Asus må ha fingrarna i många kakburkar; men ett produktsegment som de är särskilt starka i är just gaming laptops, och idag ska vi ta en titt på ett riktigt kraftpaket med både en sexkärnig Intel Core i7 och RTX 2070. Men med så mycket prestanda i en laptop hur ser det ut med batteritid, värmeutveckling och kylning? Häng med så tar vi en närmre titt på Asus ROG Strix Scar III!
Fysisk överblick
Med en skärm på 17,3 tum och yttre dimensioner på 399 (B) x 293 (D) x 26.2 (H) mm är Scar III ingen liten krabat. Materialet som används i skalet är genomgående matt hårdplast, med vissa segment som använder ett glattare material som efterliknar kolfiber. Tittar vi på de tillgängliga in- och utgångarna på baksidan hittar vi RJ45 Ethernet, USB 3.1 Typ-C (med stöd för Displayport), strömkontakt och HDMI. På vänster kortsida hittar vi tre stycken USB A 3.1 kontakter samt ett 3,5 mm kombojack för hörlurar och mikrofon. Det vi ser i form av gränssnitt på höger kortsida är platsen för den lilla NFC taggen som Asus kallar för Keystone. När Keystone sätts på sin plats aktiveras specifika spel profiler man knutit till sin använder, samt låser den upp en så kallad Shadowdrive, en gömd partition på hårddisken.
Hela basen av laptopen omringas av en LED-list som har fyra zoner av justerbar RGB belysning. Självklart är detta inte det enda som har RGB utan hela tangentbordet har fullt kontrollerbar RGB belysning per tangent. Tangentbordet av 17 tums modellen är fullskaligt komplett med numpad och allt som hör därtill. Förutom det har vi fem extra funktionsknappar upp till vänster, tre av dessa är för att styra volymen, en av dem är till för att växla läge på fläktarna och den sista är en genväg till den medföljande mjukvaran Armory Crate.
I Armory Crate kan man bland annat ställa in fläktprofiler, se aktuella klockfrekvenser och temperatur för CPU och GPU och även ställa in datorns RGB belysningen i en rad olika mönster.
Prestanda
Som prestandatesterna nedan visar är laptopen helt klart ett litet prestandamonster. Men det som imponerade mig som mest var kylningens förmåga att hålla temperaturerna i schack. Processorn var den komponent som blev allra varmast på ca 95* vid konstant belastning. Medans GPU steg som mest upp till endast 77* efter jag låtit ett grafiktest snurra i en halvtimme.
Personliga synpunkter
Under den tid jag spenderat med laptopen har vissa styrkor och svagheter visat sig. Om vi börjar med att titta på de positiva är prestandan helt gudomlig i den konfigurationen jag har fått testa. Det kanske är föga förvånande att en sexkärnig Intel Core i7 tillsammans med ett fullskaligt RTX 2070 grafikkort presterar väl i spel. Men det som imponerar mig mest är att kylningen klarar av att hänga med dessa två strömslukande komponenter. Fläktprofilen är ytterst aggressiv och fläktarna går igång vid minsta lilla belastning för att hålla temperaturerna låga. Det man får leva med, är då lagom högt fläktljud, men ljudet ligger på en sådan frekvens att det lätt blockeras av slutna hörlurar, så jag kan inte ge allt för många minuspoäng på grund av oljudet. Speciellt då chansen att man kommer använda denna dator med hörlurar oavsett är rätt så stor. Ett annat plus i kanten vad gäller kylningen och placeringen av komponenter är att det inte blir varmt alls där ens vänsterhand vilar på WASD, så man slipper eventuell handsvett i de mest hetlevrade gaming sessionerna. Dock sitter det ett utblås på höger kortsida, vilket jag ofta fann blåsa varm luft på min högerhand. Vilket kanske var välkommet nu under de kalla vintermånaderna, men mer ett irritationsmoment än något annat.
Överlag fungerar tangentbordet bra och är en fröjd att skriva på, med ett stort undantag för Enter-knappen vilket har en utformning som liknar mer en nordamerikansk layout snarare än en nordisk. Dessa ledde till många halvskrivna meddelanden som skickades i förtid. Musplattan skulle kunna varit större men har utmärkt precision och var väldigt skön att använda vid dom tillfällen som en inkopplad mus inte passar situationen.
En liten men viktigt detalj som jag lade märke till var hastigheten jag kunde uppnå med det trådlösa nätverkskortet. Gästrummet hos mina föräldrar ligger på övervåningen på motsatt sida av den platsen i huset som routern är placerad. Så det kanske är föga förvånande att många enheter har problem med hastigheten. Men inte med denna laptop. På en 100 Mbit lina fick jag ut mellan 5-10 Mbit med min telefon och min egen laptop, medans Scar III lyckades på något sätt komma upp i ca 80 Mbit per sekund. Helt otroligt om du frågar mig.
Skärmen är tydligt anpassad för just gaming. Den höga uppdateringsfrekvensen och låga responstiden ger en riktigt bra spelupplevelse. Men ljusstyrkan skulle kunnat vara bättre för de sessionerna när solen ligger på i precis fel vinkel. Färgåtergivning är klart godkänd men det skadar inte att skruva upp färgmättnaden en smula. Relaterat till skärmen är också frågan om huruvida det faktiskt är nödvändigt att köpa just denna konfiguration av datorn när man endast har en 1080p skärm. Frågar du mig tycker jag att de är lite överdrivet med en RTX 2070, så jag hade rekommenderat en mer blygsam konfiguration, mest för plånbokens skull än något annat.
Asus ROG Strix Scar III G731GW-EV061T
CPU | Intel Core i7 9750H |
RAM-minne | 16 GB (2×8 2666 MHz) |
Lagring | M.2 NVMe 512 GB SSD |
GPU | RTX 2070 8 GB |
Skärmstorlek | 17,3 tum |
Skärmupplösning | 1920×1080 |
Uppdateringsfrekvens | 240 Hz |
Batteri | 66 W 4-cells litiumjon |
Trådlöst | 802.11ac, Bluetooth 5.0 |
Utgångar/ingångar | 3,5 mm kombojack 3 x USB 3.2 Gen 1 USB-C 3.2 Gen 2/DisplayPort 1.4 HDMI 1Gig RJ45 Ethernet |
Asus ROG Strix SCAR III (G731GW-EV061T). Lägsta pris 20 990 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-01-16.
Recensionsex tillhandahållet av Asus Nordic.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.