Hem RecensionerHårdvarurecensioner Arctic Liquid Freezer II 420 RGB

Arctic Liquid Freezer II 420 RGB

"Är det här vad ni kallar kärlek..?"

av Fredrik Olsson

Arctic var länge ett av de där företagen vi hörde mycket om, men aldrig själva kom i kontakt med. Många vattenkylningslösningar har därför runnit under de metaforiska broarna, innan en AIO-kylare faktiskt dök upp från tillverkaren! Och tjosan vilken rivstart dessutom! Liquid Freezer II 420 RGB är definitivt något för alla datorbyggare som vill få något gediget och och presterande!


Arctics 420 mm långa Liquid Freezer II RGB är precis vad det låter som; en rejält lång processorkylare, med tre rediga 140 mm fläktar över en massiv kylare. Bara kylaren (radiatorn) i sig mäter hela 458x138x38 – där dess tjocklek parat med fläktar gör den till en bjässe! Utseendemässigt är det en nedtonad historia, där dess fiberförstärkta slangar inte bara upplevs diskreta rent visuellt, men oerhört bastanta på samma gång. Något som dess sex års garanti i sig bekräftar på ett sätt.

Hela konstruktionen går i svart, där dess annorlunda pumphus står ut mest – i alla fall utifrån ett designperspektiv. Hela estetiken fullkomligen skriker effektivitet, vilket även märks i det PWM-styrda pumphuset som måste vara ett av de tystaste – och samtidigt mest effektiva – sådana jag varit med om. Är det något som jag nu förstår med Arctic är att de definitivt sätter prestanda i första rummet – och även om dess estetik i jämförelse med andra (exempelvis Corsair iCUE H100I Elite LCD XT eller Cooler Master MasterLiquid PL240 Flux) står sig aningen mer banal, räcker det ändå till att skapa en gnutta atmosfär med dess RGB belysning. En belysning som för övrigt har stöd för merparten av tredjepartsprogram för RGB-justering – Msi Mystic Lights Sync, ASUS Aura Sync, ASRock Polychrome Sync för att nämnda några. Men att det samtidigt slår många konkurrenter på fingrarna sett till dess prestanda och ljudnivåer var en aning oväntat…

Sidnot. Liquid Freezer II 420 finns med A-RGB, RGB och utan RGB.

Innan vi går in på hur väl det presterar – ska vi även belysa dess goda support. Inte nog med att LGA 1700 stöd (12:e/13:e Intel CPU generationen) finns med, det medföljer även AM5 support (Ryzen 7000-serien och framåt), och dessutom en konstruktion som fokuserat i att täcka den hotspot som just de nya Ryzen processorerna genererar. Det är liksom inga krusiduller alls, utan bara himla fokuserat och välgjort – och inkluderande – att jag ville lyfta hatten till Arctic för detta. Kompatibilitet går även bakåt långt, skulle du därför vilja skaffa denna AIO-lösning redan idag, för din äldre processor, kan den vara en ypperlig produkt att låta följa med på resan skulle du göra uppgraderingar allt eftersom.

Vilket för oss till dess ljud – eller nära nog avsaknad av ljud (relativt talat). Med fläktar som går upp till 1 900 RPM, och en pump som levererar upp till 2 000 RPM, skulle du lätt få för dig att detta ska vara en ljudlig historia… men icke!

Under normal användning – nära ’idle’ – låg den på 37,5 dBA (utanför chassit – 3,4 cm avstånd) vilket är det lägsta vi mätt hittills över alla AIO-kylare. Förvisso var det under väldigt stillastående aktivitet – men om vi istället maxar alla kärnor på processorn, och låter AIO-kylaren gå upp till max, nådde vi enbart 39,9 dBA! Det är i snitt flera decibel under alla tidigare mätta konkurrenter, och visar på väldigt goda fläktar, och en effektiv samt framförallt tyst pump. Imponerande!

Vad som däremot var än mer imponerande var dess prestanda sett till kylning. Under den tyngsta användningen – alla kärnor på 100% användning – nådde vi som högst 50.1℃. Och i snitt under ’idle’ – läs låg användning – låg temperaturen i snitt på 33,6℃. Och då bör det även nämnas att vi många gånger föll ner på en så låg temperatur som 25,8℃! Nu bör det nämnas att vi inte testat någon överklockning på processorn nedan, och att dessa är dess ’out-of-the-box’ inställningar, så den lär definitivt bli betydligt hetare om sådant testas – men ändå, det vittnar om att det finns gott om tak uppåt.

Tänk då även på att kylaren hjälps enormt utifrån flera aspekter. Dels är den enorma radiatorn på 420 mm en god sträcka för dess vätska att färdas, och har därför även en större mängd vätska tillgänglig. När pumpen förflyttar denna vätska ges det bättre täckning över kylaren, och framförallt mer vätska i rörelse – vilket då assisterar vid kylningen runt processorn.

Att pumphuset är effektivt och tyst – så tillika dess fläktar – gör att vi ärligt talat blev oerhört nyfikna kring dess prestanda i andra sammanhang. Något som vi hoppas kunna återknyta till längre fram.

Ljudnivåer – avstånd mätningar är tagna på samt resultat.

En sak är säker dock, sett till prestanda och ljudnivå är detta det bästa vi varit med om…

Installation för den breda massan!

Hur många gånger har vi inte sett vattenkylningslösningar med en hiskelig mängd kablar – en manual som blir stirrig – och en installation som blir bökig. Inte alls så i detta fall däremot. Arctic har installerat dess fläktar redan från start – och dessutom fixat (och gömt) kabeldragningen dem emellan. Inget bök, med att skruva fast fläktar på radiatorn, samt ’daisy-chain’-koppla eller liknande… allt sådant gällande fläktarna är åtgärdat redan direkt ur paketet.

Men inte nog med det – trots att detta är en RGB kylare, utgår det enbart två enkla kablar från pumphuset som du som användare behöver ansluta. Arctic har till och med slängt med en fläkt- och RGB hubb i paketet – men den behövs inte kan jag uppleva. Särskilt om du har ett nyare moderkort. Utan anslut bara de två kablarna direkt mot moderkortet – en för pumphuset, en till en RGB anslutning, och det är klart.

Men är du fortfarande osäker? Då kan du skanna förpackningen som vattenkylaren kom i, och enkelt nå instruktioner. För att inte tala om Arctics punkt-för-punkt video som finns tillgänglig via deras Youtube, som tydligt visar vad som går var. Ja, ärligt talat är jag oerhört imponerad, och kommer väl egentligen bara ha estetiska frågetecken kvar… även om även de faller bort, då helheten för denna bara är så… nära nog fulländad som det kan bli.

Testsystem:

CPU: Intel Core i9-13900K @ 5.8Ghz (Maxboost)
RAM: Corsair Vengeace 32GB @5200 RAM
MODERKORT: MSi MAG Z790 Carbon Wifi
CHASSI: Fractal Design Define 7 XL
Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit 22H2

Värt att köpa?

Idag är det många som utgår från idén om att nära nog göra sin dator till ett ’showcase’. En dator som inte bara presterar men som ser fantastisk ut med utsökta färgkombinationer och val utifrån estetiska aspekter. Arctic väljer att ge dig viss mån av färgstyrning i dess RGB, men det är i dess prestanda och överliggande kvalitet som det härskar. Ja, det saknar någon LCD skärm, eller unika aspekter sett till lulllull – men vad det istället ger är långtidsanvändning, pålitlighet och framförallt god prestanda. Visst är denna 420 mm långa AIO-kylare automatiskt mer nischad – då det ärligt talat bara går att ha i större ATX chassin… och även då måste du dubbelkolla att det stöds. Men om du är ute efter den bästa kylningen, och det med det minsta avtrycket i din vardag (sett till ljud), då är det denna ni bör skaffa! Herregud, trots att den både är större, mer prestandainriktat och samtidigt med en viss flärd av RGB, är den nära nog hälften så billig som Corsairs redan nämnda vattenkylare! Fantastiskt! Jag hoppas därför vi kan testa fler produkter ur Arctics line-up av AIO-kylare, för detta behövs undersökas…

Fotnot. 
Innan ett köp, dubbelkolla att ert specifika chassi har stöd för denna AIO-modell. Liquid Freezer II har en unik design och storlek, varpå vi uppmanar er att säkerställa först att ert chassi supporterar det innan ett eventuellt köp.


Specifikation
Kompatibilitet
 
Intel Socket:
1700, 1200, 115X, 2011-3*, 2066* *Kvadratisk ILM
AMD-uttag: AM5, AM4
Ramrensning: obegränsat
Garanti: 6 år
Driftsomgivningstemperatur: 0-40°C
   
Pump/Kallplatta
 
VRM-fläkt:
40 mm, 1000 – 3000 RPM (PWM-kontrollerad)
Pump:
800 – 2000 RPM (PWM-kontrollerad)
Energiförbrukning:
0,5 W – 2,7 W (Pump + VRM-fläkt)
Kallplatta:
Koppar, Micro-Skived-Fins
Kylpasta: MX-5 (0,8 g)
   
Fläkt  
Fläkt:
3x ARCTIC P14 PWM A-RGB – 140 mm fläkt
Fläkthastighet:
200 – 1 900 rpm
Fläktlager:
Vätskedynamiskt lager
Ljudnivå: 0,3 Sone
Nuvarande:
0,17 A / 12 V DC
Luftflöde: 68,9 CFM
Statiskt tryck: 2,0 mm H2O
Anslutning:
4-stifts-kontakt
   
Storlek & Vikt
 
Radiator:
458 x 138 x 38 mm
Pump (utan slangar)
98 mm x 78 mm x 53 mm
Rörets diameter:
Yttre: 12,4 mm // Inre: 6,0 mm
Rörlängd: 450 mm
Vikt:
2019 g (fläkt, kylare, pump, rör)

Recensionsex tillhandahållet av Arctic. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar