Innehållsförteckning
Be quiet! Nej det är inte jag som försöker tysta dig, utan bara namnet på denna tillverkare, som här kommer med ett chassi redo för undersökning. Chassit vid namn Pure Base 500 FX, vill anspela på något rent och basalt. Men vet ni vad, riktigt så enkelt är det inte!
Inledning
Många chassin har i dagsläget gått över tröskeln till Nördlivs testlabb, och med det har vårt fokus på att utveckla oss själva rent kritiskt, och framförallt kunna ge en rättvis bild för vad som är kvalitativt eller utröna när något ger ren och skär valuta för pengarna – om än kanske långt ifrån perfekt, varit i fokus. Ibland kan saker vara så låga i pris att kvaliteten till viss del inte längre är en faktor. Men hur är det då om båda dessa saker är lite tvetydiga? Detta var något som märktes av i detta Pure Base 500 FX-chassi. På sina platser har det ett tydligt kvalitetstänk, medan konstruktionen inom andra områden istället verkar ha hållits igen på, sett till dess kostnader? Ja, det är sannerligen en intressant pjäs detta…
Design & Formfaktor
När det kommer till design och allmän estetisk flärd, har Pure Base 500 FX en tydligt säregen sådan. Inte nödvändigtvis en som är len för ögonen, men ändå en som drar till sig blickar. Dess ARGB-försedda front, där ett par lister går framför två separerade mesh-paneler (vilket i sin tur döljer ytterligare tre frontfläktar med ARGB) gör detta till något som de flesta lär komma ihåg efter de sett det. Anslående milt sagt! Fläktarna i sig ( 3×120 mm PWM-modeller i fronten, 1x140mm PWM i bakre delen av chassit) är tacksamt tystlåtna, något som accentueras av deras högsta hastigheter på 1 700 samt 1 500 RPM (beroende på storlek). Inte en monstruös fläkthastighet, men ändå en sådan som frikostigt kan bidra med en riklig mängd lufttillförsel.
För att gå tillbaka till dess utseende, är det i övrigt en tämligen välbekant historia. Härdat glas på sidan, samt en svart finish över resten av chassit. Det som nog mest står ut är toppytan, där ”be quiet!” har en annorlunda form över det fläktskydd/dammfilter som hittas där. Inte mycket att orda om egentligen, men ytterligare en detalj som skänker det en mer unik design. Det har nämligen lite av en asymmetriskt rektangulär form som jag fann annorlunda…
Snabb sidnot: det härdade glaset är fastskruvat med hjälp av fyra tumskruvar – en design som ärligt talat är lite förlegad i min mening. ’Snap-on/off’-funktionalitet som t.ex. Fractal Design använder hade varit mer passande. Rent estetiskt tycker jag om den mer industriella ’looken’ som chassit får – och i ärlighetens namn, hur många gånger tar en normal användare av och på det härdade glaset? Troligtvis inte så många gånger, och därför blir detta mer en liten detalj än något som drar ner helhetsintrycket. Det känns bara som att be quiet! har en del lite mer traditionella tillvägagångssätt som jag känner kanske skulle ha uppdaterats, så som denna.
Sett till frontportar bjuds det på enbart en USB 3.0-port samt en USB 3.1 Typ-C-port, vilket ärligt talat känns snålt. Däremot har chassit (utöver audioportar) även en knapp för belysningen, vilket lätt kan nås då frontpanelen ligger plant mot toppanelen. En knapp som smidigt låter dig växla mellan en stor mängd fördefinierade ljusmönster.
Detta 46,25 liter chassi är för övrigt överlag rymligt men kan kännas aningen smått i jämförelse med andra ATX-varianter. Något som kan vara till dess fördel – såväl som nackdel, beroende på vad just du är ute efter. För de som vill få ett aningen mer slimmat och kompakt chassi kan detta därför vara ett intressant sådant.
Om vi då ser till kompatibilitet, står det sig ändå väl sett till hur långa grafikkort du kan få in. 369 mm långa grafikkort är inga problem, och även om jag gärna sett stöd för ännu längre sådana (med tanke på hur långa dagens mer avancerade grafikkort kan vara), är det ändå fullt acceptabelt för mer normala sådana. Om vi därför sneglar över mot kompatibiliteten för vattenkylare/radiatorer – trots en aningen mer kompakt storlek – hittas ändå stöd för upp till 360 mm långa sådana i fronten. Alternativt högst 240 mm långa radiatorer i toppen av chassit. Detta är inget nytt för chassi av idag givetvis, men med tanke på – än en gång – dess mer kompakta natur känner jag att det bör lyftas. Dessa detaljer samt det faktum att du kan ha hela 190 mm höga processorkylare (luft), gör att detta chassi utan tvekan kan hålla en kraftfull dator – något som matchar många av de mer high-end-liknande på marknaden. Riktigt kul att se!
Support & installation
När det istället kommer till installation av komponenter samt kablage var det en blandad mix av frustration och glädje. Under ena kåpan fanns ett bra avståndsdjup, vilket utan svårighet kan dölja stora mängder kablar. Samtidigt kom den med några mer tveksamma aspekter.
Ta t.ex. testmoderkortets (NZXT N7 Z790) USB 3.2 Gen 1-header som gick in jäms med sidan. På grund av hur chassit var utformat var vi tvungna att ta bort hela skyddsdelen som döljer baksidan (en mittsektion, där logotypen för be quiet! hittas). Krångligt och lite väl tajt.
Vad som dessutom visade sig vara tajt var hur moderkortets aningen upphöjda position, samt chassits allmänna layout gjorde att det även blev tajt att få in grafikkortet på plats – ett som för övrigt inte var överdrivet stort. Det var nämligen höjden av grafikkortet som kom lite i vägen, och verkligen kom att krävas finlir, något som inte lär uppskattas av mer ovana datorbyggare.
Det var alltså lite upp och ner med tillgängligheten upplevde vi – även om chassit på det stora hela var relativt lättbyggt. Men just denna tvetydighet, parat med en relativt högt pris (runt 1 500 kronor) gör att det nog kan bli svajigt sett till beslut kring detta chassi hos en konsument. Varför envisas många chassitillverkare dessutom med att front I/O-kablar (reset, on/off m.m) ska vara separerade som enskilda kablar? Det finns många som har fört samman dessa till en smidig enkel kontakt… och ärligt talat känner jag det borde vara standard numera. Trots det kör även be quiet! med separerade små kablar. Något som i detta mer kompakta chassi kan komplicera det än mer för ovana datorbyggare, då det kan vara små marginaler att hålla sig med – beroende på moderkort.
I övrigt ger ändå Pure Base 500 FX en av idag alldeles acceptabel mängd utbyggnadsmöjligheter. Max fyra stycken 2,5” diskplatser och två 3,5” platser (totalt), och framförallt en frikostig mängd fläktar – alla med goda hastigheter och bra ljudnivå. Det faktum att chassit dessutom bjuder på en fläktkontroll under baksidan av chassit, som är fördragen, och lätt kan användas gör att ARGB sugna individer har det relativt lätt från start. Ett extra plus i kanten för chassits dämpade sidopanel – som verkligen adderar till en ännu tystare upplevelse.
Värt att köpa – och för vem är den egentligen?
Idag är chassin av denna typ inte ovanliga att hitta för runt 1 500 kronor, så på så sätt borde inte priset spela roll lika mycket. Samtidigt är det just den pura konkurrensen med mängder av andra chassis i samma prisklass som gör att frågan ”-Men varför ska jag skaffa just detta chassi?” dyker upp. Det medföljer en god nivå av tillgänglighet för de som vill från start få ARGB att fungera, och dessutom med gott om utrymme för kablar i fråga. Utseendet är unikt och kan säkerligen vara en konversationsstartare om så önskas. Likaså är luftflödet på grund av de tillhörande fläktarna riktigt bra… samtidigt som det upplevs trångt och ibland märkligt designat. I viss mån känns det rentav ålderdomligt till och med….
Är det så att du specifikt är ute efter ARGB, god ljudnivå och god fläktsupport från start, då kan definitivt Pure Base 500 FX vara något att undersöka ytterligare. Men är du däremot ute efter mer frontpanelsportar och öppnare chassidesign, ja då kanske du ska kolla någon annanstans. För vår del når den inte så långt som vi hoppats, den saken är säker.
Modell | Pure Base 500 FX |
Färgalternativ | Svart |
Moderkortskompatibilitet | ATX / M- ATX / Mini- ITX |
Boettstorlek exkl. stativ (L x B x H), (mm) | 450 x 232 x 443 |
Boettstorlek inkl. stativ (L x B x H), (mm) | 450 x 232 x 463 |
Volym (l) | 46,25 |
PSU formfaktor | ATX PS/2 |
vikt (kg) | 8,0 |
Expansionsplatser | 7 |
Recensionsex tillhandahållet av be quiet!. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner