Hem RecensionerHårdvarurecensioner Cooler Master MasterLiquid PL240 Flux

Cooler Master MasterLiquid PL240 Flux

av Fredrik Olsson

Med nykalibrerad kopparplatta, dubbla kammare för vattenpump och ännu bättre värmeskingring än tidigare slår sig Cooler Master på bröstet med sin nya Flux-serie – och särskilt då med denna vid namn PL240. En AIO lösning som enligt tillverkaren ska vara både tystlåten och välkyld till max. Vi får väl se hur väl den håller under tryck, rättare sagt väldigt varmt tryck!


Om vi börjar med dess goda sidor, har vi ljudnivån som här gör jobbet alldeles adekvat. På ett par centimeters avstånd utanför chassit håller det god ljudnivå jämförelse med flertalet andra kylare (AIO lösningar eller ej). Närmst i ljudnivå kommer Corsair H150i Elite och ASUS Tuf Gaming LC 240 RGB. Givetvis spelar det stor roll vilket chassi du har och vilken ljudnivå den adderar utifrån eventuella chassifläktar (vilket vi givetvis stänger av när dessa tester görs, för att hålla testerna konsekventa), men sett till själva processorkylaren är detta uppenbarligen alldeles dugligt. Av någon väldigt ovanlig anledning håller denna nya PL240 Flux faktiskt bättre ljudnivåer under hög belastning än när den är i ’idle’. Visst det är på samma nivå som ’idle’-läge, men att lyckas bibehålla temperaturer även under tuff användning kommer göra gott för användare där ute sökandes mer tysta processorfläktar.

Just därför får vi ett helhetsintryck som imponerar. Bara att kylaren når runt 50 grader Celsius under hög belastning (i våra 30 minuters tester) visar på ett rejält pålitligt omhändertagande av värme. Visst är det inte en wow-upplevelse, men just att det arbetar så tillförlitligt gör att många kommer gilla denna för eventuell överklockning.

Kollar vi istället på Cooler Masters programvara, MasterPlus+, får du som användare möjlighet att justera färgteman eller rentav individuella färger på processorkylarens RGB belysning. Som användare kommer MasterPlus+ dock te sig som ett tämligen spartanskt program som gärna sett fler uppdateringar både sett till utseende och gränssnitt, men sett till flexibilitet av belysning kommer det åtminstone kännas tillräckligt intuitivt oavsett hur din erfarenhet ser ut. Ser man för övrigt till RGB belysningen i sig, är det en högst varierad sådan för alla smaker vilket inte är fy skam – särskilt om du är ute efter att skapa en skrytdator. Om det så är att starta olika fördefinerade mönster eller låta dig som användare själv vara kreativ – här ges valen helt enkelt.

Testdator:
Chassi:
Corsair iCUE 5000T RGB
CPU: Intel i5 11600K @4,9GHz
RAM:
Patriot Viper Elite II 16 GB RAM @3600MHz
Grafik: AMD Radeon 6600 XT
PSU:
Cooler Master XG PLUS Platinum 850
Op. System: Windows 10

En helhetsbild som vinner över oss…

I slutänden handlar det om flera aspekter. Tillgängligheten är bra då PL240 Flux stöder egentligen alla relevanta socklar – ända fram till Intel LGA 1700 (Intels 12:e generation) och AMD AM4. Att den dessutom har en ovanligt enkel installationsprocess (något som inte riktigt är vanligt för denna typ av RGB AIO-kylare) gör att den stiger ännu mer i vårt anseende. Sedan kommer vi till vad som många gånger är akilleshälen; priset. I detta fall är prisbilden tacksamt normal så att säga. Med ett lägstapris på runt 1 600 – 1 700 kronor är det inte bland det högsta vi sett, men ej heller det lägsta. Detta parat med egentligen en otrolig petitess – dess väldigt alldagliga prestanda och ’dare-i-say-it’ utseende, gör att vi backar lite så här mot slutet.

Idag har mycket riktigt marknaden för AIO kylare exploderat, och med det kämpar de flesta om att vara störst, bäst och vackrast. Därför står PL240 Flux inte direkt ut på något sätt. Det har bra ljudnivåer… men inte bäst. Det har okej prisbild… men inte bäst och det ser ”flashigt” ut… men är knappast ensam om det. Det är knappast dåligt… nej verkligen inte, men varför skulle man välja denna över någon annan i dess prisklass? Vet inte riktigt.

Vad vi däremot vet är att Om du faktiskt köper den kommer du vara nöjd. Dess främst styrka är kombinationen av bra kylning och låg ljudnivå. Det är inte helt unikt, men det görs ändå riktigt bra, och då bör det ändå premieras. Så på grund av det, måste jag slutligen säga att PL240 Flux faktiskt klarar av trycket… och det gör det bra nog för vem som helst.

Extra info: Den kommer även i 360 mm storlek – PL360 Flux, skulle ni vara ute efter ännu större kylning till er dator.


Specifikation
CPU SOCKET LGA1700*, LGA1200, LGA2066, LGA2011-V3, LGA2011, LGA1151, LGA1150, LGA1155, LGA1156, AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2, FM1, TR4
RADIATOR MATERIAL ALUMINUM
RADIATOR DIMENSIONS 277 X 119.6 X 27.2 MM
PUMP DIMENSIONS 89 X 75 X 40 MM 
PUMP MTTF >210,000 HOURS
PUMP NOISE LEVEL 15 DBA (MAX)
PUMP CONNECTOR 4-PIN (PWM)
PUMP RATED VOLTAGE 12 VDC
PUMP POWER CONSUMPTION 6W
FAN DIMENSIONS (L X W X H) 120 X 120 X 25 MM
FAN QUANTITY 2 PCS
FAN LED TYPE ADDRESSABLE GEN 2 RGB
FAN SPEED 0-2300 RPM ± 10%
FAN AIRFLOW 72.37 CFM (MAX)
FAN NOISE LEVEL 32 DBA
FAN PRESSURE 2.96 MMH₂O (MAX)
FAN BEARING TYPE LOOP DYNAMIC BEARING
FAN LIFE EXPECTANCY >160,000 HOURS
FAN POWER CONNECTOR 4-PIN (PWM)
FAN RATED VOLTAGE 12VDC
FAN RATED CURRENT 0.15A
FAN SAFETY CURRENT 0.3A
RAM CLEARANCE N/A
WARRANTY 5 YEARS
SERIES MASTERLIQUID PRO
COOLER TYPE LIQUID COOLER
RADIATOR SIZE 240

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar