Innehållsförteckning
Det blir svårare och svårare att säga vad som är det så kallade ”mellansegmentet”, det vill säga de mer prismässigt överkomliga grafikkorten. En plats som historiskt sett varit tillägnat XX70-modellerna från Nvidia. En sak är säker, MSI:s nya Geforce RTX 5070 Ti Vanguard SOC vill vara det kortet som faller inom dessa ramar utifrån dagens mått mätt. Huruvida detta faktiskt stämmer… återstår att se!
Inledning
Som en möjlig inkörsport till Nvidias 50-serie har MSI:s Geforce RTX 5070 Ti Vanguard SOC mycket som talar för sig. 16 GB videominne, en robust konstruktion med effektiv kylning och ett pris som – om än högt – är mer rimligt än storebröderna RTX 5080 och RTX 5090. Grafikkort är dyra idag, och det ändras potentiellt inte förrän AMD släpper sitt RX 9070 XT.
Detta PCIe Gen 5-kort levererar 8960 CUDA-kärnor och 28 Gbps minneshastighet över en 256-bitars bus. Storleken är dock ett hinder – 357 x 151 x 66 mm och 1,9 kg gör att det inte passar i vilket chassi som helst. Dessutom kräver det ett nätaggregat på minst 750W med en 16-pin kontakt. En krävande komponent milt sagt.
I dagens läge är kraftfulla grafikkort både dyra och stora och därför jämför jag detta mot äldre alternativt mer prisvärda alternativ. Testdatorn drivs av en Intel Core Ultra 285K – ingen gamingkung, men en god kompromiss för mer allmänt spelande såväl för produktionsarbete.
Metodik och idé
I denna recension fokuserar vi på just denna modell, men även på RTX 5070 Ti på ett generellt plan. Flertalet tillverkare kommer släppa egna varianter och våra benchmarks kan därför ge en god referens även för andra modeller utifrån samma krets. Självklart granskar vi styrkor och svagheter i specifikt detta grafikkort men eftersom prestandan generellt är likadan över olika grafikkort baserade på samma krets ( RTX 5070 Ti), kan resultaten användas som en generell måttstock.
Slutbetyget gäller dock denna specifika modell. Vi ger er verktygen att själva avgöra vad som passar er bäst, men i slutändan är det upp till er att väga prestanda mot pris om ni funderar på en uppgradering.
Upplösningar vi valt är primärt 1080p och 1440p, men även ett par fall av 4K. Tanken här är att då detta ska representera dagens ”mellansegment i XX70-klassen” – trots sin prisbild – har tagit ställningstagandet att de mest troliga köparna är just 1080p/1440p-användare. Vi inkluderar även 4K-resultat för de som ändå undrar kring detta. I detta fall är det extra intressant, då vi redan nu kan säga träffat på CPU-flaskhalsar i vissa spel I lägre upplösningar.
Nvidias XX70-klass av grafikkort brukade stå för det mellansegment som betydde ”mycket-valuta-för-pengarna”, och riktade sig inte mot entusiasterna utan de mer ”allmänna” PC-användarna som ville ha det lilla extra utan att behöva tömma plånboken. En aspekt som ytterligare förstärker vår tro i att samma användare primärt använder 1080p/1440p-skärmar och också är detta grafikkorts mest presumtiva köpare.
Alla processorer har ett tak på antal instruktioner de kan göra. Ju bättre processor, desto fler instruktioner kan skickas ut. I spelsammanhang spelar dock oftast grafikkortet mer roll – och då det i sig konstant skickar instruktioner till processorn att tolka och behandla kan det bli en flaskhals om mängden instruktioner från grafikkort helt enkelt överskrider vad processorn hinner med.
Har du t.ex. en äldre/svagare processor än grafikkort, kan det alltså ske att processorn inte kan hålla jämna steg med grafikkortet, och därför nås inte grafikkortets fulla potential.
CPU-bundna situationer är dock naturligt – och likaså GPU-bundna sådana, då varken en processor eller ett grafikkort är oändligt presterande. Det kommer alltså alltid finnas en flaskhals någonstans. Därför handlar det oftast om att hitta två likvärda produkter för att få de att utnyttja varandra på det mest optimala sättet.
Val av grafikkort för jämförelser – och skälen till varför dessa valts:
- Nvidia Geforce RTX 3080 12 GB: En föregående generations mest kraftfulla ’mainstream’-kort. Det erbjuder en god jämförelse i hur stora framsteg Nvidia gjort sett till prestanda och energieffektivitet mot den nya arkitekturen. Ett grafikkort som idag kan hittas på andrahandsmarknaden för en relativt god summa, samtidigtsom det erbjuder höga ’frame-rates’. Även ett kort som säkerligen många sitter med – och just funderar på att uppgradera.
- Intel Arc B580 12 GB: Detta grafikkort gränsar mot budgetsortimentet, vilket gör det intressant då det tydliggör gapet mellan det nutida ”mellansegmentet” och ”budgetsegmentet”.
- Nvidia Geforce RTX 4090 24 GB: Ett toppsegmentkort som fungerar som en övre referenspunkt. Genom att jämföra RTX 5070 Ti med detta kan ni få en uppfattning om hur mycket prestanda ses i mellanklassen kontra det absoluta flaggskeppet.
Denna kombination av jämförelsekort gör det möjligt att visa hur RTX 5070 Ti presterar i relation till tidigare generationer, budgetklassen och den absoluta ’high-end’-klassen.
Givetvis kan ni enbart fokusera på RTX 5070 TI och dess prestanda – sett till fps – om ni jämför med ert eget grafikkort. Ni kan även läsa (samt jämföra) recensioner för föregående XX60- oxh XX70-serie av grafikkort från Nvidia; MSi Geforce RTX 4070 Ti Gaming X Trio, MSI Geforce RTX 4070 Ventus 3X 12GB och MSI Geforce RTX 4060 Ti Gaming X Trio 8GB.
Tydliggörande; överblick och specifikationer
Vi har testat 10 spel samt 3D Mark:s ’Time Spy’. Sett till speltitlar har vi valt att variera upp med nyare titlar, Unreal Engine 5.0-titlar samt Counter-Strike 2. Allt för att ge en god dos av data för er att se över. Givetvis uppmuntrar vi er att även läsa andra sajters tester av grafikkort – och specifikt RTX 5070 Ti – för att bilda er en mer komplett vy över dess styrkor och brister.
System:
- Intel Core Ultra 9 285K Processor
- G-Skill Trident Z5 CK 48GB (2x24GB) DDR5-8200 CL40-52-52-131
- MSI MEG Z890 ACE
- Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit 23H2
- Använda upplösningar: 1080p, 1440p, 4K (delvis)
Samtliga tester har gjorts utan V-sync aktiverat, samt att följande uppskalningstekniker (DLSS, FSR etc.) ej varit aktiverade – förutom i Black Myth: Wukong. Varje spels grafikkortsinställningar kan ses längre ner på respektive test. Givetvis används ej Raytracing där vi kan undvika – dels för att utgå enbart från ren rasteriseringsprestanda, men också för att det blir en mer jämförlig sådan korten sinsemellan.
Obs! När det kommer till Intel Arc B580 och alla grafikkort har vi ’Resizable Bar’ aktiverat i BIOS. Detta innebär att du behöver en någorlunda nytt moderkort – där denna funktion först introducerades på större skala med Ryzen 5000-processorer, samt Intels 10:e, 11:e och 12:e generation av processorer. Läs här för hur ni aktiverar ’Resizable Bar’ på ert moderkort.
Prestanda och speltester
Grafikkortsprestanda varierar mellan spel, så vi beräknar procentuella skillnader där det är möjligt. Dock påverkas resultatet av faktorer som drivrutinsoptimering, CPU-flaskhalsar samt vilka spelutvecklare som samarbetat med tillverkarna. Våra tio utvalda spel ger därför ingen absolut sanning, utan snarare en fingervisning om var grafikkortet står.
Black Myth: Wukong
Black Myth: Wukong är ett tekniskt avancerat spel som använder Unreal Engine 5 med ray tracing och högupplösta texturer, vilket gör det idealiskt för att testa RTX 5070 Ti:s prestanda. Spelet innehåller både intensiva strider och stora miljöer, vilket belastar både GPU och VRAM på ett realistiskt sätt. Det ger en bra indikation på hur kortet hanterar moderna AAA-titlar med krävande grafikinställningar.
RTX 5070 Ti må dominera de grafikkort under sig, men RTX 3080 vars andrahandsmarknad gör den extra intressant är bara 28% lägre prestanda i 1080p och 24 % lägre i 1440p. Generationslyftet är förvisso tydligt, men detta är två generationer över samtidigt. Samtidigt visar förra generationens flaggskepp RTX 4090 att det enbart leder med 13 % i prestanda i 1080p och 19 % i 1440p. Allt medan budgetkortet B580 lämnas långt bakom de övriga korten.
Det är tydligt att vi träffar på CPU flaskhalsar i 1080p. Något som kommer ses i flera tester.
Assassin´s Creed Mirage
Assassin’s Creed Mirage är ett semi-open-world-spel med tät stadsdesign och detaljerade miljöer, vilket testar RTX 5070 Ti:s förmåga att hantera komplexa scener och draw distance. Spelet använder en uppdaterad version av Ubisoft Anvil-motorn, som drar nytta av modern renderingsteknik och skalbar prestanda. Det ger en bra indikation på hur kortet presterar i stora, dynamiska spelvärldar med högupplöst grafik.
I detta spel lyckas 5070 Ti vara 38 % bättre än 3080 12 GB i 1080p, vilket ändå är respektabelt. Medan 1440p i stället visar att 5070 Ti är 33 % mer presterande. Godtagbara siffror – medan språnget upp till RTX 4090 inte är alls så stort. I 1440p ligger 5070 Ti 16 % efter bara.
Doom Eternal
Doom Eternal är ett snabbfotat, actionfyllt spel med intensiv rendering av både ljuseffekter och detaljerade texturer, vilket utmanar RTX 5070 Ti:s förmåga att hålla hög prestanda under hektiska strider. Det är bra för att testa kortets stabilitet och FPS under långvarig belastning.
Doom Eternals optimerade motor visar på stora fps-siffror oavsett grafikkort. Trots det lyckas 5070 Ti klå RTX 3080 12 GB med 39 % i bättre prestanda i 1080p och 1440p. Medan 5070 Ti istället är mellan 16 – 26 % lägre i prestanda mot RTX 4090.
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077 är ett grafiskt krävande spel som använder ray tracing och avancerade ljuseffekter, vilket gör det perfekt för att testa RTX 5070 Ti:s förmåga att hantera modern teknik. Spelets öppna värld och komplexa miljöer kräver hög prestanda för att upprätthålla en jämn bildfrekvens, särskilt på högre inställningar. Det ger en bra indikation på kortets kapabiliteter vid både intensiv rendering och stora, dynamiska världar.
I detta spel är 5070 Ti oväntat svagt kontra RTX 3080 12 GB. I 1080p är 5070 Ti 13 % mer presterande, medan i 1440p är det avsevärt mer imponerande med 34 % istället. Medan 4090 presterar enbart 12 % bättre i 1080p (återigen CPU-flaskhals), samt 26 % mer i 1440p över 5070 Ti.
Indiana Jones and the Great Circle
Indiana Jones är en tuff utmaning, särskilt med krav på raytracing oavsett grafikkortsmodell och osäkerhet kring drivrutinsoptimering. Spelet är ett actionäventyr med detaljerade miljöer och dynamiska ljuseffekter, vilket gör det till ett bra test för RTX 5070 Ti:s prestanda, både för rendering och realtidsberäkningar. Med sina stora, öppna områden och komplexa animationer belastar det GPU:n på ett realistiskt sätt och ger en bra indikation på kortets kapacitet i spel som balanserar visuell skönhet och spelbarhet.
Indy visar verkligen var skåpet ska stå – det är krävande. RTX 5070 Ti presterar 27–28 % bättre än RTX 3080 12 GB i både 1080p och 1440p. Detta är också ett spel där Intel B580 12 GB inte ens når 60 fps, trots att det är betydligt billigare – något att tänka på.
Call of Duty: Black Ops 6
Det senaste Call of Duty-spelet är intressant, då serien ofta presterar bättre med AMD-grafikkort, tack vare samarbetet mellan utvecklare och tillverkare. Black Ops 6 är ett actionfyllt FPS som kräver hög prestanda för att hantera snabba rörelser, detaljerade texturer och intensiva ljuseffekter. Spelet använder avancerad rendering och ger RTX 5070 Ti en bra utmaning att leverera höga framerates även i hektiska strider, samt vid multiplayer-sessioner med stora spelare och dynamiska miljöer.
Med 22–28 % lägre prestanda än RTX 3080 ser 5070 Ti ändå bra ut i detta test. Däremot presterar RTX 4090 hela 34 % bättre i 1440p, vilket tydligt visar att 5070 Ti ligger en bit under föregående generations flaggskepp – åtminstone för detta spel.
Marvel´s Spider-Man 2
Marvel’s Spider-Man 2 är ett visuellt imponerande open-world-spel med detaljerade miljöer och snabba rörelser, vilket gör det perfekt för att testa RTX 5070 Ti:s prestanda. Spelet kräver hög bildfrekvens för att bibehålla en smidig spelupplevelse, särskilt under actionfyllda sekvenser. Det ger en bra uppfattning om kortets kapabilitet i stora, dynamiska spelvärldar.
Det nya PC-släppet för Marvel’s Spider-Man 2 visar att det minsann är väldigt krävande. RTX 3080 12 GB är hela 35 % svagare sett till prestanda i 1440p och 25 % i 1080p mot 5070 Ti. Ett spel där alla grafikkort sannerligen var utmanade.
Star Wars: Outlaws
Star Wars: Outlaws använder den kraftfulla Snowdrop-motorn, vilket ger detaljerade miljöer och realistiska ljuseffekter som testar RTX 5070 Ti:s kapabiliteter. Spelet erbjuder stora, dynamiska världar som kräver hög prestanda för att upprätthålla en jämn bildfrekvens under både utforskning och strider. Det är ett utmärkt val för att testa kortets förmåga att hantera moderna spelmotorer och intensiva scener.
RTX 3080 12 GB är här 20 – 26 % långsammare sett till prestanda i jämförelse med RTX 5070 Ti. Ytterligare ett spel som puttar fram gränsen för systemkrav. Samtidigt är RTX 4090 hela 47 % mer presterande mot det svagare RTX 5070 Ti i specifikt 1440p.
Returnal
Returnal använder den avancerade Unreal Engine 5, vilket ger imponerande grafik och dynamiska effekter som testar RTX 5070 Ti:s prestanda. Spelets snabba tempo och detaljerade miljöer kräver hög bildfrekvens och stabilitet, vilket gör det perfekt för att utvärdera kortets kapabiliteter. Det ger en bra indikation på hur RTX 5070 Ti hanterar både intensiva strider och komplexa, proceduralt genererade världar.
RTX 3080 12 GB är mellan 20 – 24 % långsammare i prestanda i jämförelse med RTX 5070 Ti. Ett spel vars Unreal-motor antogs skapa mer mellanrum (sett till prestanda), men som faktiskt inte gjorde det.
Counter-Strike 2
Counter-Strike 2 använder den uppdaterade Source 2-motorn, vilket ger förbättrad grafik och fysik i en snabb, konkurrensutsatt miljö. Spelet kräver hög prestanda för att hålla en jämn bildfrekvens under intensiva multiplayer-sessioner, vilket gör det idealiskt för att testa RTX 5070 Ti.
Slutligen har vi Counter-Strike 2, där till synes drivrutinsoptimering kommer in i bilden och spökar. Nu har vi inte jämförelsestatistik för 4K visualiserat, men vi utförde 4K tester på vissa utvalda spel, och det var först här som RTX 5070 Ti drog ifrån. Då var 5070 Ti hela 35 % mer presterande – medan det i de lägre upplösningarna halkade efter. Vi kunde se viss CPU-flaskhals här, vilket gör att RTX 5070 Ti blir ett grafikkort där frågan är; Ska du ha detta för 4K istället? Och hur många normalanvändare har en 4K skärm?
3D Mark – ’Time Spy’-test
3DMark ”Time Spy” är en syntetisk benchmark som testar GPU:ns prestanda i högupplösta 3D-miljöer och avancerade effekter, vilket gör det idealiskt för att utvärdera RTX 5070 Ti. Testet pressar kortet genom att simulera realistiska spelupplevelser med höga grafik- och renderingskrav, och ger en objektiv bedömning av kortets prestanda jämfört med andra grafikkort på marknaden.
Multi Frame Generation & DLSS 4.0
Med RTX 50-serien introducerar Nvidia en ny teknik kallad Multi Frame Generation (MFG), som vi testade i Cyberpunk 2077. Vid lanseringen den 30 januari 2025 meddelade Nvidia att över 75 spel och applikationer skulle stödja MFG via DLSS 4.0.
MFG och DLSS 4.0 är tekniker som ämnar att förbättra både prestanda och bildkvalitet i spel. MFG använder AI för att kombinera flera bildrutor, vilket ger en mer detaljerad och realistisk bild utan att behöva rendera varje ruta från grunden. DLSS 4.0, den senaste versionen av Nvidias uppskalningsteknik, använder maskininlärning för att skala upp en lågupplöst bild till högre upplösning – vilket både ökar prestandan och förbättrar grafiken.
Tillsammans gör dessa tekniker att spel flyter bättre och ser bättre ut, särskilt på kraftfulla grafikkort som Nvidia Geforce RTX-serien.
Vår MFG-upplevelse i Cyberpunk 2077
MFG fungerar bäst när du har minst mellan 60–100 fps från start i din föredragna upplösning – innan du aktiverar tekniken.
Att kunna välja att dubblera, tredubbla eller fyrdubbla antalet framgenererade bilder är bara värt det om din upplevelse är bra från start egentligen. Upplevelsen blir ej mer responsiv om du aktiverar MFG, utan den utgår från latensen från den ursprungliga inställningen. I vårt fall var det dock imponerande. Med 100-110 fps från start i 1440p fick vi hela 307 fps efter att ha aktiverat x4 MFG. Med över 100 fps från start hölls latensen ner, och upplevelsen var riktigt härlig med MFG aktiverad.
Visst fanns det några artefakter här och var, som överdriven kantutjämning exempelvis, men dessa var förvånansvärt få. Totalt sett gav RTX 5070 Ti en riktigt följsam och behaglig upplevelse. Visst är det bra att ha, men med högst 75 supporterade spel vid lansering är detta knappast något för alla. Det är ändå en bråkdel av de spel som existerar och är i vår mening inte skäl nog för att.köpa grafikkortet. Snarare en lyxig biprodukt av det hela!
Samtliga 10 spel totalt – ett genomsnitt som för samman samtliga spels ’frame-rates’.
Sammanfattat visar våra tester att RTX 5070 Ti presterar så här i genomsnitt, per upplösning:
- Jämfört med RTX 3080 12 GB är RTX 5070 Ti 24 % snabbare i 1080p och 26 % snabbare i 1440p.
- Jämfört med Intel Arc B580 12 GB är RTX 5070 Ti 145 % snabbare i 1080p och 142 % snabbare i 1440p.
- Jämfört med RTX 4090 24 GB är RTX 5070 Ti 16 % långsammare i 1080p och 23 % långsammare i 1440p.
Prestanda och pris
Nvidia behåller greppet om high-end och övre mellansegmentet, vilket avspeglas i priserna. MSI:s RTX 5070 Ti landar på 13 379 SEK – en bit över Nvidias riktpris på 10 579 SEK. Tredjepartstillverkare lägger på kostnader för bättre kylning och högre klockfrekvenser, men även faktorer som handelstariffer och global ekonomi driver upp priset.
Ett RTX 3080 12 GB för 8 000–10 000 SEK ansågs dyrt – nu är RTX 5070 Ti ännu dyrare. Jag tycker det är för högt, men tyvärr är det en logisk utveckling. MSI:s variant är svår att rekommendera till nuvarande pris, men om du hittar den för 10 000–11 000 SEK kan det vara ett mer rimligt val, givet dagens marknad.
Hoppet står till AMD:s kommande RX 9070 / 9070 XT, som förhoppningsvis pressar priserna. Nvidia har dock fördelar som MFG och DLSS 4.0 – i dagsläget de bästa teknikerna för uppskalning och bildrutegenerering.
Namnet (XX70-serien) antyder mellansegment, men prestandan och priset säger annat. Våra tester i 1080p och 1440p visar att kortet egentligen hör hemma i 1440p och i viss mån 4K. För 1080p-användare är det överflödigt, både sett till prestanda och risken för CPU-flaskhalsar.
1440p verkar vara den optimala upplösningen. Det lockar entusiaster som vill ha bra VRAM (16 GB) och framtidssäker prestanda, men som inte är beredda att lägga 32 000 SEK+ på ett RTX 5090. Med stöd för DLSS 4.0 och MFG erbjuder kortet en smidig spelupplevelse – men till en nischad målgrupp.
Avslutande ord
MSI Geforce RTX 5070 Ti Vanguard SOC är ett välbyggt kort med stabil trefläktskylning och stark prestanda – men om det är en värd uppgradering är en annan fråga. Priset är högt (riktpris enligt MSI 13 379 SEK) , särskilt jämfört med RTX 3080 12 GB, som ibland kan hittas begagnat för 5 000–6 500 SEK. Dock är andrahandsköp alltid en chansning.
RTX 4070 Ti hade kunnat vara ett alternativ, men Nvidia har redan fasat ut stora delar av lagret. Frågan är vad du behöver – och vad som faktiskt finns i lager.
I 1440p levererar MSI:s kort stark prestanda, lyxig design och effektiv kylning. Priset på 13 379 SEK är en bromskloss, men alternativen just nu är RTX 4070 Ti Super eller AMD:s RX 7900 XT, och då blir det en fråga om marginaler sett till prestanda. Om DLSS 4.0 och MFG lockar kan MSI Geforce RTX 5070 Ti Vanguard SOC vara ett bra val – förutsatt att du har budgeten!
Fotnot: Då vi mottagit recensionsexemplaret långt innan lansering kan vi dessvärre ej sia om tillgänglighet. Det är sagt att det ska finnas goda mängder sett till volymer vid lansering i svenska butiker, men huruvida detta faktiskt visar sig stämma återstår att se.
Specifikation | Detaljer |
---|---|
Marknadsnamn | GeForce RTX™ 5070 Ti 16G VANGUARD SOC |
Modellnamn | G507T-16VGS |
Grafikkort | NVIDIA® GeForce RTX™ 5070 Ti |
Gränssnitt | PCI Express® Gen 5 |
Klockfrekvenser | Extrem prestanda: 2602 MHz (MSI Center), Boost: 2588 MHz (GAMING & SILENT Mode) |
CUDA®-kärnor | 8960 enheter |
Minneshastighet | 28 Gbps |
Minne | 16 GB GDDR7 |
Minnesbuss | 256-bit |
Utgångar | DisplayPort x 3 (v2.1b), HDMI™ x 1 (4K 480Hz eller 8K 120Hz med DSC, Gaming VRR, HDR) |
HDCP-stöd | Ja |
Strömförbrukning | 300W |
Strömanslutningar | 16-pin x 1 |
Rekommenderat PSU | 750W |
Kortmått (mm) | 357 x 151 x 66 mm |
Vikt (Kort / Paket) | 1945 g / 2844 g |
DirectX Versionstöd | 12 Ultimate |
OpenGL Versionstöd | 4.6 |
Maximalt antal skärmar | 4 |
G-SYNC®-teknologi | Ja |
Digitalt maximal upplösning | 7680 x 4320 |
Recensionsex tillhandahållet av MSI.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
MSI Geforce RTX 5070 Ti Vanguard SOC. Pris från 13 379 kronor enligt MSI 2025-02-20.
Listpris för grafikkort av typen RTX 5070 Ti: 10 579 SEK