Innehållsförteckning
Det är uppenbart att PC-entusiaster vill få valuta för pengarna, samtidigt som de vill få allsköns lyx, goda funktioner och en ’bad-ass’-osande design. Olika aspekter som faktiskt träffar mitt i prick med be quiet! och deras nya datorchassi Light Base 600 LX. Det är fina tider för datorbyggare kort och gott!
Inledning
Att ha ett chassi som klarar av att innehålla merparten av ens PC-komponenter – oavsett storlek – är imponerande. Chassit kombinerar detta med en närmast räfflad sidodesign, upplyst logotyp och lättåtkomligt inre, vilket väcker nyfikenhet redan vid första anblick. Frågan är snarare om dessa goda första intryck fortsätter ju längre vi arbetar med chassit.
Design & formfaktor
Det som först slår mig är dess unika formspråk – vilket påminner om en mix mellan grekisk antikdesign och modernism. Det må låta pretentiöst, men tack vare stora fönster i både front- och sidopanel får du som användare (samt allmänna beskådare) en imponerande visibilitet över dina PC-komponenter. Perfekt för PC-byggare som söker att kombinera uppvisning med funktionalitet. Samtidigt som det är ett stort och brett chassi, är det enbart ATX-stora moderkort som ryms, vilket är intressant då det ändå ger uppfattningen om av att vara större. Exempelvis lyser ”E-ATX-stöd (stöd för större moderkort) märkligt nog med sin frånvaro – även om det är avsevärt mer nischat förvisso. Andra designelement drar dock blicken till sig än mer.
Den 1.3 m långa ARGB (adressbar RGB) LED-stripen kommer in i fokus, då den är mer eller mindre är synlig från alla håll – om det inte är själva ljusstripen, så är det belysningen den ger. Denna starka belysning fångar uppmärksamheten. En belysning som kommer med ett antal lägen, vilket du kan antingen växla mellan tack vare en knapp direkt på framsidan av chassit – eller via mjukvara. Så länge du kopplar ARGB-belysningen till ditt moderkort ges du möjligheter att variera färgscheman av olika slag med hjälp av tredjepartsprogram av olika slag.
Sett ur just ett estetiskt perspektiv är dess räfflade del, tydliga belysning och dubbelkammarfunktionalitet aspekter som gör att chassit först upplevs som på gränsen till för stort. Men på grund av detta upplever jag ändå att det åtminstone har en distinkt stil. Något som kan vara både en styrka som en svaghet. Där mer strömlinjeformade och spartanska chassin kan tilltala en bred användargrupp, riktar sig Light Base 600 LX mer mot en nischad skara användare. Inget som förvisso påverkar vår bedömning egentligen då stil är en väldigt subjektiv faktor, men är ändå något värt att poängtera för de som initialt enbart ser till dess funktionalitet.
Hela poängen med dubbelkammardesign är för övrigt att underlätta dels för installation, men även att försäkra om att vardera sida får bästa möjliga utrymme att ”andas”. D.v.s sidan där moderkort och komponenter som AIO-kylare, grafikkort m.m befinner sig får än mer utrymme sett till kylning – och öppet luftflöde. Medan den kammare som håller nätaggregat, kablage, SSD/HDD:s lättare kan ändras efter behag – i och med den större öppnare designen. För PC-användare innebär just dubbelkammardesignen mer frihet, och i grund och botten mer effektivare byggprocess. En i mina ögon ny stapel, likt de tidigare chassis vi recenserat (exempelvis NZXT H6 Flow RGB eller Corsair 6500D Airflow) som även de var av denna typ.
Support & installation
Här bjuds det å andra sidan på rejäla doser av support. Något som förhöjs ytterligare av att chassit kommer med sagda dubbelkammardesign. Detta innebär förenklat att det håller två kammare; en där du placerar moderkort, vilket syns från sidan där glaspaneler kan ses igenom. Den andra kammaren, under höger kåpa, erbjuder gott om plats för kabeldragning, en dedikerad plats för PSU (nätaggregat) och ger alla förutsättningar för ett städat bygge. Bara det faktum att det till och med stöder moderkort med bakre anslutningar, vilket kan ge en än mer ren och tilltalande ’look’ utan synliga kablar ökar ”showcase”-auran som Light Base 600 LX ger sken av.
Allt detta innebär att du som användare får en riktigt angenäm byggupplevelse. Moderkort och kablage installeras på ett ögonblick, vilket parat med avtagbar toppanel och underpanel exempelvis, gör att du snabbt kan nå dessa, skulle du vilja installera AIO-kylare (vattenkylning) i chassit. Just All-in-One-lösningar servas väl här sett till storlekssupport. Light Base 600 LX ger stöd för 360 mm långa radiatorer i toppen, men likaså i botten. Lägg därtill att Light Base 600 LX kommer med tre förinstallerade 120 mm PWM fläktar (Light Wings LX Reversed) installerade jäms med sidan, samt ytterligare en 120 mm fläkt jäms med baksidan – och du har ett frikostigt chassi. Allt som allt kan du ha hela tio 120 mm fläktar i chassit skulle du vilja – något som inte riktigt ses alla dagar.
Fortsätter vi på det frikostiga spåret kan vi nämna att grafikkortsstödet (sett till dimensioner) är på hela 400 mm – samtidigt som du kan ha upp till 170 mm höga processorluftkylare. Detta gör Light Base 600 LX till ett utmärkt val för användare som prioriterar maximalt luftflöde. Ser vi istället till anslutningar i fronten, är det inte riktigt lika givmilt – även om det åtminstone är överkomligt. Här ser vi två USB 3.2 portar, en USB 3.2 Gen 2 typ-C port samt audio in- och utgång (kombinerat). Likaså hittas en ’reset’-knapp, startknapp och den redan nämnda ARGB-controllerknappen. Då de USB-portar som hittas är höghastighetsmodeller, känner jag att det är dugligt, även om jag alltid förespråkar att datorchassin av denna storlek gör bäst i att ha fler portar.
Sett till just att arbeta i, är det avslutningsvis en föredömlig upplevelse. Kabelkanaler under högerkåpan, samt en rejäl mängd utrymme gör att det går både snabbare och mer effektivare. Är du därför en van PC-byggare kommer du rentav bli klar under halvtimman. Men än mer viktigt; för nya PC-byggare är det ett lättarbetat och överskådligt chassi – som dessutom har en minst lika överskådlig manual, där allt presenteras i tydliga bilder. Be Quiet! är alltså föredömliga när det kommer till detta.
Styrkor, svagheter och värt att köpa – och för vem egentligen?
Det finns ett antal detaljer som drar ner helhetsintrycket något. Till att börja med är det relativt snålt med hårddiskexpansionsmöjligheter. Om du fortfarande använder 3.5” hårddiskar finns det egentligen bara en dedikerad plats. Likaså är själva chassit inte direkt verktygslöst. Visst kan du – om du har nypor för det – skruva för hand åtminstone sidopanelens skruvar, men överlag är det skruvmejsel som gäller. Slutligen har vi materialkänslan samt chassits fötter. Den räfflade designen skapar en något plastig känsla, vilken även återfinns i chassits små plastfötter. Fötterna är dessutom oväntat rultiga och känns varken särskilt hållbara eller genomtänkta. För ett chassi av denna storlek – vilket troligen kommer väga väldigt mycket – hade jag definitivt gärna sett att be quiet! fixat små detaljer som dessa. En sista detalj jag verkligen känner känns tråkig är hur glasfronten inte riktigt är helt slutet. Dess front- och sidoglaspaneler stänger inte helt igen, vilket än mer ger intrycket av att konstruktionen suttits samman lite hastigt och lustigt. Denna glipa är inte hela världen , men borde i mina ögon varit helt sluten. Nu märkte jag inte att ljudnivån påverkades negativt av denna smala glipa – utan utifrån ett rent estetiskt perspektiv känns det bara lite halvdant.
Nu vinner ändå chassit över mig i slutänden på grund av den fantastiska moderkortssupporten, flexibla radiatorstödet, goda kylkapacitet samt dess förnämliga byggupplevelse. En byggprocess som kommer vara enkel att göra oavsett om du är nybörjare eller PC-byggarveteran. Bara det faktum att det har stöd för vertikalt grafikkortsplacering gör att mitt annars så kritiska sinne smälter för Light Base 600 LX med sitt unika utseende och frikostiga utförande. Det erbjuder många avancerade funktioner för de som vill ha både ett stilrent och effektivt chassi, något som vi inte ser alla gånger.
Färgalternativ | Svart |
Moderkortskompatibilitet | ATX / M- ATX / Mini -ATX |
Boettstorlek exkl. stativ (L x B x H), (mm) | 450 x 305 x 435 |
Boettstorlek inkl. stativ (L x B x H), (mm) | 450 x 305 x 455 |
Volym (l) | 59,7 |
PSU formfaktor | ATX PS/2 |
Nettovikt (kg) | 12.1 |
Expansionsplatser | 7 |
Recensionsex tillhandahållet av be quiet!.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
be quiet! Light Base 600 LX. Lägsta pris 2 340 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-11-14.