Hem RecensionerHårdvarurecensioner Noctua NH-U9S chromax.black | CPU-Kylare

Noctua NH-U9S chromax.black | CPU-Kylare

av Fredrik Olsson

Liten men naggande välkyld..?” hör jag mig själv frågande säga när jag installerat den lilla processorkylaren NH-U9S chromax.black i vår testrigg. Den är petit, men håller den för tung och framförallt varm belastning? Vad förlorar man av att använda den, till skillnad från dess storebror NH-D15S chromax.black? Eller en bättre fråga att ställa: vad vinner man på att använda sig av denna istället? Svaren kommer här!


För oss är detta vår första erfarenhet av NH-U9S chromax.black (som tidigare fanns i ett annat utförande, om än bara rent utseendemässigt), men konstruktionen är densamma. Denna småskaliga CPU-kylare på 125 mm i höjd är primärt gjord för mindre system – förslagsvis Micro-ATX, Mini-ITX och ITX chassin och dyl. Precis som vanligt med Noctua, ”greppar” den medföljande fläkten (NF-A9 PWM på 95×95 mm) med de tillhörande stänger på ett godtagbart sätt – även om jag än en gång börjar känna att de gärna utvecklar just den här biten.

Trots detta är det ändå en oerhört enkel CPU-kylare att installera – särskilt i mellanstora till mindre chassin. Dess storlek gör installationen simpel och lättåtkomligt. Att denna ”nya” NH-U9S kommer i svart utförande, gör dessutom att det minst sagt passar i de flesta datorer på ett elegant och samtidigt spartanskt sätt.

Det är lite storleksskillnad från dess storebror NH-D15S chromax.black!

Den kompakta fläkten kommer givetvis med en del begränsningar, särskilt sett till överklockning. Inte för att dess tillhörande fläkt presterar dåligt, men det finns bara så mycket den kan göra sett till avledande av värme – oavsett hur snabbt den roterar sin fläkt. Med andra ord skulle vi inte rekommendera någon hög överklockning med denna applicerad över din stackars processor!

Vad vi däremot är väldigt glada över är hur väl den ändå presterar i ’stock’-läge (normalläge). Med en fläkt som kan toppas på 2000 RPM (alt. 1550 RPM med den tillhörande ’low-noise’ kabeln) är det en imponerande liten pjäs. Att den även ger riktigt goda temperaturer sin storlek till trots (både i ’idle’-läge och under hög belastning) gör att vi nära nog häpnar. Den har förvisso en mindre fläkt, vilket uppenbarligen spelar roll, men med en god mix av hastighet och tystnad, slår den definitivt många andra processorkylare av den här storleken.

Det är dessutom här, när vi kommer till kylning och ljudnivå, som vi än en gång blir imponerade. Självklart kör vi utan någon överklockning i vår testrigg (AMD Ryzen 5 3600, 32 GB RAM) men trots det får vi väldigt bra utslag både sett till normalt arbete och mer tung belastning av processor. Även om dess toppvärde sett till temperatur inte är ovanlig i sig, står den framförallt ut på grund av dess väldigt lilla formfaktor. Att den sedan i normalläge (idle) ger imponerande låga siffror, gör det hela bara än mer intressant.

Kommer vi sedan till ljudnivå, blir det givetvis lägre dBA än t.ex andra kylare vi täckt på sistone (ex. Cooler Master MasterAIR MA612 Stealth ARGB eller Noctuas egna NH-U12S Redux) av en enkel anledning: en mindre fläkt. Men under hög belastning av ens system, kommer ljudnivån under 40 dBA vilket är rejält överkomligt – även om det än en gång mycket beror på att den har en mindre fläkt och lägre RPM. Givetvis kommer kylaren med sockelstöd för både de senaste Intel, såväl som AMD processorerna, och gör att du på riktigt får ut mycket från en liten gynnare som denna.

dBA – Ljudnivå – ’idle’ – 2 cm avstånd – öppet chassi dBA – Ljudnivå – ’idle’ – 3-4 cm avstånd – stängt chassi dBA – Ljudnivå – ’Hög belastning’ – 2 cm avstånd – öppet chassi dBA – Ljudnivå – ’Hög belastning’ – 3-4 cm avstånd – stängt chassi
39,4 38 48,5 39,5

Men är den då värd att köpa?

Har du idag ett mindre chassi, där du söker en mer pålitlig kylare, då går det inte annat än att rekommendera denna varmt. Dess något högre höjd gör att de allra minsta Mini-ITX chassina där ute kanske exkluderas, men Micro-ATX och ITX kan säkerligen vara perfekta partners med denna söta lilla kylare. Att du då dessutom får ett bra luftflöde och framförallt till en väldigt överkomlig summa, gör det hela inte värre, snarare bara bättre! Noctua har försett marknaden med en liten men effektiv kylare för de mindre chassina som utan tvekan kommer täcka användarnas behov – så länge det inte rör överklockning. Har du redan dess föregående modell är det givetvis enbart en estetisk ”förbättring” – även om det är högst subjektivt.


Specifikation
Intel LGA2066 , LGA2011-0 & LGA2011-3 ( Square ILM ), LGA1200 LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150 & AMD AM2, AM2 +, AM3, AM3 +, FM1, FM2, FM2 + ( backplate required ), AM4
Höjd (utan fläkt): 125 mm
Bredd (utan fläkt): 95 mm
Djup (utan fläkt): 68 mm
Höjd (med fläkt): 125 mm
Bredd (med fläkt): 95 mm
Djup (med fläkt): 95 mm
Vikt (med fläkt): 618 g
Material: Koppar (bas- och värmerör), aluminium (kylflänsar), lödfogar och nickelplätering
NSPR: 93
Max. TDP: se  NSPR
Fläktkompatibilitet: 92x92x25
Leveransomfattning

 

  • Svart NH-U9S kylfläns
  • NF-A9 PWM chromax.black premiumfläkt
  • NA-RC7 Adapter för låg ljudnivå (LNA)
  • NT-H1 högkvalitativ termisk förening
  • Svart SecuFirm2 ™ monteringssats
  • Svarta fläktklämmor för andra NF-A9
  • Noctua Metal Case-Badge
Garanti: 6 år
Modell: Noctua NF-A9 PWM chromax.svart
Lager: SSO2
Max. rotationshastighet (+/- 10%): 2000 varv / min
Max. rotationshastighet med LNA (+/- 10%): 1550 varv / min
Min. rotationshastighet (PWM, +/- 20%): 400 varv / min
Max. luftflöde: 78,9 m³ / h
Max. luftflöde med LNA: 62,6 m³ / h
Max. akustiskt ljud: 22,8 dB (A)
Max. akustiskt ljud med LNA: 16,3 dB (A)
Ingångseffekt: 1,2 W
Spänningsområde: 12 V
MTTF (Livslängd): > 150.000 timmar

Recensionsex tillhandahållet av Noctua. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar