Hem RecensionerHårdvarurecensionerChassi Cooler Master MasterCase H500M

Cooler Master MasterCase H500M

av Martin "Fyghar" Johansson

Det finns massvis med chassin på marknaden, vissa är bra och andra är sämre. I dag vill man som konsument enkelt kunna byta ut delar i sin PC utan allt för mycket krångel. Jag har hört om chassin där det är jätteenkelt att byta ut delar, men jag har också hört om de där man inte kan byta ut delarna alls, och nej, det var inte en Mac. Min fråga blir då, vart hamnar H500M?


Redan när jag hämtade ut paketet med chassit från mitt lokala ICA, som ligger några hundra meter ifrån mig, blev jag stum över hur stort det här chassit var. Det är ingen dålig sak, jag hade bara inte tagit med mig bilen så jag fick be brorsan komma och hjälpa mig. Han var dock betydligt smartare än mig och tog med sig säckkärran vilket underlättade frakten något. Vad jag vill ha sagt med detta är att det är ett stort chassi, betydligt större än vad jag redan använde och definitivt bland de största jag har sett, men jag hade svårt att säga om det var till dess fördel eller nackdel. Jag upptäckte rätt snart att det definitivt var till dess fördel då jag hade massa arbetsyta när jag skulle flytta alla delar från mitt dåvarande chassi till det här. 

Det är härdat glas på sidorna av chassit som man enkelt kan ta undan genom att med en skruvmejsel skruva lite på en spärr som syns tydligt och sedan flyttar man bara undan glaset. Enkelt och bra. När jag väl såg insidan och började se hur det var tänkt att jag skulle installera delarna blev jag imponerad. Cooler Master har gjort chassit väldigt smidigt. Ett bra exempel är när jag funderade över hur jag skulle få dit grafikkortet när det inte fanns någon öppning för det på baksidan. Vad de då har gjort är att man kan skruva bort små metallskivor där grafikkortet ska sitta, och de täcker en rätt stor yta, vilket innebär att man lätt kan flytta de små skivorna upp och ner beroende på vart grafikkortet hamnar. Det är en sån liten grej men jag uppskattar det verkligen. Jag hade dock lite större bekymmer när jag försökte lista ut vart hårddisken skulle sitta. När jag satt och bläddrade i den lilla instruktionsboken kunde jag inte förstå vart den skulle sitta. Det visade sig att det här chassit har en hel del gömda utrymmen som man fick skruva fram, vilket skulle kunna vara tydligare, men jag kan också bara ha bläddrat för snabbt. Oavsett vilket finns det en hel del ställen där man kan gömma undan hårddiskar, kontakter och liknande. Till exempel finns kontrollen till chassits RGB-funktioner gömda på andra sidan av chassit, vilket kanske inte är det enklaste att hitta. På tal om RGB-funktionerna var jag rätt skeptisk till om de skulle fungera tillsammans med mitt gamla moderkort. Jag har fläktar som också har RGB-belysning men de fungerar inte eftersom moderkortet saknar just de kontakterna, och därför funderade jag på om den här belysningen skulle fungera. Min oro var dock obefogad, kontakterna kopplades in på ett helt annat sätt och fläktarna lyser som om jag befann mig i en regnbåge, till min dotters stora glädje. Det är kul att kunna skaffa ett nytt chassi med RGB-belysning och inte behöva oroa sig för om belysningen ska fungera, utan bara koppla in allting och se hur datorn lyser upp när den startar igång.

Åter till monteringen. Jag blev väldigt fundersam över all oanvänd yta jag hade på den högra sidan av chassit. Mina kablar sitter inte snyggt uppknutna vilket resulterar i att den täcks upp lite ändå, men det är ju inte riktigt det som är tanken. Vad som däremot är tanken är att all den ytan finns där ifall man vill installera en vattenkylare, och det känns som att det borde finnas gott om plats för det såvida man inte köper en vattenkylare i storlek XXXL eller något liknande. Kablarna kan man dra på baksidan, där monteringen sker, om man vill gömma undan så mycket som möjligt. Jag hade gärna gjort det men mitt nätaggregat har suttit i det lilla chassit i åtminstone tio år. Kablarna är alltså väldigt stela och de lägger sig inte riktigt som jag vill. Jag har ett nytt nätaggregat liggandes här hemma som jag ska montera in när jag får lite tid och energi över, men för stunden får ni ursäkta kabelhärvan ni ser på bilderna.

När allting var inkopplat och färdigt startade jag upp datorn och blev så glad när jag såg hur allting lös upp samt hur tyst den är. Mitt gamla chassi må inte vara stort men jag hörde fläktarna tydligt när jag startade igång den plus att den vibrerade så pass mycket att jag var tvungen att lägga en filt under när jag spelade in podcasts. Det behöver jag inte tänka på längre, utan det här chassit är både tyst och det vibrerar inte, vilket direkt höjer dess betyg hos mig. Jag laddade dessutom ner ett program för att kontrollera hur fläktarna lyser, men det fanns lite extra i programmet jag inte var beredd på. Man kan nämligen se direkt hur varma både processorn samt grafikkortet är. Det var jag inte beredd på men är oerhört tacksam över. Men, det var ju inte därför jag laddade ner programvaran, jag ville ju se hur jag kunde anpassa RGB-belysningen. Det finns inte jättemånga varianter på hur belysningen beter sig, men det finns tillräckligt för mig. Man kan dessutom själv välja vilka lampor som ska lysa samt vilka färger de ska lysa i, vilket är rätt kul. Jag kan ha varannan lampa tänd i den ena fläkten och sedan ha hela regnbågen på den andra. Riktigt kul med variationen som finns här, men jag hade gärna sett större valmöjlighet i hur belysningen beter sig.

Förutom allt jag redan har nämnt vill jag prata lite mer om chassits design. Det är stilrent och smidigt upplagt både invändigt och utvändigt. Jag har redan pratat lite om insidan, dess storlek och gömda fack. Utsidan har inte jättemycket att erbjuda, men jag gillar var de har valt att placera USB-portar, strömbrytare samt uttag för headset. Allt det sitter nämligen på chassits övre framsida som lutar lite framåt. Nu är det slut på att böja sig efter kablar och knappar som sitter långt ner på chassit (om man har det ståendes på golvet, samma sak om man istället har datorn på ett bord)! Det finns fyra USB 3.0 samt ett 3.1 uttag precis ovanför strömbrytaren. De är lätta att komma åt och sitter inte i vägen, såvida man inte kopplar in allting på framsidan, då kan det vara lite bökigt att komma åt strömbrytaren, men fortfarande inget större bekymmer.

Om man vill ha fler fläktar än de två 200 mm i fronten samt 140 mm i bak som medföljer kan man montera in fler på chassits ovansida. Dess kommer man även kunna se eftersom toppen har tempererat glas. Om man verkligen gillar denna typ av glas kan man även byta ut gallret som sitter på framsidan mot en härdad glasskiva. Det är en smaksak men jag som konsument uppskattar valmöjligheterna. 

Jag tycker det här är ett stabilt och bra chassi. Det låter inte mycket, finns gott om utrymme för att installera komponenter och låter mig själv välja hur det ska se ut, både med ljus samt delar. Det kanske är lite för stort för vissa då det är en halvmeter högt och djupt, men Cooler Master klassificerar chassit som Mid Tower, vilket är lite i mitten av storlekarna som finns. Personligen tycker jag att det verkar vara bland de större storlekarna, men det finns uppenbarligen större. Prislappen är lite hög, men jag tycker det är värt det med tanke på storlek, programvara samt hur stabilt hela chassit verkar. Om man köper det här lär man inte behöva skaffa något nytt på många, många år.

Specifikation

MODELLNUMMER: MCM-H500M-IHNN-S00
MATERIAL – OUTLOOK: Steel Mesh, Glas
MATERIAL – BODY: Stål
MATERIAL – SIDPANEL: Tempererat Glas
STORLEK (L X B X H): 544 x 248 x 546mm / 21.4 x 9.8 x 21.5 tum
MOODERKORTSSUPPORT: Mini ITX, Micro ATX, ATX, E-ATX
EXPANSION SLOTS: 7+25.25″
DRIVE BAYS: 02.5″ / 3.5″
DRIVE BAYS (COMBO): 2
DRIVE BAYS: 2.5″SSD: 6
I/O PANEL: 1x USB 3.1 Type-C, 4x USB 3.0 Type-A, Audio In & Out (supports HD audio)
FÖRINSTALLERADE FLÄKTAR – FRONT: 2x 200mm ARGB Fan (Speed: 800RPM / Connector: 3Pin + ARGB 3pin)
FÖRINSTALLERADE FLÄKTAR – BAK :1x 140mm fan (Speed: 1200RPM / Connector: 3Pin)
FLÄKT – TOP: 3x 120mm, 2x 140/200mm
FLÄKT – FRONT: 3x 120/140mm, 2x 200mm Fan
FLÄKT – BAK: 1x 120/140mm
KYLARE – TOP: 120mm, 140mm, 240mm, 280mm, 360mm
KYLARE – FRONT: 120mm, 140mm, 240mm, 280mm, 360mm
KYLARE – BAK: 120mm, 140mm
CLEARANCE – CPU COOLER: 190mm
CLEARANCE – GFX: 412mm
CLEARANCE – PSU: 200mm
NÄTAGGREGAT: Nedre montering, ATX PS2
SIZE: Mid Tower

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar