Hem RecensionerHårdvarurecensioner Fractal Design Ion+ 2 Platinum 860 W

Fractal Design Ion+ 2 Platinum 860 W

av Fredrik Olsson

Högeffektiva nätaggregat har nu en ny kung på tronen och det är Fractal Design Ion+ 2 Platinum! Ett nätaggregat som smart utnyttjar kraften i alla de komponenter den kopplas mot medan den samtidigt är tystlåten och fullt modulär!

Kablage, fläkt och hantering

Med support för den senaste ATX 2.52 börjar det bra. 2.52 versionen handlar om nätaggregatets varaktighet i hur den bibehåller en stabil ’output’ av energi och är viktig sett till kvaliteten i hur elektriciteten varierar och hur den hanterar snabba kortare lågpunkter i tillförseln. Detta resulterar i att eventuella plötsliga förhöjda elektriska spänningar planas ut, och hålls på en jämn nivå oavsett hur mycket eller lite du använder ditt nätaggregat.

Med andra ord är det en ordentlig ’boost’ i tillförlitlighet, oavsett hur elektricitetens tillförsel varierar. Att den därefter förses väldigt böjbara kablar som med sin mjukhet (i jämförelse med andra nätaggregat i alla fall) gör den än mer lätt att hantera; riktigt bra startpunkter. Därefter har vi dess 80Plus Platinum certifiering vilket innebär en hög lägstanivå sett till användningen av elektriciteten och framförallt att den drar ner på värmen. På det stora hela en härligt tydlig produkt, med en lika tydlig manual, som kommer funka finemang för både nybörjare som veteran.

Att dess fläkt med FDB uppbyggnad är på 140 mm, innebär inte bara bra kylning i sig, utan att den även är ännu tystare, vilket märks (eller snarare inte märks alls, om ni förstår vad jag menar).

Certifiering/effektivitet och strömförsörjning

Samtliga Ion+ 2 nätagg (mellan 560-860W) har mer eller mindre samma specifikationer – och framförallt samma 80 PLUS certifiering; Platinum. Som jag redan nämnt är detta hur effektiv nätaggregatet är, vilket i detta fall innebär en oerhört pålitlig såväl som lågmäld pjäs.

Strömförsörjningen når en konstant flöde av tillförsel, vid 100% användning (ligger på 91% av pågående laddning) och är framförallt extra effektiv under mindre användning av ditt system. Exempelvis när ditt system används till 50% så ligger den ändå på en 94% i konsekvent strömtillförsel. Vad detta i praktiken innebär är att inga märkliga förhöjningar (spikes) kommer ske och även om du använder systemet mindre, blir aldrig tillförseln för låg och på det sättet skadlig. Det är konsekvent utav tusan och är skälet till varför nätaggregatet innehar just Platinum certifieringen. Skadligheten är som jag nämnde tidigare i texten, när du exempelvis spelar, och grafikkortet parat med andra komponenter plötsligt drar extra mycket kraft under en väldigt kort period. Många nätaggregat skulle i det läget antingen lägga av, eller (om än mer ovanligt) rakt av kortslutas. Här är det istället säkrat dels av certifieringen och den konstanta tillförsel — oavsett om den ”peakar” eller inte, men också av tidigare nämnda ATX 2.52 som ytterligare skänker skydd till nätaggregatet.

I korthet kan man säga att de olika standarderna överlappar varandra och på det sättet skänker en oerhörd säkerhet till ditt system, egentligen oavsett vad du gör på det. Prima grejer helt enkelt!

Mina avslutande tankar

Det är riktigt bra att det även medföljer en noll RPM knapp på fläkten — som exempelvis ASUS ROG Thor har — och förser det redan tysta nätaggregatet med ännu tystare perioder när den inte används till fullo. Det är helt enkelt en oerhört komplett komponent, där egentligen dess något högre pris drar ner det hela. Men när det egentligen enbart rör sig om en hundring, vilket härstammar från dess högre 80Plus certifiering, kan jag känna att det är försvarbart och logiskt rakt av. Visst saknar nätaggregatet några mer ovanliga attribut, likt den LED skärm som ASUS ROG Thor har, men ärligt talat är det mer lulllull än något som faktiskt är genuint användbart i längden (om du inte är moddare eller recensent d.v.s). På det stora hela är Ion+ 2 Platinum ett fantastiskt nätaggregat med ett konsekvent flöde av el, och med en tillförlitlighet som märks av i dess garanti på tio år. En solklar rekommendation helt enkelt!


Specifikation
Effekt 860 W
Formfaktor ATX PS2
Passivt Ja (Semi-passiv)
Modulärt Ja
Molex (hårddisk) 4 st
SATA-ström 10 st
80+ Certifiering 80+ Platinum
Längd 150 mm

Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar