Det är få gånger som vi hukar oss ner och säger ”Naaaw!”, över hur sött ett chassi kan vara. Masterbox TD500 Mesh är fånigt nog just ett sådant. I det vita utförandet som vi fick till oss, så skiner inte bara RGB belysningen lågmält och diskret, men även mycket av själva designen pekar mot en dämpad nästan sober kreation. Frågan är bara, om det är mer yta än innehåll. Dags att skruva upp, installera komponenter och känna av läget! Nu kör vi!
Den ’mesh’-försedda (ett lätt nät på fronten) framsidan, med sina tre ARGB fläktar säger direkt att Cooler Master bryr sig om ytan. Tyvärr är just ett chassis utseende tämligen sekundärt sett till luftflöde, utrymme och tillgänglighet. Ja alltså, hur väl håller det temperaturen; rör sig luften i ett bra flöde genom chassit och är saker och ting väldesignade just ur detta perspektiv. Och hur lätt är det att installera moderkort, grafikkort med mera, för att inte tala om kabeldragandet. Ja, detta är ett ”mid-tower” vilket innebär att det har en mer begränsad formfaktor – även om detta chassi (under vissa omständigheter och justeringar) även kan innehålla de något större moderkorten E-ATX. Med det sagt så skulle jag mer eller mindre hålla mig till den vanliga storleken ATX i detta fall, då E-ATX enligt Cooler Master påverkar platsen för kabeldragandet.
Nåja, detta är i alla fall vad vi har att arbeta med – så låt oss nu börja med att prata lite om utseendet en aning mer innan vi bokstavligen talat går under skalet.
TD500 Mesh kommer i två utföranden – Svart eller vitt, och med sin (i mina ögon) fräsiga front, snyggt skårade glaspanel, och överlag härliga design, så går det inte annat än att bli kär i den vid första ögonkast. Sen när även ARGB belysningen går igång, (styrda av t.ex. programvaran Masterplus+), så går det inte annat än att säga att det står ut bra i konkurrensen. Just det faktum att man kan dra ner på ARGB-belysningens styrka gör att det aldrig behöver bli sådär ”over-the-top” som många tillverkare blir i sina färger. Valet läggs bra i användarens händer, och jag kan inte annat än ge en eloge till Cooler Master för den mer unika designen.
Dags att djupdyka!
Med det ”grafiska” ur vägen så kan vi kolla på kontaktmöjligheter och senare kabelmanagerande. Först har vi frontpanelen som ger användaren två USB 3.2 Gen 1 portar (varför bara två?) och de vanliga ljud in- och utgångarna. Om vi sedan kollar på sidan för kabeldragning, så börjar dock den goda minen surna en aning. Här har TD500 inte riktigt samma standard som många andra chassin. Det känns onödigt tajt och jag skulle gärna sett betydligt mer val sett till att få kablar att hålla sig på plats. Det finns små hållare med vilka du kan köra in ”kattstrypare” men på det stora hela blev jag verkligen besviken på att inte större steg gjorts här bak. Även om jag använde till exempel ”kattstrypare” för att få kabelhärvor att bättre dras, så var det svårt att nå en bra nivå.
Sedan har vi de så kallade fläktnät/galler (ett på toppen, och en under nätaggregatet) som verkligen känns billiga – och rentav som att Cooler Master nära nog gett upp. Gallret på toppen går väl an; det är magnetiskt och gör det hela till en enkel process att göra rent, men den flimsiga lilla biten under nätaggregatet sitter väldigt dåligt fast i chassit och ramlar lätt av. Just detta lilla fläktgaller kom alltmer symbolisera vad Cooler Master gjort med detta chassi. Det har en bra yta men det känns ärligt talat hafsigt på många sätt, och ”bara” okej. Något som skär sig med mitt första intryck än mer.
Installation av komponenter & ljud/luftflöde
När det kommer till komponentinstallationer så går det givetvis bra, och med åtminstone tre gummiförsedda hål, så kan många kablar ledas ut bra. Chassits överlag tunna skal blir här även en svaghet, då allt från tak, baksida och sidopanel känns tunna och än en gång som att Cooler Master snålat. Det upplevs helt enkelt som att Cooler Master mest sett till utseendet, och det blir än mer tydligt med ljudbild.
Det var aldrig något problem att installera komponenter, men det var å andra sidan inget som riktigt underlättades för mig som byggare – med bättre tänkta nätaggs-kåpa, fästen för kablar eller större plats för vanliga hårddiskar. Ja allt känns återhållsamt och trots att chassit inte kommer kosta allt för mycket, så är det knappast berättigad några priser. Luftflödesmässigt är det väldigt ordinärt – de främre tre fläktarna får in bra med luft, och med baksidans väldigt perforerade design, så rör sig luften ut ur chassit relativt bra. Men jag hade gärna sett att de låtit slänga med ytterligare en fläkt på baksidan som en hjälp på traven, men nåväl, vi kan inte få allt.
Sett till ljudnivå så var det en påtaglig om än överkomlig sådan. Något som dock i vårt fall adderades till viss del av CPU kylaren; men i och med att de flesta chassis ändå kommer komma med åtminstone en eller två till fläktar, så kan jag tycka att ljudbilden är aningen för hög. Något som med all säkerhet har att göra med det tunna skalet.
Nu bör det dock nämnas här att, idén med chassits tunnhet är tydlig; perforering och lättare luftflöde är intentionen, och det hjälper givetvis till, men som i de flesta fall så vill man ändå nå en mittpunkt där alla olika intressen och smaker mättas. Riktigt så går det inte i TD500, utan snarare blir de flesta användare nog missnöjda, även om utseendet är fantastiskt.
Utrymmesmässigt gör det sitt jobb dock, det har stöd för totalt sju 120 mm fläktar (alt. fyra 140 mm och en 120 mm där bak), CPU kylare på 165 mm i höjd, stöd för totalt fyra 2,5 tums diskar, och GPU-stöd på ända upp till 410 mm. Ja specifikationerna säger det självt, du kommer få in allt du egentligen behöver i dagens läge och då fungerar ändå själva ’mesh’fronten som ett dammfilter i sig.
Ja, TD500 blev en splittrad upplevelse för oss – och då kan det ju ändå skryta med både 360 mm stöd för trefläktsprocessorkylare, och trippla ARGB fläktar installerade från start. För att inte tala om ett av de snyggaste chassina under många år. Vi önskar bara de tagit lika mycket tid med insidan som med utsidan.
Med det sagt så är det absolut inte dåligt, även om jag gärna sett att dammfiltret under nätaggregatet och möjligheterna att snygga till kabeldragningen under sidopanelen varit mer klockrena. Nej TD500 kommer absolut vara dugligt för egentligen alla som vill ha ett mer lätt och ledigt chassi, där just utseende och variation av utseende är i fokus. Rent installationsmässigt gör det inget nytt, utan är på många sätt konservativt snarare, men det duger gott även det. Ja, på det stora hela så blir den slutgiltiga bedömningen att det…ja… det duger.
- STORLEK
- Mid Tower
- TILLGÄNGLIG FÄRG
- Svart vit
- MATERIAL
- Stål, plast, härdat glas, nät
- MÅTT (L X B X H)
- 493 x 217 x 469 mm, 429,5 x 205x 447 mm
- VIKT
- 6,95 kg
- SUPPORT FÖR MODERKORT
- Mini ITX, Micro ATX, ATX, SSI CEB, E-ATX *, (* stöd för upp till 12 ”x 10,7”, kommer att begränsa kabelhanteringsfunktioner)
- EXPANSIONSPLATSER
- 7
- 5,25 ”DRIVE FAYS
- N / A
- 2,5 ”/ 3,5” DRIVFACK (KOMBINATION)
- 2
- 2,5 ”DRIVFACK
- 4 (2 + 2 kombination)
- I / O-PANELEN
- 2x USB 3.2 Gen 1 (tidigare USB 3.0), 1x 3.5mm Audiojack, 1x 3.5mm Mic Jack, 1x ARGB Controller (endast för S01-versionerna), 1x ARGB 2-till-3 splitter
- FÖRINSTALLERADE FLÄKTAR – TOP
- N / A
- FÖRINSTALLERADE FLÄKTAR – FRAM
- 3x 120mm ARGB-fläktar
- FÖRINSTALLERADE FLÄKTAR – BAK
- N / A
- FLÄKTSTÖD – TOPP
- 3x 120mm, 2x 140mm
- FLÄKTSTÖD – FRAM
- 3x 120mm, 2x 140mm
- FLÄKTSTÖD – BAK
- 1x 120mm
- KYLARSUPPORT – TOPP
- 120mm, 240mm, 360mm, (44mm max moderkortets höjd)
- KYLARSUPPORT – FRAM
- 120mm, 140mm, 240mm, 280mm, 360mm
- KYLARSTÖD – BAK
- 120mm
- AVSTÅND – CPU-KYLARE
- 165mm / 6,49″
- CLEARANCE – PSU
- 180mm / 7.08 ”, 295mm / 11.61” (med HDD-bur borttagen)
- AVSTÅND – GFX
- 410mm / 16,1″
- KABELDRAGNING
- 19 mm / 0,74″
- DAMMFILTER
- Topp, botten, fram
- SUPPORT FÖR STRÖMFÖRSÖRJNING
- Nedre fäste, ATX
Cooler Master Masterbox TD500 Mesh. Pris kommer landa mellan 800-1200 kronor (ännu ej i Sverige) 2020-02-28.
Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.