Innehållsförteckning
En sak är säker med Cooler Masters nya AIO-kylare, den är charmig! Den 2,1 tums LCD-skärmen erbjuder både information och coola animationer. Dock är processorkylarmarknaden tuff, och en snygg yta tar Cooler Master bara en bit på vägen.
Inledning
Denna 360 mm radiator och dess pumphus erbjuder inte mycket nytt på ytan, men har förbättringar som gör skillnad i praktiken. Dess dubbelkammardesign i pumphuset är dock gjort för att forsla bort värme snabbt från CPU, vilket parat med en tydligt välgjord design gör att det hela känns kvalitativt. Något som i ärlighetens namn återspeglas i den väldigt anpassningsbara LCD-skärm som hittas på sagda pumphus. En aspekt som skänker den inte bara glamour i form av extravagant ARGB-belysning, men även möjlighet att visa både nyttig information så väl som sköna animationer, GIF-bilder eller stillbilder. Allt för att ge dig som användare möjlighet att skräddarsy din upplevelse.
Trenden med tre förinstallerade 120 mm fläktar hittas även här – där samtliga är av typen Mobius 120P (vilket Cooler Master godtyckligt namngett dem), vilka kommer i glättig ARGB-utstyrsel. Detta med att fler tillverkare förinstallerar dess fläktar på dess radiatorer bör premieras, då det innebär att installationen blir ett steg enklare, vilket blir särskilt uppskattat med denna kylare.
Installation & support
Det är nämligen i installation – och framförallt kabeldragning som Cooler Master upplevs något förlegade. Varje separat fläkt har både ARGB-kabel samt strömkabel, vilka alla ska seriekopplas (daisy-chaining) med varandra, vilket orsakar ett och annat bök. Lägg därtill att du även behöver koppla USB-kablar till pumphuset till exempel och vips upplevs det som att Cooler Master började bra med förinstallerade fläktar – för att sedan överösa dig med anslutningar kors och tvärs. Nåja, i ärlighetens namn är det knappast nytt för AIO-kylare av denna typ att komma med mängder av kablage.
Cooler Master är varken värst eller bäst här men att de nästan trevande börjar med att underlätta med 120 mm fläktarna, för att sedan skapa oreda igen med alla dessa kablar gör det hela bara än mer olyckligt. Lägg därtill att den slutgiltiga sammankopplade kabeln som bildas – inte bara av seriekopplande ARGB-kablar, utan även strömkablar, gör att du får en enorm hög av kablar som blir svåra att gömma snyggt. Just idén om att en coolt upplyst design som denna kylare har, kommer med ett sådant pass virrvarr av kablar, vilka du får svårt att gömma på ett tillfredsställande sätt, tar ner helhetsintrycket än mer.
En faktor som räddar upp detta till viss del och som egentligen är en liten detalj på det stora hela – är paketeringen samt katalogiseringen av skruvar m.m som medföljer. Här har i stället Cooler Master varit föredömliga, med att inte bara ge instruktioner på de numrerade lådorna som hittas i paketet, där de även skriver vad de olika facken i paketet har för innehåll, men även med beskrivningar och uttalade siffror och bokstäver för att lättare hålla koll på vad som är vad. En tydlighet som många andra tillverkare saknar ärligt talat. Dessvärre för Cooler Master går det än en gång ner en bit i tilltro, när de enbart hänvisar mot en QR-kod för manual – vilket leder till en PDF. Inget häpnadsväckande, eller ens dåligt, men lite lat beteende, då en del andra tillverkare som gör på liknande sätt utnyttjar en webb-baserad lösning bättre (ex. hur Arctic Liquid Freezer III löste detta).
Nåja, att det är en PDF-fil är givetvis inte hela världen och då den är vektorbaserad kan du lätt zooma in, men ändå bibehålla krispig detaljrikedom. Jag hade bara önskat att Cooler Master gick längre med detta och hängav sig en modernare lösning när de ändå är inne och sniffar på det.
Prestanda och ljudnivå
Processorkylare kan ha mängder av irritationsmoment, men om själva kylningen är god, kan sådant övervinnas. Men oj,oj oj, vad Cooler Master levererar när det gäller temperaturkontroll. Med ett snitt på runt 30º under normal användning och en topp på 70º under extremt tung belastning (CPU-Z benchmark under 10 minuters omgångar x 3) visar verkligen tillverkaren att de ämnar konkurrera med de riktigt stora på marknaden.
Den enda – någorlunda stora – brasklappen är att vi inte lyckades få moderkortet att nå mer än 225 W över processorn under kontinuerlig användning. Troligtvis har detta med de instabilitetsproblem som processorserien haft på sistone – vilket innebar att vi var tvungna att uppdatera moderkortets BIOS/UEFI med den senaste firmwareuppdateringen. Den 13:e & 14:e generationens instabilitetsproblem är på grund av felaktig mikrokod och utan att göra detta allt för invecklat, är alltså detta moderkort uppdaterat, varpå den nu inte når den fulla 253 W, mer än under korta instanser. Moderkortstillverkare såväl som Intel vill skydda användarna från ytterligare degradering då processorer helt enkelt kan gå och bli dåliga om de körs på denna nivå. Är det som så att ni uppdaterat ert moderkorts BIOS/EUFI (om ni har 13:e eller 14:e Intel generationen d.v.s) kan ni ha sluppit detta, men då moderkortstillverkarna lägger in spärrar för att undvika ytterligare degradering av processor, är chansen att detta är varför vi inte når den fulla 253 W belastningen under längre perioder.
En riktig soppa, men ett potentiellt skäl till varför vi inte når sagda watt-antal under längre sessioner. M.a.o, utan att veta dess fulla effekt, finns det ett visst utrymme för ytterligare ett par graders ökning, skulle du med ditt moderkort faktiskt nå sagda 253 W.
Nu bör det nämnas att våra CPU tester innebär tio minuters syntetiskt stresstest över alla kärnor så resultaten håller ändå – särskilt om ni införskaffar samma processor med ett nytt moderkort (vilket lär ha uppdaterat BIOS). Allt detta är oavsett viktigt att påpeka då värmen kan bli högre när du som användare når 253 W kontinuerligt, till skillnad från det genomnitt á 225 W som vi såg.
CPU throttling innebär att processorn förändrar sin klockfrekvens och därmed prestanda när belastning sker, för att därefter omedelbart gå ned i en lägre klockfrekvens när belastningen på denna sjunker. Detta är en metod som nyare processorer har inbyggt för att undvika hårdvaruproblem – men också ett sätt att spara in på värme och el.
Oavsett är det imponerande siffror, vilket dessvärre överskuggas av något som är någorlunda negativt – om än helt förståeligt; ljudnivåerna. Pumphuset såväl som de 120 mm fläktarna samt radiatorn som dessa kyler är oerhört effektiva; det vill säga ljudliga. Under ’Performance’-läge (något som kan justeras i Cooler Masters nya programvara MasterCTRL) når vi hela 50,4 dBA under hård belastning – vilket är ett smärre rekord. Om än ett tråkigt sådant då det inte riktigt är en nivå som är fullt så uppskattad. Under hård belastning i ’Silent’-läge ser vi en förminskning av ljudnivå, och når istället 45,5 dBA, vilket är mer fördragsamt, även om det sannerligen märks av även det. Över lag är ’Silent’-läget i detta fall en god plats att utgå ifrån, då AIO-lösningen sannerligen kyler utomordentligt oavsett profil. Att använda ’Silent’-läge under normalt användande, innebär snarare ljudnivåer kring 38,8 dBA, vilket är helt överkomligt – och bör representera mer normala nivåer.
MasterCTRL är en uppgraderad version av Cooler Masters tidigare program, MasterPlus+, och erbjuder ett tydligt och användarvänligt gränssnitt med flera praktiska funktioner. Här kan du enkelt växla mellan fläktprofiler, skapa egna fläktkurvor och styra vad som visas på LCD-skärmen, samtidigt som du får en god överblick över temperaturerna. Programvaran bidrar visserligen inte direkt till kylprestandan, men den förbättrar användarupplevelsen genom smidig finjustering. Dock har MasterCTRL några barnsjukdomar – till exempel går det inte att byta från afghansk tidszon, vilket gör klockfunktionen på LCD-skärmen oanvändbar. Förhoppningsvis åtgärdas detta i framtida uppdateringar, men för nu ger det en något blandad helhetskänsla.
Fotnot.
Utifrån en kompabilitetssynvinkel finns det gott om utrymme här. Stöd för nya Intel LGA 1851, men även 1700/1200/1150 och 1151 (med flera), samt AMD AM4 och AM5 gör att detta snabbt blir en kylare som lätt kan hänga med genom åren genom uppgraderingar. Säg att du exempelvis uppgraderar en äldre dator (t.ex. en LGA 1200 processor från Intel), då kan du få ut mycket av den. Mest tydligt är det på AMD-sidan där AM5 utlovas bli underhållen i ett par år framåt.
Testsystem:
CPU: Intel Core i9-13900KF
RAM: Kingston 2x16GB DDR5 @6000MHz CL36 Fury Beast
MODERKORT: NZXT N7 Z790
CHASSI: NZXT H5 Flow RGB
Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit 23H2
Men är det värt att köpa?
Hittills har det sannerligen varit en berg-och-dalbana, men det är inte slut än. Efter de utomordentliga resultaten sett till värmenivåer – där verkligen Cooler Master ska ha en eloge, når vi prisbilden. Givet att det ökar med att ha en LCD skärm, utomordentlig kylning och allt i ett schysst paket – men när priset (i Sverige) börjar från 3 300 SEK och går uppåt blir det ohållbart. Inte i det att kvaliteten försvinner, den finns här, men när Arctic levererar minst lika bra, om inte bättre kylning med Liquid Freezer III A-RGB, och ändå bjuder på lite av en ljusshow (om än utan någon flashig LCD skärm) för bara en tredjedel av priset, då blir det svårt att rekommendera helhjärtat denna kyllösning. Om det är som så att du är en person som verkligen måste ha en LCD skärm av denna typ och storlek – ja då finns det inte många alternativ, särskilt om du även söker själva kylningen samtidigt.
Det du betalar för är lyx och flärd – utöver sagda mästerliga kylning. Men när varje positiv aspekt kantas av frågeställningar kring kablage, höga ljudnivåer och hutlöst högt pris hamnar MasterLiquid 360 ION i ett elakartat limbo. En kylare som är svår att bedöma entydigt – den har sina styrkor och svagheter och passar den som kan bortse från de mindre tilltalande aspekterna.
Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Cooler Master MasterLiquid 360 ION. Lägsta pris 3 364 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-10-27.