Hem RecensionerHårdvarurecensioner Cooler Master Masterliquid ML240L RGB

Cooler Master Masterliquid ML240L RGB

av Fredrik Olsson

Att kombinera vätskebaserad kylning, RGB och bra pris är verkligen något som är hedersamt för en tillverkare som Cooler Master. Med Masterliquid ML240L så är målet just det – en enkel lösning, som förser dig med allt som du drömmer om i ett RGB upplyst skimmer! Sedan om det faktiskt är den vackra uppenbarelse som hägrar, eller bara en illusion – ja det återstår att se.


Att sätta sig, dra ut datorn under dess dammiga vrå och börjar krångla med cpu-bakplattor, bortplockning och ändrande av ens redan befintliga system är så klart inget man önskar göra om man inte måste. Men sett till installationen, så var det en tydlig om än mer omständlig sådan än vad jag väntat mig. Självklart är den stora skillnaden att jag redan har ett system (ursprungligen med kylning från en Noctua fläns/kylning) i jämförelse med vad de flesta kommer erfara när de skaffar detta. För självklart så är det enklare att sätta samman vid exempelvis ett nyinköp av dator – där man kan sätta samman datorn, del för del. I mitt fall (och i många potentiella köpares) så är det snarare, ”– Hmm…okej, hur ändrar jag lugnt och försiktigt i burken utan att behöva ta ut allt!”. Ja, sett till installationstid, så tog det mig ungefär 3 timmar – men då tog jag det väldigt försiktigt och följde manualen punkt till pricka – dels för att se hur tydlig den var, men även helt enkelt för att jag ville vara på den säkra sidan, det är ändå vätskekylning här.

Ändra mellan sex lägen och ljusstyrka på denna.

Hur som helst, installationen tar sin tid helt enkelt – du behöver fästa allt ordentligt, och sedan göra en och annan teststart – bara för att se så RGB och kylning fungerar väl, vilket den gjorde.

Så sett till installation och tydlighet; får Cooler Master riktigt bra betyg!

RGB belysningen för övrigt styrs via den kabel som går från det mischmasch av kablar (om du kan lösa det) till en styrenhet, där du kan ändra ljusstyrka och färg. Men denna lösning är illa genomtänkt kan jag tycka. Visst kan du lämna kabeln inuti och sedan öppna datorns sidokåpa för att klicka och ändra. Men jag ville givetvis ha den på utsidan – så jag fick dra den via baksidans i/o panel. Jag vet inte om det är tänkt att tredjepartsprogram ska kunna styra detta, men Cooler Master har inget som kan hittas på sidan för denna produkt, så antar att så inte är fallet.

RGB belysningen är dock stämningsfull från de två 120 mm samt den upplysta loggan på själva kylblocket över processorn – men då fläktarna och det flänsparti som medföljer behöver fästas i regel i toppen av chassit, så ses inte mycket av belysningen, vilket tar bort lite av syftet med den. Men trots det så är det ändå en snygg lösning, som dessutom i detta utförande är klart från start liksom.

Sedan kommer vi till kylning och ljudnivå – som har både för- och nackdelar. Till att börja med så håller kylningen sig nere relativt bra under hög belastning, även om jag tycker att det är märkligt att den inte är lägre med tanke på dess vätskebaserade kylning. Sedan har vi ljudnivån som under hög belastning blir påtaglig – betydligt mer än den gamla Noctua NH-D15. Det är förståeligt förvisso, då vätskan som förs in i flänsblocket kyls ner ytterligare av de två fläktarna – dessvärre är de tillsammans påtagligt höga (i jämförelse med den tidigare Cpu-fläkten förvisso) vilket bör tas i åtanke.

I mångt och mycket handlar det så klart om målet här. För till skillnad från många andra lösningar, så är detta en all-in-one lösning som faktiskt funkar bra, och smidigt. Du slänger egentligen bara in fläns/fläktparti och cpu-kylare, kopplar samman och kör. Inget krångel med vattenpåfyllnad, tester och dyl. utan allt är igång från start. Vilket dessutom blir extra intressant när man ser till priset för denna – som bara ligger runt 700 kronor. I mångt och mycket är det helhetsgreppet tillsammans med RGB belysningen som gör paketet så bra. Värmehanteringen är okej som bäst, och ljudnivån blir påtaglig under hög belastning – men trots det så får man ändå ut mycket av paketet.


Specifikation

CPU SOCKET: LGA2066, LGA2011-v3, LGA2011, LGA1151, LGA1150, LGA1155, LGA1156, LGA1366, LGA775, AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2, FM1

Aluminum, Mått: 277 x 119.6 x 27 mm, Fläktmått: 120 x 120 x 25 mm, Fläkt hastighet: 650-2000 RPM (PWM) ± 10%, FAN AIRFLOW: 66.7 CFM (Max), FAN AIR PRESSURE: 2.34 mm H2O (Max), FAN MTTF: 160,000 Timmar, FAN POWER CONNECTOR: 4-Pin (PWM), FAN RATED VOLTAGE: 12V DC, PUMP DIMENSIONS: 80.3 x 76 x 42.2 mm, PUMP MTTF: 70,000 Timmar PUMP NOISE LEVEL: < 15 dBA, PUMP CONNECTOR: 3-Pin, PUMP RATED VOLTAGE: 12 VDC.

Masterliquid ML240L RGB. Lägsta pris 682 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-08-15.

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar