DeepCool CK500

av Fredrik Olsson

Att något ska som bäst vara ’överkomligt’ har för många en naturligt dålig klang till sig. Men i DeepCools chassi CK500 blir det något positivt. De vill med detta chassi visa att man kan kompromissa, men ändå i slutänden ge väldigt mycket för pengarna. På vilket sätt? Läs så får du reda på det!


Design & Formfaktor

Trots en relativt ordinär form står ändå CK500 ut i det att dess frontpanel är magnetiskt anslutningsbar. När du öppnar kartongen som chassit kommer i tänker man i ett ögonblick ”- Vad nu då?” när man ser att fronten enbart är täckt av en tunn hinna av dammfilter. Tack och lov hittas sedan redan nämnda frontpanel i samma kartong och vips så sätts det simpelt på chassit. På detta sätt får man ett bra hum kring hur DeepCool tänker kring chassit och framförallt dess luftvägar. Denna frontpanel står nämligen ut en bit från dammfiltret och skapar en naturlig ingång för luft via fronten… samt att det ger det en aningen ’tweakad’ look som fortfarande är lika ren som effektiv.

I övrigt är egentligen allt extremt igenkännbart mot många andra chassis. Utrymmet och designen har vi sett förut, men även om den känns igen så ska man inte förneka det gamla uttrycket ”funkar det så funkar det!” som här verkligen stämmer. Två förinstallerade 140 mm fläktar ingår, frontpanelen går snabbt att klicka ur och så även dammfiltret därinunder. För grafikkort ser vi stöd för upp till 380 mm långa sådana (vilket är alldeles förträffligt) och 175 mm höga processorkylare. Detta är inte det största stödet vi någonsin sett, men är ändå över genomsnittet.

Dessutom kan man ha upp till sex 120 mm fläktar totalt eller fem 140 mm fläktar vilket borgar för en rejäl skjuts i luftflöde. Vill man ha vattenkylning via en AIO lösning (All-In-One) har chassit stöd för hela 360 mm långa sådana i fronten. Ärligt talat är detta en av överraskningarna i ett annars alldagligt chassi. Det är verkligen ett diskret litet chassi som hela tiden påvisar att den ger mycket för pengarna.

I fronten ser vi plats för två USB 3.0 samt en USB 3.1 typ-C portar vilket räcker för de flesta – även om jag gärna sett en till USB 3.0 eller två. Slutligen kommer den med sju expansionsplatser, två 3.5” platser samt två 2.5” platser för SSD:s/HD:s. Inget revolutionerande, men alldeles tillräckligt.

Användning, installation & unika egenskaper

När det kommer till själva chassits konstruktion finns ett par intressanta saker att poängtera. Den kommer med en inbyggd GPU-bracket (d.v.s. en hållare för om du har fysiskt tunga grafikkort), som lätt kan justeras direkt i chassit. Själva metallen som chassit kommer i känns dock väldigt tunt och ger inget skydd mot ljud. Rentav känns det lite väl billigt på sina ställen vilket först påverkade min syn på det, tills jag såg att priset enbart låg strax under 800 kronor! Ja, man ska inte stirra sig blind på priset – oavsett om det är högre eller lägre – men i detta fall förändrar det en hel del. För manualen vittnade om en enkelhet, precis som själva konstruktionen i sig – men på ett väldigt pragmatiskt sätt.

Tillverkaren har här väldigt smart hållit nere på kostnader men ändå bibehållet bra ingenjörsskap. Utrymmet är riktigt bra för ett mid-tower av denna typ, åtkomlighet och framförallt luftflöde riktigt adekvat, för att inte tala om den smarta fronten samt GPU-bracketen som ingår. Tillsammans blir det en helhet som verkligen gormar ”överkomlighet” på ett riktigt positivt sätt.

Utseendemässigt duger den utmärkt och får en annorlunda ’touch’ med sina runda former i fronten – samtidigt som tillverkaren ger dig valet att välja mellan svart eller vit modell. Jag hade förvisso gärna sett bättre kabelmanagerande under höger sidopanel då det är väldigt skralt på den fronten. Nu gjorde det inte så mycket, då den smarta designen ändå medförde att själva djupet var imponerande istället. Har man bara kardborreband eller liknande kan man utan problem få det snyggt där bak – även om kablar får hänga fritt. Allt tack vare ett rejält djup som känns genomtänkt. Bra tänkt DeepCool!

Men är detta då något för alla datorbyggare?

Den eviga frågan häromkring… Och svaret är lika enkelt som konstruktionen: ja! Den låga summan kopplat mot vad du faktiskt får med här gör att helhetsintrycket är övervägande positivt. De smarta valen toppar lätt den sköra konstruktionen och gör att vi gladeligen rekommenderar detta chassi för både veteraner med mindre budget såväl som nybörjare som vill få ett bra chassi från start. Det är ett minimalistiskt chassi som dessutom har en både igenkännbar som unik ’look’ – och som främjar framförallt PC-byggen. En riktigt bra start för vår första DeepCool recension helt klart!


Specifikation
Product Dimensions 456×230×471mm(L×W×H)
Net Weight 8Kg
Materials ABS+SPCC+Tempered Glass
Motherboard Support Mini-ITX / Micro-ATX / ATX / E-ATX
Front I/O Ports USB3.0×2、Audio×1、TypeC×1
3.5″ Drive Bays 2
2.5″ Drive Bays 2
Expansion Slots 7 Slots
Pre-Installed Fans Front: 1×140mm
Rear: 1×140mm
Fan Support Front: 3×120 / 2×140mm
Top: 2×120 / 2×140mm
Rear: 1×120 / 1×140mm
Radiator Support Front: 120/140/240/280/360mm
Top: 120/140/240/280mm
Rear: 120/140mm
CPU Cooler Height Limit 175mm
GPU Length Limit 380mm
Power Supply Type ATX PS2 (maximum length: 160mm)

Recensionsex tillhandahållet av DeepCool. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar