Hem RecensionerHårdvarurecensionerChassi Fractal Design Define 7 XL

Fractal Design Define 7 XL

av Fredrik Olsson

Vi har tidigare tittat in Define-serien från Fractal Design, men aldrig något som är både välbekant som… törs jag säga det… monstruöst stort! Define 7 XL för in serien i Full tower segmentet, och det gör det med buller och bång! Huruvida allt oväsen är av godo, det återstår däremot att se!


Design & Formfaktor

Modularitet och hög igenkänningsfaktor är alltså två av flera ledord i det 604 mm höga chassit, som utan tvekan får in allt du någonsin önskat och mer. 359 mm långa grafikkort när det är utrustat med lagringsbehållare, och hela 549 mm långa grafikkort som längst(!). För att inte tala om stödet av AIO-kylning – med upp till hela 480 mm på både toppsidan och fronten, och sedan 280 mm i botten. Med andra ord kan du få en ordentligt nerkyld dator om så önskas. Att chassit även bjuder på totalt 8 platser för 3.5”/2.5” enheter med totalt 18 positioner att välja mellan ger bara än mer valmöjlighet i detta enorma chassi. Dessutom bjuder frontpanelen på en USB 3.1 Typ-C port, två stycken USB 3.0 och ytterligare två stycken USB 2.0 portar, för de som behöver det. Det är alltså en välutrustad pjäs, där dammfilter, kardborreband och ljudisolering även medföljer, vilket skänker det hela en nästan majestätisk känsla i sin enkelhet. Slutligen medföljer även tre fläktar från start i chassit, som grädden på moset. Riktigt bjussigt med allt helt enkelt!

För trots dess väl tilltagna innandöme, är det utifrån sett, försett med samma gamla hederliga nedtonade design. Fyrkantigt, sparsamt och med fokus på funktionalitet – precis som vanligt. Till den grad att det nästan blir lite tråkigt… i alla fall för de som vill ha ett mer flashigt chassi. Den kommer med härdat glas, vilket innebär att du ändå kan få den att lysa upp i härligt fluorescerande ljus om så önskas (läs RGB) – men det är givetvis i användarens händer, och kan lika gärna hållas så mörkt det bara går, om det är din kopp av te.

Användning, installation & unika egenskaper

När det kommer till installation av komponenter finns det inte mycket att klaga på. Define 7 XL är precis som flera andra Fractal Design chassin, utrustade med längor där du kan placera kablar, och även kardborreband, för att på så sätt få kabelhantering att snitsas till ordentligt. Att höger sida är ganska djup, hjälper till ännu mer, då kablage egentligen kan hänga löst och ändå ha mycket utrymme… men det är inte direkt märkligt… det är ändå ett ’full tower’ chassi.

Chassit är ypperligt välförsett med platser för fläktar – och ser man till luftflöde från start, går det verkligen inte att klaga. Givetvis är det även här, chassits storlek som ligger till grund för just detta, men ändå… det är värt att ta upp. Annars är det tidigare nämnda hårddiskplatser som verkligen står ut. Med hela 18 platser, kan du verkligen skapa en rigg som antingen agerar server eller lagring på en helt annan nivå om så önskas. Detta parat med den excellenta ljudisoleringen, gör att du samtidigt får en väldigt tystlåten maskin – även om du förser den med en mängd fläktar. Att den även har stöd för E-ATX och SSI-EEB moderkort (där den senare är t.ex. serversystem med stöd för dubbla processorer) gör att möjligheterna för hemmatekniker ökar än mer. Nu är detta extremt nischat för gemene man, men framtidssäkringen är oavsett ett faktum, vilket aldrig är fel.

För de som vill ha fläktar – kommer chassit dessutom med en ’fancontroller’, vilket underlättar i arbetet med att koppla samman fläktar, och som dessutom gör att du ännu enklare kan styra fläkthastigheter från ditt moderkort. Här har de Nexus +2 som kortet heter, direkt inkorporerat i chassit, och gör att datorbyggare smidigt kan få luftflödet att justeras efter eget bevåg.

Men är detta då något för alla datorbyggare?

Alla er där ute som verkligen vill ha ett chassi som står sig i ur och skur – och samtidigt är (potentiellt sett) nerkyld och välisolerad sett till ljud, ska titta in Define 7 XL. Den enorma flexibiliteten sett till moderkort, lagringsplatser, kabelhantering och kylning gör att den blir en best i de flesta PC-byggares händer – om så önskas. Men smakar det så kostar det, vilket är sant med detta, då det ligger på en prisbild på cirka 2 300 kronor. Det är mycket chassi för pengarna, men samtidigt inte det mest vackra på marknaden, då funktionalitet är ledordet för Fractal Design – men ärligt talat, i konkurrens med andra ’full tower’-chassin står det sig ändå enormt bra. Just den kombinationen av användbarhet och ren och skär hållbarhet gör detta till ett av de bästa chassin vi testat… även om dess kantighet kan göra att det kommer lite i vägen. Men vet ni vad… ni kan alltid ställa den en bit under bordet och samtidigt använda den som server… det är den potential den ändå har, och det är ju aldrig fel!


Specifikation
Formfaktor: ATX
Moderkortsstöd: ATX, mATX, Mini-ITX, E-ATX, SSI-CEB, SSI-EEB
Fönstersida: Ja
LED-belysning: Nej
Dammfilter: Ja
Fläktkontroller: Ja
Expansionsplatser: 9 st
Expansionsplatser vertikalt: 3 st

Hårddisk / Optisk media

2.5″ (standard): 2 st min
Delade 2.5″/3.5″ (standard): 8 st min
5.25″ platser (standard): 2 st

Frontpanel

Ljudutgång (3.5mm): Ja
Mikrofoningång (3.5mm): Ja
USB 2.02 st, : 1 st interna kontakter
USB 3.0/3.1 Gen 12 st, : 1 st interna kontakter
USB 3.1 Gen2 Type-C1 st, : 1 st interna kontakter
ResetknappJa

Fläktar / Fläktplatser

Medföljande fläktar: 3 st 140mm
Fläktplatser fram: 3 st 140mm eller 4 st 120mm
Fläktplatser bak: 1 st 120/140mm
Fläktplatser topp: 3 st 140mm eller 4 st 120mm
Fläktplatser botten: 2 st 120/140mm

Vattenkylning

Radiator fram (max): 420mm, 480mm
Radiator bak (max): 120mm
Radiator topp (max: )420mm, 480mm
Radiator botten (max): 240mm, 280mm

Mått och vikt

Max höjd CPU-kylare: 185 mm
Max längd PSU: 250 mm
Formfaktor PSU: ATX PS2
Max längd grafikkort (standardutförande): 359 mm
Max längd grafikkort (utan hårddiskbur): 524 mm

Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar