Hem RecensionerHårdvarurecensioner Noctua NH-U12S REDUX – Noctua NA-FK1 REDUX | CPU Kylare

Noctua NH-U12S REDUX – Noctua NA-FK1 REDUX | CPU Kylare

av Fredrik Olsson

I det virrvarr av tillverkare för processorkylare, står ett par ut. Med sina stora flänsar och lågljudande fläktar har Noctua stuckit ut från mängden, vilket för oss osökt till denna intressanta variant av en redan klassisk modell: NH-UH12S Redux. Sist vi recenserade denna modell var det NH-U12S chromax.black – en modell som övertygade långt. Är då denna nya iteration bara ett sätt att tjäna pengar på en redan populär modell, eller finns det faktiskt ett köpvärde i denna Redux version?


Enligt Noctua är denna Redux en mer slimmad version, sett till framförallt pris och tystnad. I nuläget kan den enbart hittas i utvalda butiker i Sverige, men kommer med all säkerhet leta sig ut till betydligt fler återförsäljare. Ärligt talat är jag osäker på hur mycket tystare denna modell är. När vi genomförde våra tester, som mäter volymen under normala rumsljudnivåer, låg den på 62 dBA i snitt (under hög belastning) och på 57,1 dBA i snitt under mer normal belastning av datorn. Detta med öppet chassi och på ett avstånd av två centimeter från fläkten. Med stängt chassi (detta kan förvisso variera till viss del utifrån vilken typ av chassi du har) med härdat glas mätte istället dBA i snitt på 45,2 (under hög belastning) och ljuva 43,3 dBA under mer normal drift (idle). Denna gång är avståndet räknat på cirka två-tre centimeter från chassit. Vad detta resulterar i är en härligt tyst CPU-kylare, som inte bara knappt märks av, men som också kyler ner datorn på ett väldigt tillfredsställande sätt.

I vårt testfall (AMD Ryzen 5 3600) höll sig temperaturerna som högst på 72 grader under högsta belastningen (stresstest i CPU-Z) och under en mer normal drift (idle) runt 37 grader. Förvisso har jag upplevt att Noctua lyckats dra ner temperaturen ännu mer på exempelvis en I9-9900K, men som med det mesta handlar detta mer om hur respektive CPU hanterar värme än själva kylaren. En sak är säker: att ha gått från en ”stock”-kylare (d.v.s en som medföljde processorköpet) till denna blev en enorm förbättring. Stabiliteten blev tydligare och framförallt betydligt tystare.

Lägger man även till den tysta fläkten Noctua NA-FK1 Redux kompletteras kylaren enormt. Du får ovan siffror, sett till tystnad och värmehantering, men framförallt får du dynamiska fläktar som automatiskt ändrar sin hastighet, precis som standarden i mångt och mycket är idag. Men när man ser det göras så lätt och ledigt som med NH-UH12S Redux, går det inte annat än att buga och bocka.

Prisskillnaden, nyinköp och är det värt en uppgradering?

Nu kommer vi däremot in på det betydligt mer svårare bedömningsstadiet: är den värd att köpa om du redan har en föregående modell? Är det den ursprungliga modellen av NH-U12S i brun/beige är det dels en estetisk fråga, men också om man vill få tag i Noctua NA-FK1 REDUX-fläkten som så smidigt låter dig bespara dig från oljud. Handlar det däremot om den svarta chromax.black-modellen med samma namn, då är det enbart en estetisk fråga. Vad är det värt för dig med en stilren processorkylare? Denna modell är den lägst prissatta, med ett standardpris runt 599 kronor. Medan originalmodellen ligger på bara runt 50 kronor över – och den snygga chromax.black modellen på 200 kronor mer. De är alla extraordinära kylare, men sitter du på en av de tidigare modellerna, är det egentligen meningslöst att uppgradera till denna. Då skulle jag snarare rikta in mig på NH-D15 chromax.black vilket ger en skjuts i kylning, samt är ett betydligt bättre val för de överklockare där ute. Denna modell är däremot alldeles duglig för överklockbara system, även om marginalerna är väldigt restriktiva. Om du däremot precis tänkt bygga ett system, och vill ha så mycket kvalitet, prestanda och goda ljudnivåer du kan få för pengarna, då är denna modell ypperlig. Visst är den inget särskilt för de mer RGB-bevandrade användarna där ute, men för en nybörjare som vill börja med förstklassig utrustning utan att lägga en smärre förmögenhet – då är denna Redux ett måste! Noctua må ha slängt ut en modell som på många sätt är identisk med sina föregångare, men om man får den både tystare och billigare… hur kan jag INTE rekommendera den?! Noctua visar alltså återigen att de är mästarna på processorkylare!

Några slutliga fakta värda att veta: Kylaren har bra utrymmesmöjligheter för RAM-minne (så den inte skymmer), samt en hel drös support för egentligen alla nya och äldre ”sockets” – oavsett om det är för AMD eller Intel. Sedan är själva kylplattan som trycks mot processorn förberedd med kylpasta från start. Personligen tar jag alltid bort detta och lägger till min egen, men trots det är det givetvis välkommet att de gör detta. Det blir ju så mycket smidigare.


Specifikation
 

Intel LGA2066 , LGA2011-0 & LGA2011-3 ( Square ILM ), LGA1200 , LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150 & AMD AM4
Höjd (utan fläkt): 158 mm, Bredd (utan fläkt):  125 mm, Djup (utan fläkt): 45 mm, Höjd (med fläkt): 158 mm, Bredd (med fläkt): 125 mm, Djup (med fläkt): 71 mm, Vikt (med fläkt): 755 g
Material: Förnicklad koppar (bas- och värmerör), aluminium (kylflänsar) NSPR: 129
Max. TDP: se  NSPR
Fläktkompatibilitet: 120x120x25
  • NH-U12S redux kylfläns
  • NF-P12 redux-1700 PWM-fläkt
  • 4x NA-AVP1 chromax. Gråa vibrationsdämpande dynor
  • Fläktmonteringsklämmor (ett par)
  • NT-H1 högkvalitativ termisk förening (förapplicerad)
  • SecuFirm2 ™ monteringssats
Garanti: 6 år

NF-P12 redux-1700 PWM
Lager: SSO, Max. rotationshastighet (+/- 10%): 1700 varv / min, Min. rotationshastighet (PWM, +/- 20%): 450 varv / min
Max. luftflöde: 120,2 m³ / h, Max. akustiskt ljud: 25,1 dB (A), Spänningsområde: 12 V, MTTF: > 150.000 timmar

Recensionsex tillhandahållet av Noctua. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Noctua NH-U12S REDUX. Lägsta pris 599 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-04-01.
Noctua NA-FK1 REDUX. Lägsta pris 180 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-04-01.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar