Innehållsförteckning
Ibland sker monumentala skiften i vardagen – som gör att du inte längre kan se tillbaka, utan måste gå vidare med livet! Lite väl pretantiöst att säga, men OLED är ett sådant tillfälle, även om det är ett väldigt kostsamt sådant. Cooler Master Tempest GZ2711 kan mycket väl vara starten av en ”upplysningsera” för både spel- och filmentusiaster där ute!
Inledning
Sedan ett gäng år tillbaka har TV-marknaden alltmer tagits över av OLED-modeller. Skärmar vars äkta svärta och rika färgdjup länge varit avundsvärt eftertraktat för PC-spelare. På sistone har det dock alltmer sipprat in OLED-skärmar även på spelmarknaden, och här kommer nu Cooler Master in, då de släppt en 27 tums 1440p-skärm i hela 240Hz!
Det tråkiga för Cooler Master är att de knappast är ensamma. Det är en offensiv över bred front sett till antalet tillverkare, och för att just Cooler Master ska komma vinnande ur i slutänden, räcker det inte med att vinna slagen. De behöver vinna hela kriget. Härligt då att denna skärm faktiskt har potentialen att vinna hela faderullan! För det här är galet bra! Frågan är om det är galet bra för gemene man dock. Nåja… men låt oss gå till starten och…
Montering, Installation & Vridmoment
Tillfredsställelsen av att enkelt ”klicka” i fot såväl som stödarm under fem röda, och sedan vara ”good-to-go” är hög. En redo-att-gå-anda som genomsyrar mycket av GZ2711 och dess användarupplevelse. Som skärm kan den inte bara svängas i 15°, utan även lutas framåt och bakåt ( mellan -5° till +15°) samt roteras (pivot) i 90°. Detta senare är värt att veta för de som vill ha er skärm på höjden. Vilka nu ni är?
Allt detta sammanstrålar i alla fall i (åtminstone ur installations- och vridmomentssynvinkel) en fenomenal upplevelse. Du kan verkligen justera skärmen efter tycke och smak, och den är definitivt inte låst på några sätt och vis som billigare skärmar kan vara. Det som i mina ögon kan vara det enda potentiella minuset i detta sammanhang är dess utformning av sin fot. Detta följer Cooler Masters logotyp (d.v.s. en hexagonistiskt ovalliknande form), och tar väl egentligen mest lite väl mycket plats. Alltså är detta inte så mycket utifrån en utseendemässig synvinkel, utan snarare en fråga om eventuell platsbrist framför skärmen. Den kan således vara lite i vägen om du mot förmodan är van vid att ha ett gäng saker på ditt skrivbord. Med all säkerhet ett i-landsproblem – det är jag medveten om – men för de få där ute som strävar efter mer utrymme på skrivbordet, kan det ändå vara en potentiell liten stoppkloss.
Är det som så att ni däremot kommer skaffa monitorarm för skärmen, ja då blir detta givetvis inget som helst problem – om det nu ens är det från start. Skärmen stöder VESA standarden vilket innebär att upphängning inte är några problem. En VESA på 75×75 mm för övrigt.
Effektförbrukning och Anslutningsmöjligheter
När det kommer till energiförbrukning är det en duglig sådan. När den körs med max ljusstyrka ligger den runt 55W vilket är okej om än kanske inte imponerande. Under mer normal användning svävar förbrukningen istället mellan 30-40W vilket istället är mer acceptabelt, och ligger ’on par’ med vad en skärm av denna storlek normalt ligger på. Det är ärligt talat en plats som lutar mer åt det positiva hållet än det motsatta.
Vad som däremot lutar spikrakt åt det positiva hållet är anslutningsmöjligheterna samt prestanda – för här har Cooler Master tagit i från tårna! Denna 1440p-skärm klarar nämligen 240Hz via dess Displayport-gränssnitt (vilket det finns två version 1.4 av), samt två HDMI 2.1-portar (som klarar 144 Hz i 1440p). Den mängd bandbredd som levereras här är väldigt frikostig, och är i sig själv något som gör att jag förstår att priset på skärmen går upp. Samtidigt är det aspekter som gör att skärmen kan bli en multimediahubb i ditt hem då du bokstavligen kan ansluta hela fyra enheter till den. Eller nja, det stämmer inte helt. Du kan nämligen koppla hela fem enheter! För den har även en USB-C-port med stöd för 96W-strömförsörjning, vilket innebär att denna också kan användas som ingång från ytterligare en enhet.
Är du därför en person som inte bara spelar spel, utan även arbetar i exempelvis bild- eller filmredigering, ja då kan denna multianslutningsmöjlighet vara guld värd! Denna USB-C kan även användas som ytterligare en USB-port bara om så önskas. Apropå USB-portar, det hela toppas sedan av med en USB hubb integrerad i skärmen. Du får två USB 3.0-portar, vilket ökar anslutningsmöjligheterna än mer. Det är därför en av de mer imponerande skärmarna vi testat på länge – åtminstone utifrån idén om att ha denna som multimedia- gaming och arbetsskärm för flera källor samtidigt.
Bildegenskaper
Det är när vi når denna del av texten som Tempest GZ2711 på riktigt visar sig sina sanna färger (pun intended). Där OLED-skärmar i regel slår hårdast är när det kommer till ”äkta” svärta och rikt färgdjup. Något som sannerligen även stämmer med denna!
Denna skärm lyckas återge färger såväl svärta fantastiskt väl, så till den grad att du som användare då och då lär fundera om du stängt av skärmen (åtminstone när den visar svart). Den kommer nämligen med en DCI-P3 på 98,5% samt en Adobe RGB färgåtergivning på 95,3%. Vad dessa siffror i praktiken innebär är att färgåtergivningen upplevs naturlig, dynamisk och framförallt levande på ett sätt som vanliga LCD-skärmar bara inte klarar av. Detta innebär att du som potentiell bilddesigner eller lekman i Photoshop kommer få en väldigt exakt återskapning av färger. En aspekt som innebär att du som professionell användare kan säkerställa att det du ser, faktiskt är återgivet korrekt. Något som är nog så viktigt, om du arbetar inom exempelvis marknadsföring eller artdesign. Det må låta märkligt, men många skärmar klarar bara inte av att återge färger korrekt, utan är exempelvis många gånger för gula eller blå i sin ton, vilket gör att du får en felaktig återgivning av färger, vilket kan vara förödande för en bilddesigner. Det är inte 100%, vilket mer eller mindre är bildskärmarnas vita val – men för vad det är, är det oerhört imponerande!
Dessa härliga superlativ fortsätter även till responstiden som är galet låg – även om detta inte är unikt för denna skärm specifikt, utan snarare OLED-skärmar rent generellt. Här är responstiden enbart 0,03 ms vilket innebär att ’ghosting’ elimineras och framförallt att en mindre ingångsfördröjning sker. Med andra ord är upplevelsen av ett spel inte bara mer fritt från släpiga bilder som tycks hålla sig kvar, utan tiden från det att du trycker på musen/tangentbordet/handkontrollen – till det att reaktionen syns på skärmen är avsevärt kortare. Allt detta resulterar i en oerhört pigg respons, vilket är klippt och skuren för gaming, och särskilt snabba spel (ex. förstapersonspel).
I våra tester lyckas skärmen förmedla 240Hz utan någon som helst ghosting. Vilket är imponerande. (Obs. Videon kan ej förmedla till fullo upplevelsen på plats – utan bör ses mer i demonstrativt syfte).
Detta parat med en galet hög 240Hz OLED-skärm, skarpa färger samt god kontrast gör att GZ2711 står ut. Lägg till att den klarar att kontrastera sig väl i dagsljus – något som OLED-skärmar historiskt var svaga på – gör att den står ut än mer. Skulle det däremot vara något som jag är mindre positiv kring, så är det dess HDR-implementering. HDR10 är det som gäller, vilket är en styrka på runt 400 nits. Förvisso upplever jag det som att skärmen förvaltar HDR-material bättre än många andra datorskärmar av denna typ, men på det stora hela är det bara inget som riktigt bör användas på en vardaglig nivå. Den funkar bäst om du ser på film, och till viss del i spel (vissa har bättre implementering av HDR än andra) – men när det kommer till program i Windows eller bara när du surfar på nätet; ja då kan denna ökade ljusstyrka snarare skapa distorsion sett till hur den representerar hudtoner. Mer materiella saker som visas (naturfilm, bilar, hus etc) representeras väl nog, men människor och hudtoner är överljusa, och tappar snarare viss realism med HDR påslaget.
Upplevelse & Design
När det kommer till daglig användning, är 1440p förträffligt, och detta parat med hög hertz samt OLED gör detta till en njutning att använda. Designen på själva skärmen är tacksamt strömlinjeformad, och som brukligt med OLED, är den väldigt tunn när det kommer till själva skärmytan. Det finns förvisso även en RGB-belysning på baksidan av skärmen, men tacksamt nog kan den justeras via OSD-gränssnittet (on-screen display) – skulle det vara som så att du vill ha specifika färger, eller rentav få den avstängd.
Det är väl först när priset kommer in i bilden som diskussionen tar en annan riktning. Med en prisbild precis söder om 10 000 SEK, är det definitivt en saftig summa som behövs för att ta del av härligheten. En rejäl klumpsumma som med all rätt separerar agnarna från vetet. Tack och lov för Cooler Master, är det som så att du vill ha 240Hz, OLED och 27 tum i 1440p, ja då blir det (åtminstone i skrivande stund) denna prisnivå du hamnar på – oavsett vilken tillverkare du väljer. De enda potentiella stoppklossarna skulle vara i min mening två saker. Först det faktum att jag gärna sett att detta varit i 4K istället. De skulle kunnat smita in denna högre upplösning, till nackdel för dess uppdateringsfrekvens – men valde 1440p. Detta är i slutänden lite av ett icke-problem, då det 1440p ger, är att du faktiskt kan gå till 240Hz i detta fall. Så denna potentiella stoppkloss tar ut sig självt.
Den sista potentiella stoppklossen är de inbyggda högtalarna. Ja, det stämmer, trots att OLED-skärmen är otroligt tunn, har Cooler Master ändå bemödat sig med att proppa in 3W högtalare i bygget. Högtalare så dämpade att de mer eller mindre blir oanvändbara. Förvisso är det inte ljudet ni köper en skärm för – men här känner jag att Cooler Master kunde ha skippat högtalarna helt och kanske sparat en liten slant. De fyller bara inget syfte riktigt. Enda undantaget skulle vara om du använder skärmen i arbetssammanhang, och snabbt vill få ljudkällan från olika enheter. Där kanske det finns ett syfte. I exempelvis Teams- eller Zoomsamtal. Jag personligen hade gärna sett att Cooler Master skippat dessa inbyggda högtalare, för att slipa priset lite ytterligare.
Något för gemene man…?
Pris till trots, det går bara inte förneka kvaliteten i Cooler Masters mångfacetterade gamingmonitor Tempest GZ2711. Denna 27” 1440p-skärm infriar allt en användare av idag kan tänkas behöva – oavsett vad denne faktiskt gör under vardagar (eller arbetsdagar). Med en enorm bredd sett till justeringsmöjligheter, dynamiskt färgdjup och anslutningar är det svårt att inte älska denna skärm. Den må kosta mycket, men skulle du köpa den, lär den hålla i väldigt många år. Något som inte kan sägas om alla skärmar direkt! En riktig guldskärm, då du verkligen får vad du betalar för!
Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Cooler Master Tempest GZ2711. Lägsta pris 9 990 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-06-04.