Med sitt nya mer kompakta chassi ”Define 7 Compact”, så vill Fractal Design kombinera bra luftflöde, modifierbart chassi och en ramkonstruktion som ska kunna innehålla det mest som finns där ute. Frågan är bara, om Fractal Design tagit vatten över huvud, eller om den faktiskt klarar av att leverera toppkvalitet? Så på med bygghandskarna, det är dags att utrusta datorn med komponenter!
Design & Formfaktor
Precis som dess något större bror Define 7 som vi recenserade under Februari 2020, så leds än en gång Define serien av raka linjer och ett tänk kring kombinationen tystnad och lufttillförsel. Nu ska man egentligen skippa jämförelser med Define 7, då detta mer kompakta chassi snarare ska ta över platsen från Fractal Design tidigare mindre chassi; Define C. Men just för att kunna visa upp skillnader enklare, så kan man säga att längden på chassit skalats ner (i jämförelse med Define 7) med över tio centimeter, samt en avsmalning på tre centimeter – allt medan kännetecknen av Define serien mer eller mindre behållits intakta.
Chassit har stöd för ATX, mATX och mITX moderkort och grafikkort med en längd av 36 centimeter. Men framförallt är ljuddämpande material fortfarande tillgängligt på sidor, tak och front, vilket gör att den än en gång lyckas hålla nere ljudnivån avsevärt – särskilt mot andra chassin med samma volym.
Så rent utseendemässigt så gör den inga nymodigheter, utan stövlar raskt vidare i samma gamla härliga spår, med en front som ser ut som borstad aluminium och sträva svarta sidor (i alla fall i vårt recensionsexemplar). En ’look’ som gör att den minst lika bra står diskret bredvid ens tv, eller under datorbordet (eller på för den delen). Det är spartanskt, och i mina ögon himla snyggt!
Däremot måste jag göra göra alla RGB-älskare besvikna då det inte medföljer några fördragna RGB möjligheter, något som idag blivit alltmer vanligt att inkludera, oavsett om man använder det eller ej. Nåja, det kan man givetvis leva utan, men värt att tänka på om man mer är av en moddar-natur och vill att det ska lysa upp.
Användning, installation & unika egenskaper
När vi så kommer till installation och användarvänlighet, så kan jag rakt av säga att detta är den bästa upplevelse jag erfarit hittills, sett till chassirecenserande. Sidopaneler och topp går att enkelt klicka upp utan att behöva skruva upp någon skruv, och är därför väldigt uppskattade sett ur byggarsynvinkel. Ni vet alla de där gångerna man behöver testa datorn man satt ihop, eller gör uppgraderingar, och lämnar datorn antingen öppen eller väljer att gång på gång skruva igen den.
Med Define 7 Compact så är det ett enkelt klick med exempelvis sidopanelerna, och vips kommer du åt innandömet. Men utan att få dig att känna att sidopanelerna lätt ploppar ut, skulle exempelvis kabelhanteringen vara dålig och bukta ut. Nej då, baksidan av moderkortet/chassit har fortfarande ett bra djup för managerande av kablar, och med den otroligt lättillgängliga konstruktionen så är det lätt att se att detta chassi blir en älskling för de som uppgraderar ofta, men samtidigt vill ha en snygg och kompakt lösning.
Om vi tittar på chassits portar, så ser vi på frontpanelen en USB-C, 2 stycken USB 3.0, 2 stycken USB 2.0 samt ljudkontakter. För de mer dyrare chassin som vi recenserat så brukar jag alltid ifrågasätta antalet USB portar, men med tanke på den mer slimmade designen, så kan jag ändå tycka att det är ett fullt rimligt antal – även om jag gärna sett åtminstone en USB 3.1 port på fronten.
Sedan har vi stödet för fläktar – som varje överklockare eller hobby moddare behöver veta. Visst når det inte samma nivå som Define 7, men trots det är det ändå förvånansvärt mycket stöd. Du kan ha sju stycken 120 mm fläktar, eller fyra 140 mm fläktar + två stycken 120 mm fläktar. Sedan att den även är försedd med lättillgängliga dammfilter i botten, fronten och toppanelen, gör det hela ännu mer aptitligt för de som gillar att hålla rent i datorn. Värt att nämna är just bottenfiltret, som lätt dras ut och sedan även det klickas in i dess plats, och verkligen gör det smidigt att rengöra även dess undersida. Stort plus även där!
Chassits storlek hämmar dock alla som fortfarande sitter med DVD/Blu-ray läsare, då det saknas en 5.25” plats, för att inte tala om den mer snåla tillgången av 3.5”/2.5” platser för hårddiskar/SSDs. För på den fronten så går det max att ha fyra – och bara två platser inkluderas från start (för 2.5”). Lite snålt, men än en gång förståeligt med tanke på nerslimmandet av dimensionerna.
Ett mindre chassi… men är det för alla?
Trots sin mindre storlek, så går det inte annat än rekommendera det för egentligen alla. Dess mindre formfaktor har inte spelat någon roll i våra tester. Utan ljudnivån ligger på en låg sådan, och dess öppna innandöme gör att luftflödet lätt flödar genom chassit. Jag hade förvisso gärna sett att frontpanelens numera stänga yttre (i Define 7 gick det att öppna med en lucka) hade fått en större genomgång, då enbart flänsar runtom fronten förser den med lufttillförsel. Här känner jag Fractal Design ska våga ta nya chanser och göra en mer öppen design, eller rentav prova att implementera Mesh-skydd. Nu förstår jag att det går ifrån ljudnivås-tänket, men oavsett… här är där jag gärna ser att Fractal Design evolverar designen vidare. I övrigt… jösses vad underbart tystlåtet och effektivt chassit är. Detta är en av de mest solklara rekommendationerna på länge! I alla fall för dig som ska bygga ny dator.
• Interiör rymmer ATX, mATX och mITX moderkort
• Rum för GPU: er upp till 360 mm med en 240 mm radiator i toppen, eller upp till 360/280 mm främre radiatorer med GPU: er under 305 mm
• Stöd för två 2,5 ”/3,5” -enheter plus upp till fyra SSD: er (två SSD-konsoler ingår)
• Topppanelen kan bytas mellan massivt stål till filtrerad ventilation.
• Ny avtagbar toppanelkonstruktion öppnas för att helt exponera höljet inuti för installation och kabel routing
• Konstruktion med industriell ljuddämpad front-, topp- och sidopaneler
• Borttagna sidopaneler i aluminium i framkant och topplås.
• Upp till 7 x 120 mm eller 4 x 140 mm fläktar (1 x 120 mm och 1 x 140 mm dynamiska X2 fläktar ingår)
• Fem främre USB-portar inklusive en USB 3.1 Gen 2 Type-C med snabbladdningsstöd och hastigheter upp till 10 Gbps
• Bridgeless expansionsspår säkerställer hindringsfria anslutningar för enklare installation och anslutning
• Ventilerat PSU-hölje med tvådelat avtagbart lock för täckning och främre radiatorstöd
• Integrerade kabelstyrningar med kardborrband.
Fractal Design Define 7 Compact. Cirkapris vid lansering – 1249 – 1399 kr beroende på modell 2020-06-03.
Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.