Hem RecensionerHårdvarurecensionerDatorskärm ASUS ROG STRIX XG17 | Portabel gamingskärm

ASUS ROG STRIX XG17 | Portabel gamingskärm

av Danny Larsen

På väg till ett LAN eller sommarstugan med konsolen nedpackad, men du vill inte plocka ner din stationära 27″ tums monitor. Då kanske du ska kolla in vad vi har på schemat idag: en portabel 17.3″ gamingskärm för dig på resande fot.


Montering, Installation & vridmoment

När det kommer till foten för skärmen tar den inte upp så stor plats. Med sina tre fötter som man fäller ut står skärmen stabilt då den inte väger så mycket. På baksidan av skärmen skruvar man fast fotens fäste. Sen hakar man skärmen lätt och enkelt på foten, för att ta lös den så trycker man bara in de två knapparna på fästet så kan man lätt plocka lös den.

Du kan justera skärmen till hur du vill ha den utan problem: du kan vrida skärmen utan problem 360 grader runt dess axel, du kan höja och sänka skärmen 11.5 cm och genom detta kan man även ha skärmen på högkant om så önskas. Du kan även luta skärmen bakåt så att den mer eller mindre tittar rakt upp, varför man vill ha den så vet jag inte, men man kan om man vill.

Det följer även med ett smart cover som fästes enkelt med magneter på skärmens undersida. Du kan använda den för att skydda skärmen eller ha den som stöd om du inte vill använda foten, väldigt smidigt och enkel att använda.

Utseendet på skärmen går nästan helt i matt svart, förutom under skärmens framsida som går i en grå färg med loggan i mitten. På baksidan på skärmens högra sida har vi en större logga som lyser upp i vitt när skärmen är igång. Utseendet är ganska diskret och sticker inte ut för mycket; skärmen kommer utan problem att passa in på ditt skrivbord, i sommarstugan eller vart du än vill ha den. Skärmen är, som jag nämnde, väldigt lätt och väger ca ett kg och är bara en cm tjock.

Effektförbrukning och Anslutningsmöjligheter

När det kommer till skärmens effektförbrukning kommer den att ligga på ca 10W när du aktivt använder den, på standby kommer den att ligga på mindre än 0,5W. Skärmen kommer med ett inbyggt 7800 mAh batteri, som ska räcka i ca 3.5 timmar spelande. Batteriet har även stöd för snabbladdning så du kan på en timmas laddning få tillgång till två timmars spelande.

Om vi ska kolla på skärmens anslutningsmöjligheter finns det ett par olika som vi kan använda. Vi har tillgång till ett Micro HDMI uttag, två USB-C (ett är bara för DCIN) och hörlursuttag. Med Micro HDMI kan man ansluta till din laptop, stationära PC eller spelkonsol. Genom USB-C kan du utan problem koppla in skärmen till din mobil eller surfplatta (se bara till att de har stöd för DP Alt mode).

Som vi ser finns det många möjligheter att plugga in skärmen i en stor variation av enheter.

Bildegenskaper

Skärmens IPS-panel gör att färgåtergivningen är fenomenal och med dess bländfria yta kan man titta på skärmen från upp till 178 graders vinkel och få samma återgivning som om du sitter direkt framför den. Något som också ligger skärmen till ett stort plus är att uppdateringsfrekvens ligger på 240 Hz och det i samarbete med adaptive sync så är screen-tearing ett minne blott. När skärmen testades på Serious Sam 4 märktes det inte av någon screen-tearing, det flöt på underbart och färgåtergivningen var riktigt bra (speciellt då SS4 är ett väldigt färggrant spel). Med en responstid på 3 ms kan det låta lite väl mycket för priset man betalar, men inget som märks av under tiden man spelar.

Skärmen är LED Full HD 1920×1080, 16:9. sRGB är 100%, vad detta betyder i kort är att färgerna som du ser återgives till 100% av vad de ska vara, perfekt om du använder skärmen för bildredigering eller målar. Samt att det återger skuggning bra om man spelar ett skräckspel där omgivningen går i skuggor och man vill avnjuta spelet som det var tänkt och inte urvattnade färger på en skärm som en kan återge lika bra.

Kör lite Xbox Series X på skärmen.

Övriga tankar

Om vi ska ta upp mina upplevelser med skärmen skulle jag säga att jag är överväldigande positiv till skärmen. Den är enkel att plocka med sig, speciellt då man får med en väska som man kan använda för att frakta den i med dess sladdar. Den är lätt att plocka ihop och du kan använda den medföljande foten eller smart cover, allt beroende på hur och var du ska ha skärmen. Något som var intressant att se var hur bildåtergivningen fungerade riktigt bra hur du än vrider och vinklar skärmen, vilket är ett stort plus i kanten för mig. Man är van att bilden blir skum bara man kliver ifrån den, men här ser det likadant ut med en infallsvinkel upp till 178 grader.

Något som jag ej har tagit upp än så länge är priset på skärmen, mest för att jag tycker att man ska se vad den har att erbjuda innan man nämner priset. Men om vi ska kolla på det så ligger det i skrivandets stund strax under 5400 kronor, vilket jag måste säga är en ganska saftig summa i min mening. Jag vet att skärmen är en portabel gamingskärm som har 240 Hz och Full HD med adaptive sync, så man får ändå mycket för pengarna.

En viktig fråga är om har man behov av en portabel gamingskärm. Det här är något som man behöver tänka över innan det blir ett köp. Visst är det trevligt att att kunna plocka med sig en lite mindre skärm som har ett gott stöd och bra funktionaliteter, men för det här priset bör man ta sig en funderare innan man slår till.


Specifikation

Display

Panel Size (inch):17.3
 
Aspect Ratio16:9
Color Space (sRGB) :100%
Panel Type:IPS
Panel Backlight:LED
True Resolution:1920×1080
Display Viewing Area(HxV):381.888 x 214.812 mm
Display Surface:Non-Glare
Pixel Pitch:0.199mm
Brightness (Typ.):300cd/㎡
 
Contrast Ratio:1000:1
 
Viewing Angle (CR≧10):178°/ 178°
Response Time:3ms(GTG)
Display Colors:16.7M
Flicker free:Yes
 
Refresh Rate(max):240Hz

Video Feature

Trace Free Technology:Yes
 
GamePlus:Yes
Low Blue Light:Yes
HDCP Support:Yes
Game Visual:Yes
VRR Technology:Adaptive-Sync
 
Display Widget:Yes

I/O Ports

Micro HDMIx 1
 
Earphone jack:Yes
USB-Cx 2
 
Audio Features
 
Speaker:Yes(1Wx2)

Power Consumption

Power Consumption:<10W
Power Saving Mode:0W
Power Off Mode:<0.5W
Voltage:100-240V, 50/60Hz
Battery Life or Battery Power:7800mAh

Mechanical Design

Swivel:Yes (+180° ~ -180°)
 
Height Adjustment:0~115mm
 
Dimensions
 
Phys. Dimension with Stand(WxHxD):399.09 x 250.51 x 9.95 mm
Phys. Dimension without Stand (WxHxD):399.09 x 250.51 x 9.95 mm
Box Dimension (WxHxD):521 x 99 x 362 mm

Weight

Net Weight with Stand:1760 g
Net Weight without Stand:1060 g
Gross Weight:3.1 Kg

Accessories (vary by regions)

Power adapter
USB Type-C to A adapter
Micro HDMI to HDMI cable
USB-C cable
Quick start guide
Warranty Card
ASUS Smart Case

ROG STRIX XG17. Lägsta pris 5369 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-11-22.

Recensionsex tillhandahållet av ASUS.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar