Hem RecensionerHårdvarurecensioner MSi MAG B760 Tomahawk Wifi (DDR5)

MSi MAG B760 Tomahawk Wifi (DDR5)

Som en yxa i pannan!

av Fredrik Olsson

När nu mellansegmentet för moderkort (gällande nya 13:e generationen av Intel processorer) börjar leta sig ut på marknaden, har även ett sådant letat sig in här på redaktionen. MAG B760 Tomahawk Wifi vill kombinera rikliga mängder med funktioner, men även till ett lägre pris än t.ex. MAG Z790 Carbon Wifi som kostar nästan dubbelt så mycket. Men är det då värt det, och vad exakt får du med på köpet av denna B760 moderkort?


Känsla & Design

Med en nedtonad layout, där merparten kommer i en metallsvart finish går det lätt att säga att detta mer är av en klassisk design. Nu behöver inte moderkort riktigt vara estetiskt tilltalande i min mening, och även om denna B760 Tomahawk Wifi verkar mer dämpad – är den ändå stilren på ett avskalat manér.

Trots sin nedtonade ’look’ gömmer sig ändå ett kvalitativt bygge, med kylflänsar täckandes mycket av moderkortet – skänkandes det goda möjligheter för kylning. Just att de tre M.2 platser (lagring) som finns, ligger under kylflänsar av redig metall – alla för övrigt av Gen 4 modell – gör inte bara att de hålls nere i temperatur, utan skänker även ett stöd för uppåt 7 000 MB/s läsning per lagringsplats. Visst, framtidsstödet för Gen 5 saknas, men då det mer är av ett koncept i skrivande stund och inte utnyttjas till fullo känner jag att detta räcker gott och väl. Särskilt då samtliga klarar PCIe 4.0 x4 (varav tidigare nämnda hastighet).

Stålförsedd PCIe 5.0 PCI-expressbrygga (för grafikkortet), WiFi 6.0E support och 2.5GB stöd sett till dess Ethernetport gör att dess strama utseende ackompanjeras av en rejäla användningsområden. Vad jag menar med det är att trots att det inte ser så överdådigt ut, är detta ändå ett oväntat lyxigt moderkort, sett till dess möjligheter och funktioner.

Moderkortet finns för övrigt även i ett DDR4 utförande, samt ett DDR5 utförande (recensensionexemplar utgår från det) – vilket innebär att du själv kan välja din uppgraderingsstig. Att du dessutom kan spara en aning på en DDR4 modell, skulle du exempelvis vilja behålla dina befintliga RAM-minnen gör det hela bara bättre. Särskilt då merparten av funktioner bibehålls oavsett DDR-modell.

Kompatibilitet & CPU Stöd

När det kommer till kompabilitet står denna sig bättre på vissa plan än exempelvis tidigare nämnda Z790 Carbon moderkort från MSi. Prisbilden som nu sänks gör att du lika gärna kan gå på en lägre processor från start och arbeta dig uppåt om du så vill – och att helheten därför blir mer tolererbar rent prismässigt. Med andra ord kan detta vara en bra beståndsdel i ett billigare datorbygge – även om detta moderkort i mitt tycke är aningen för dyrt – och därefter sakta bygga upp detaljer. Det är där kvaliteten och värmehanteringen kommer in i bild. Med en tornfläkt eller vattenkylning (AIO) presenterar detta moderkort en perfekt startplats för de som vill säkerställa ett kyligare moderkort, bra klockhastigheter för RAM (upp till 7000MHz) och mängder av anslutningsmöjligheter. Lägg därtill stöd för 12:e samt 13:e generationen processorer från Intel och du får ett riktigt solitt moderkort; ett som utan problem kan hålla Intels kraftfullaste i9-13900K utan några som helst problem.

Vad som är den egentliga försäljningspunkten är det PCIe 5.0 (för enbart grafikkortet) stöd som finns, vilket kan möjliggöra upp till 128GB/s i bandbredd. Nåja, det är i alla fall en av MSi:s största punkter, även om det i här och nu faller relativt platt. I nuläget har vi inga produkter som på riktigt kan utnyttja denna bandbredd – även om det givetvis är skönt för de som vill framtidssäkra sitt köp.

Några aspekter värda att markera är de ’Quality of life’ delar som moderkortet faktiskt levererar – och som gör att detta till namnet ’mid-tier’ moderkort faktiskt höjer sig över mängden. M.2 plats med ’EZ M.2 Clip’ gör att du slipper leta efter skruvar när du installerar NVMe diskar. Bara rotera denna lilla skruv och SSD/NVMe:n sitter på sin plats. En aspekt som verkligen bör bli standard.

Likaså har vi förstorad PCI-e knapp för när du vill ta ur ditt grafikkort. En trivial sak kan tyckas, men i många fall kan dålig åtkomst och hårdhänthet innebära att denna spärr kan gå av – men här har det blivit tydligt lättare att få ur grafikkort. Något som verkligen hjälper hela denna ’image’ av att moderkortet är en byggsten för dig att bygga vidare på i framtiden.

Slutligen har vi en EZ Debug LED på moderkortet som enkelt kan berätta status, skulle du exempelvis inte få bild eller ha problem med din dators start. Den är inte försedd med tecken-koder som hos Z790 Carbon, men är ändå en god assistans vid felsökningar. Bara ytterligare ett gott tecken på framförhållning. Något som dessutom lite går hand i hand med moderkortets inbygga grafikmodul – vilket möjliggörs via HDMI 2.1 port – med en maximal upplösning av 4K 60Hz – eller Displayport med stöd för 8K 60Hz. Givetvis är det krav på att du har en processor med integrerad grafikkortskrets – men om så är fallet finns fler enkla sätt att felsöka om något skulle uppstå i framtiden. Framtidssäkert och genomtänkt!

Anslutningsmöjligheter och ljudkort

På USB sidan finns det verkligen gott om portar – totalt åtta USB portar + 1 USB-typ C på baksidan. Men även stöd för sex ytterligare USB portar från de interna anslutningar som finns på moderkortet, samt en ytterligare USB 3.2 Gen2 port. Därutöver bjuds det på Bluetooth 5.3 support, 7.1 ljud och framförallt rikligt med chassifläktsanslutningar. Detta blir det slutliga tecknet på att MSi verkligen vill bjuda på extra med detta moderkort då du har hela 5 systemfläktsportar, 2 ARGB anslutningar och ytterligare 2 RGB LED anslutningar. Frikostigt så det förslår!

Slutligen kommer vi till hur du hanterar allt detta – nämligen programvaran MSI Center. Som program är det lite oinspirerat i sin design, men mängden av funktioner detta moderkort möjliggör är imponerande. Översikt och styrning av profiler, fläktkurvor, systemdiagnoser och givetvis ’Mystic Light’ (RGB belysning) gör att du ges möjligheten att själv påverka många aspekter. Allt på ett tydligt sätt som lär fungera för de flesta oavsett kunskapsnivå.

Ett moderkort mitt emellan entusiastnivå och nybörjarnivå!

På det stora hela står det snabbt klart att även om detta inte direkt är moderkortet att överklocka med – ges du som användare enormt mycket flexibilitet. Mängden av funktioner som bjuds på direkt via moderkortet är förvisso tydligt i det något högre priset, men samtidigt känner jag att många andra moderkort med denna mängd av funktioner säkerligen kunnat kosta ännu mer. Man får helt enkelt väldigt mycket för pengarna, vilket aldrig är fel. Och när marknaden stabiliserat sig ytterligare kan det säkerligen innebära att MAG B760 Tomahawk Wifi går ner ytterligare i pris, och då blir det nära nog oslagbart. Utifrån en kvalitetssynpunkt går det inte förneka att detta är bra grejer – men med priset som det är i nuläget tappar det chansen att nå vår högsta utmärkelse. Men för vad det är, och dess tillgång till funktioner som gör det lätt att använda om du är nybörjare, eller för den delen funktioner som också gör att entusiaster får sitt lystmäte – kan jag inte annat än rekommendera detta som ett bra köp. För i slutänden, om upplevelsen är så kvalitativ som denna, då är det åtminstone värt pengarna… Ett betyg gott nog för de flesta!


Specifikation
CHIPSET INTEL B760
CPU Stöder 12:e/13:e generationens Intel® Core™-processorer, Pentium® Gold och Celeron®-processorer
LGA1700
MINNE 4x DDR5, maximal minneskapacitet 128 GB
minnesstöd 7000+(OC)/ 6800(OC)/ 6600(OC)/ 6400(OC)/ 6200(OC)/ 6000(OC)/ 5800(OC)/ 5600(JEDEC)/ 5400(JEDEC)/ 5200(JEDEC)/ 5000(JEDEC)/ 4800(JEDEC) MHz
Max. överklockningsfrekvens:
• 1DPC 1R Maxhastighet upp till 7000+ MHz
• 1DPC 2R Maxhastighet upp till 6600+ MHz
• 2DPC 1R Maxhastighet upp till 6400+ MHz
• 2DPC 2R Maxhastighet upp till 5600+ MHz

Stöder Dual-Channel-läge
Stöder icke -ECC, obuffrat minne
Stöder Intel ® Extreme Memory Profile

GRAFIK OMBORD Stöd för HDMI TM 2.1 med HDR, maximal upplösning på 4K 60Hz*
Stöd DP 1.4, maximal upplösning på 8K 60Hz*
*Endast tillgängligt på processorer med integrerad grafik. Grafikspecifikationerna kan variera beroende på vilken CPU som är installerad.
1x HDMI
1x DisplayPort
SPÅR 2x PCI-E x16-plats (Antal)
Stöder x16/x4
1x PCI-E x1-plats (Antal)
PCI_E1 Gen PCIe 5.0 stöder upp till x16 (Från CPU)
PCI_E2 Gen PCIe 3.0 stöder upp till x4 (från Chipset)
PCI_E3 Gen PCIe . stöder upp till x1 (från chipset)
LAGRING 3x M.2 (Antal)
M.2_1 Källa (Från CPU) stöder upp till PCIe 4.0 x4, stöder 22110/2280/2260/2242 enheter
M.2_2 Källa (Från Chipset) stöder upp till PCIe 4.0 x4, stöder 2280/2280 /2242 enheter
M.2_3 Källa (Från Chipset) stöder upp till PCIe 4.0 x4 / SATA-läge, stöder 2280/2260/2242 enheter
4x SATA 6G (Antal)
RÄD Stöder RAID 0, RAID 1, RAID 5 och RAID 10 för SATA-lagringsenheter
USB 4x USB 2.0 (Bak)
4x USB 2.0 (Främre)
2x USB 3.2 Gen1 Typ A (Främre)
4x USB 3.2 Gen2 Typ A (Bak)
1x USB 3.2 Gen2 Typ C (Främre)
1x USB 3.2 Gen2x2 Typ C (Bak)
OCH Realtek ® 2,5 Gbps LAN
TRÅDLÖST LAN & BLUETOOTH Intel ® Wi-Fi 6E
Den trådlösa modulen är förinstallerad i M.2 (Key-E) kortplats
Stöder MU-MIMO TX/RX, 2.4GHz / 5GHz / 6GHz* (160MHz) upp till 2.4Gbps
Stöder 802.11 a/ b/ g/ n/ ac/ ax

Stöder Bluetooth ® 5.3, FIPS, FISMA
* Wi-Fi 6E 6GHz kan bero på varje lands bestämmelser och kommer att vara redo i Windows 10 build 21H1 och Windows 11.

AUDIO Realtek ® ALC897 Codec
7.1-Channel USB High Performance Audio
Stöder S/PDIF-utgång
INTERN IO 1x strömkontakt(ATX_PWR)
2x strömkontakt(CPU_PWR)
1x CPU-fläkt
1x pumpfläkt
5x systemfläkt
2x frontpanel (JFP)
1x chassiintrång (JCI)
1x främre ljud (JAUD)
1x TBT-kontakt (JTBT, stöder RTD3)
1x Styrkontakt (JDASH)
2x Adresserbar V2 RGB LED-kontakt (JARGB_V2)
2x RGB LED-kontakt (JRGB)
1x TPM-stifthuvud (Support TPM 2.0)
4x USB 2.0-portar
2x USB 3.2 Gen1 Typ A-portar
1x USB 3.2 Gen2 Typ A-portar
LED-FUNKTION 4x EZ Debug LED

Recensionsex tillhandahållet av MSi. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Prisbild för DDR4 modell – cirka 3000 kr enligt prisjakt.nu. Prisbild för DDR5 modell ska ligga på liknande nivå.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar