Hem RecensionerHårdvarurecensionerChassi Fractal Design Torrent Compact

Fractal Design Torrent Compact

av Fredrik Olsson

Vi har tidigare varit och sniffat på Fractal Designs Torrent serie – då med den första Torrent-modellen. Denna gång är det den mindre Torrent Compact som ska falla under luppen. Hur komprimerar man ett redan framgångsrikt chassi, och vilka för- och nackdelar för det med sig. Dags att installera komponenter och se hur den faktiskt upplevs medan det sker!


Design & Formfaktor

Utseendemässigt är det samma estetik och form som föregångaren. En bestämd grill på fronten ger den ett robust och speciellt utseende. Båda sidorna är tempererat glas och denna modell har två 180 mm RGB fläktar i frontpanelen. Dessutom är även här nätaggregatets plats undangömd under toppkåpan, och ger chassit en än mer strömlinjeformad ’look’ på insidan, såväl som det främjar luftflödet från fronten mot baksidan. Chassit kommer i fyra utgåvor; en vit, svart, svartgrå och en med RGB fläktar. Det lämpar sig alltså att gå efter eget smak och tycke, vilket alltid är uppskattat.

Sett till insidan bjuds det på gott om utrymme – trots att den här har gjorts mindre jämförelse mot originalet. Dessutom lyckas chassit innehålla upp till sju expansionsplatser, där en 3.5” enhetsplats samt tre 2.5” enhetsplatser medföljer. Det är med andra ord ordentligt med utrymme för de med lite större system.

Ser man till CPU fläktssupport når den så högt som 174 mm skulle det behövas, och grafikkort kan vara 330 mm långa – om fronten har kvar fläktar. Utan fläktar får du ytterligare 30-40 mm. Detta är givetvis långt ifrån de 549 mm som kan ges i originalet, men kommer räcka för midtower-byggen överlag. Dessutom har du möjlighet för två 180 mm fläktar, fyra 140 mm eller sex 120 mm skulle så behövas – eller snarare önskas. Inte överdrivet mycket, men tillräckligt för att skapa ett gediget luftflöde. Du kan rentav installera upp till 403 mm långa AIO kylare i fronten – så kylningsmöjligheterna ökar nästan lavinartat.

Fronten bjuder slutligen på två USB 3.0 portar samt en USB 3.1 Gen 2 USB-C och givetvis audioport och under högersidans panelskydd ser vi för kabellängor – redo att användas för dina komponenters kablage. För att inte tala om det kontrollerkort som medföljer (Nexus 9P Slim), med vilken du lätt kan koppla upp till nio fläktar i bygget och smidigt sköta samtliga via programvara.

Användning, installation & unika egenskaper

Vad gäller användarens upplevelse är det en tämligen felfri sådan – med ett stort undantag. Insidan är lätthanterlig och har gott om hål för dragning av kablar. Det medföljer även ’GPU bracket’-möjlighet, för de som behöver få sina större grafikkort upphållna och för de som vill komma in och ur chassit är sidopanelerna av ’clip-on’ variant. Med andra ord behöver du inga verktyg utan kan enkelt klicka upp de för att komma åt innandömet. Ja, detta är något som genomsyrar hela chassit, då du kan klicka ur det mesta (du kan skruva åt om du vill dock) och detta gör arbetet med det mycket smidigare. Särskilt står än en gång nätaggregatet ut, då det inte bara slipper påverka luftflödet, men framförallt kan nås oerhört lätt, och därför gör det till ett härligt intuitivt intryck.

Ser man då till när chassit är under användning är det tydligt att den unika frontgrillen exceptionellt för in luft, och att dess rena luftvägar gör ditt system stabilt oavsett komponenter. Visst, om du har extra stora AIO kylare kan du hindra ingången något, men då är ändå CPU:n kyld via vatten så det spelar inte så stor roll i alla fall – om det inte är så att du har ett monstergrafikkort som älskar Watt.

Men är detta då något för alla datorbyggare?

