Innehållsförteckning
Det är bland marginalerna du finner skillnaderna som ibland betyder mest. Som med ’be quiet!’ och deras nya processorkylare Dark Rock Elite. En kylare som i mångt och mycket upplevs identisk som sin lillebror Dark Rock Pro 5, men som ändå skiljer sig tillräckligt för att bli ett legitimt val för PC-entusiaster. Sedan om skillnaden är tillräckligt stor däremot… det är frågan…
Inledning
Som en av ’be quiet!’:s mest högpresterande luftkylare – åtminstone sett till hur det marknadsförs, går det inte att undvika jämförelser med övriga kylare från tillverkaren. En faktor som knappast hjälps av att denna Dark Rock Elite utifrån dess utseende skiljer sig mestadels utifrån den RGB-strimma som ramar in toppytan av kylaren. För mig som recensent innebär detta en tröskel som måste korsas. En där jag behöver fokusera på detaljerna lika mycket som helheten… En aspekt som definitivt kommer vara utmanande.
Installation & support
Precis som med Dark Rock Pro 5 är installationen tacksamt enkel – särskilt på AM5-plattformen. Instruktionerna från ’be quiet!’:s manual är exemplariska och därför genomförda på ett nafs. Visst är Intels installationsprocess aningen mer komplicerad – då du behöver en platta på baksidan av moderkortet, och sedan samtidigt hålla plasthållare och brickor fastskruvade på toppsidan. Då bakplattans behöver prepareras med speciella skruvar som dessutom lätt ramlar ur – innebär att gravitationen lätt kan bli lite av din nemesis. Om så bara under en kort period. Håller du tungan rätt i mun, går det dock relativt lätt även här, även om AMD:s installationsprocess överlag är enklare.
Även här ser vi en ovanlig 135 mm-fläkt som placeras i mittsektionen av kylaren, men till skillnad från den mindre modellen även en 135 mm-fläkt jäms med sidan – slussandes luft genom kylaren. Dessa två fläktars fläkthastighet kan justeras med hjälp av antingen fläktkurvor i tredjepartsprogram eller din dators BIOS/UEFI – eller genom en enkel knapptryckning. Det hittas en knapp under toppsidans magnetiskt anslutbara topplatta, där du väljer mellan ’Quiet mode’ eller ’Performance mode’. Två lägen som får dig som användare att lätt välja hastighet utan en massa strul, och ger dig antingen en standard maxhastighet på 1 500 RPM eller 2 000 RPM. Tacksamt enkelt, och framförallt effektivt sett till kylning, i och med dessa två 135 mm fläktar. Två fläktar som dessutom lyckas vara riktigt tysta!
Under användning
I en normal rumsmiljö lyckas kylaren hålla nere både temperatur och framförallt ljudnivåer på en förträfflig nivå. Om det så är med ett system under normal användning där vi ligger på runt 37,9 dBA eller ett under hård belastning (via ett syntetiskt test i CPU-Z, som pressar varje kärna i vårt testsystem till 100%) där vi ser 39,8 dBA är det tydligt att det finns en förbättring jämtemot Dark Rock Pro 5. Det är inte en enorm utveckling, men i ett segment där varje dBA är en oerhörd vinst, vittnar detta om en allmän ljudnivå som är under det normala. Något som gläder en tystnadstörstande individ som mig väldigt mycket.
Det tar dock inte slut där, utan ser vi till temperaturerna, är de i snitt runt 1-5° C mindre under normal användning (vilket kanske inte känns mycket, men som under långtidsanvändning kan göra en hel del) medan under tung belastning snarare rör sig om (i snitt) 3-6° C mindre än Dark Rock Pro 5. Återigen förstår jag att dessa siffror kanske inte känns enorma, men för en kylare som klarar 280W TDP, som i mångt och mycket håller nere både ljudnivå och temperaturer – och samtidigt har en mer unik stil, gör nog denna extra attraktiv för pc-byggare där ute. Bara det faktum att vår gamingfokuserade pc (Ryzen 7 7800X3D processor) lyckas hålla bibehållna klockhastigheter över kärnorna trots stressen via programmet CPU-Z, visar att ’default’-läget för datorn lyckas hålla igång utan någon direkt ’CPU-Throttle’. Detta innebär en mer konsekvent användning, vilket kommer serva inte bara din spelupplevelse/användarupplevelse utan även i viss mån livslängden för din dator. Riktigt goda resultat alltså!
Thermal Design Power (TDP) (Termisk avledningseffekt) står för den maximala värmeeffekt ett kylsystem i exempelvis en dator behöver avleda för att hålla datorkomponenten på en temperatur som inte överstiger komponentens maximala driftstemperatur. Ju högre, desto högre värmetemperaturer klarar kylaren att avleda – och därmed också starkare processorer.
Självklart hjälper det ytterligare (även om det idag är standard i mångt och mycket) att den 168 mm höga kylaren kommer med ett digert stöd sett till sockeltyper. Allt från AMD AM4/AM5 till Intel LGA 1700, 1200, 1151 stöds här, vilket innebär god support både bakåt och framåt. Särskilt om vi ser till AMD:s AM5 support, vilket ska täckas fram till åtminstone 2025.
På samma sätt som Dark Rock Pro 5 gjorde sitt testchassi lite väl tajt, gäller samma sak även denna Dark Rock Elite. Mindre chassin, som exempelvis micro-ATX varianter där i regel större luftkylare stöds, skulle jag rekommendera att ni dubbelkollar en extra gång innan ett eventuellt köp.
CPU throttling innebär att processorn förändrar sin klockfrekvens och därmed prestanda när belastning sker, för att därefter omedelbart gå ned i en lägre klockfrekvens när belastningen på denna sjunker. Detta är en metod som nyare processorer har inbyggt för att undvika hårdvaruproblem – men också ett sätt att spara in på värme och el.
Ser vi till värmenivåer, låg processorn på cirka 36°C under normal användning, medan hög belastning som mest nådda 62°C. Aspekter vilket än en gång visar på bra värmeledning via dess sju kopparvärmerör. Än en gång kommer temperaturen öka med mer ’high-end’-processorer, men den lär kunna täcka även dessa på ett för produkten tillfredsställande sätt.
En intressant detalj är att kylaren kommer med en fysisk knapp på ovansidan, där du kan välja mellan två lägen; ’quiet’ eller ’performance’. Detta kan ändras när som helst, och reglerar hastigheten på fläktarna, vilket kan vara bra för de som från start vill ha en specifik ljud- och värmehanteringsprofil. Detta varierar därför mellan antingen 1 500 RPM för normal användning, alternativt 2 000 RPM, vilket ger god prestanda. Valet är ditt!
Testsystem:
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D
RAM: Kingston 2x16GB DDR5 @6000MHz CL36 Fury Beast AMD Expo
MODERKORT: NZXT N7 B650E
CHASSI: NZXT H6 Flow RGB & Streacom BC1 V2 Svart
Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit 22H2
Men är den då värd att köpa?
En av ’be quiet!’:s olyckliga fallgropar är sin egen excellens. En faktor som de själva säkert har koll på till viss del. Dark Rock Elite skiljer sig på några viktiga ställen; större fläkt på utsidan av kylaren – en som dessutom kan flyttas uppåt för mer område tillgängligt för RAM-minne, men framförallt bibehållna temperatur- och ljudvärden, trots en snarlik design som andra modeller från tillverkaren. Att installationen och supporten även adderar till en mer fullödig upplevelse gör det hela bättre. Det som märkligt nog kanske kan vara en svaghet är dess lite oinspirerade design – och då syftar jag på tidigare nämnda RGB-belysning. Där andra modeller under denna från tillverkaren, siktar på en ren, och när nog industriell design, tappar Dark Rock Elite lite av sitt formspråk, då RGB-belysningen varken känns exceptionell eller diskret. Den hamnar lite i ett ingenmansland sett till estetik, och jag undrar om någon någonstans kommer välja denna kylare enbart utifrån stil.
Nåja, tack och lov behöver du inte använda belysningen, och då denna enbart är en hundring eller två dyrare än Dark Rock Pro 5, och ändå förser användare med aningen bättre kylning, ljudnivåer och samma gamla pålitliga installation, ja då blir det oerhört svårt att inte rekommendera den helhjärtat. För en så pass liten ökning i pris jämte föregående modell är det en ”no brainer”… förutsatt att du inte redan sitter med en Dark Rock Pro 5 eller rentav Dark Rock Pro 4. Konkurrensen med tillverkarens egna modeller, gör att en uppgradering från dessa nästan känns meningslös. Det behöver vara att du köper nytt från start, eller har en avsevärt äldre kylare (eller av annat märke) för att detta ska fortsätta vara den ”no brainer” som jag så fint skrev. I slutänden är det en fenomenal processorkylare i alla fall, och du kommer säkerligen vara nöjd med den. Vad mer behövs sägas egentligen? Inte mycket kan jag tycka…
Modell | Dark Rock Elite |
TDP (W) | 280 |
Färgalternativ | Svart |
Övergripande mått utan monteringsmaterial (L x B x H), (mm) | 145 x 136 x 168 |
Totalvikt (kg) | 1.34 |
Socket kompatibilitet Intel | 1700 / 1200 / 1150 / 1151 / 1155 |
Socket kompatibilitet AMD | AM5/AM4 |
Total ljudnivå ( dB(A) ) @ 50/75/100 % (rpm) | 11 / 19.5 / 25.8 |
Antal fans | 2 |
Belysningskontakt | ✓ |
Recensionsex tillhandahållet av be quiet!. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Lägsta pris enligt prisjakt.nu 1 379 SEK. 2023-11-28.