När det kommer till Torrent Compact går det inte annat än att hylla det mesta kring det. Dessvärre var det en kritisk del som dessvärre sänkte betyget avsevärt. Höger sidopanel (som i RGB modellen är av härdat glas) var oerhört svår att få igen. Här känns det som att Fractal Design räknat fel på dess djup eller något liknande, då kabelmanagerande inte hjälpte alls för oss. Trots alla försök till att få ner kablar, och därmed undvika att det blir trångt, så var det ändå svårt att ens stänga sidopanelen. Det hjälpte inte heller att denna modell kom med härdat glas – och kom att bukta ut efter den satts dit. Tack och lov kan man (trots den verktygsfria designen) ändå skruva i sidopanelen för en mer stadig ’build’ om så önskas, och det var det enda sättet att faktiskt hålla den på plats. Men trots det buktar den ändå ut en hel del.

Vad detta innebär är ett par aspekter. Dels är det osäkert överlag hur mycket tryck härdat glas håller över tid, men också hur det blir för användare vars datorer använder extra mycket kablar. Kanske man har många hårddiskar… För dessa tillfällen bör ni undvika i alla fall modellerna av Torrent Compact som kommer med härdat glas på höger sida. Tack och lov kommer vissa av Compact modellerna med metallkåpor istället, och då kommer det inte alls bli samma orosmoment som med denna.

Tyvärr drar detta ner vårt helhetsintryck sett till RGB modellen – men på övriga varianter bör det sägas att detta chassi gör ett oerhört bra jobb. Dessutom är många datorer idag m mer återhållsamma med kablage (M.2 diskar och liknande) så kommer detta chassi som ett brev på posten. Det har en snygg industriell ’look’, fantastiska luftflödesmöjligheter och är samtidigt robust och stabilt. På många sätt ett mönsterchassi…

För er som diggar den nya designen och vet att kylning och bra ljudnivåer är er melodi, då kan definitivt Fractals nya Torrent Compact vara något för er. Den kostar dock 1 700 kronor och uppåt, vilket med sidopanelens nackdel (i alla fall för de varianter som har härdat glas där) kan det vara en lite väl saftig slant för något som för detta pris borde varit bättre. Om de fixar bara detta, är detta utan tvekan ett av de bästa mid-tower chassis vi testat….


Specifikation
 • 3.5″/2.5″ drive mounts
  1 (included)
 • Dedicated 2.5″ drive mounts
  3 (included)
 • Expansion slots
  7
 • Front interface
  1x USB 3.1 Gen 2 Type-C, 2x USB 3.0, Audio
 • Total fan mounts
  2x 180 mm, 4x 140 mm, or 6x 120 mm (with included brackets)
 • Front fan
  2x 180, 2x 140 mm, or 3x 120 mm (with included brackets) (2x Dynamic GP-18 included in standard versions, 2x Prisma AL-18 included in RGB version)
 • Dust filters
  Front, Bottom
 • Fixed cable straps
  Yes
 • Cable routing grommets
  Yes
 • Tool-less push-to-lock
  Side panels
 • Captive thumbscrews
  HDD and SSD brackets
 • Left side panel
  Steel or Tempered glass (RGB version: Tempered glass only)
 • Right side panel
  Steel or Tempered glass (RGB version: Tempered glass only)

Compatibility

 • Motherboard compatibility
  E-ATX (up to 274 mm) / ATX / mATX / Mini-ITX / SSI-CEB
 • Power supply type
  ATX
 • PSU max length
  210 mm
 • GPU max length
  330 mm with front fan mounted
 • CPU cooler max height
  174 mm
 • Rear fan
  1x 120 mm (not included)
 • Bottom fan
  2x 180 mm (with mATX motherboard), 2x 140 mm, or 3x 120 mm
 • Front radiator
  Up to 360×120/280×140 mm (360 mm front radiators (push / push-pull) supported up to a max length of 403 mm)
 • Rear radiator
  120×120 mm
 • Bottom radiator
  Up to 240×120/280×140 mm
 • Cable routing space
  20 mm

Dimensions

 • Case dimensions (LxWxH)
  450 x 222 x 467 mm

Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar