Idag blir det fullt ös med ännu en gamingskärm från Asus. Denna gång står ROG STRIX XG27VQ i testlabbet som utlovar knivskarp och följsam bild med en massa RBG belysning ovanpå det. Frågan är om det hållet måttet så häng med så tar vi en titt!
Uppackning och installation
Skärm, fot och medföljande tillbehör kommer packade mellan två stora skivor hård frigolit. Fotens bas transporteras separat och installeras enkelt utan verktyg genom att trycka ner resten av skärmens stativ i hålet i basen. Vill man som jag använda sin befintliga VESA kompatibla skärmstativ måste man först plocka bort några plastbitar på baksidan och skruva bort skärmens medföljande stativ. Trots detta är installation superenkel och man klarar sig lätt själv. Slutligen följer det även med strömkabel med extern adapter, HDMI och Displayport kablar i kartongen.
Specifikationer
Panelstorlek: Bredbild 27.0″ 16:9 Paneltyp : VA Upplösning : 1920×1080 Kontrastförhållande: 3000:1 Display Surface : Matt Färger: 16,7 miljoner Response Time : 1 ms Curved Panel : 1800R |
Signalingångar: HDMI(v1.4), DisplayPort 1.2, Dual-link DVI-D |
Fint specifikationsblad, men är den något att ha?
Det korta svaret på den frågan är helt klart ja. Bilden är följsam och skarp, tack vare både uppdateringsfrekvensen på 144hz och den stabila 1080p upplösningen. Bilden skulle så klart kunna ha varit ännu skarpare med exempel en 1440p upplösning men vid 27 tum tycker jag att 1080p är en bra kompromiss mellan bildkvalitet och krav på hårdvara. Färgåtergivningen är även den bra för dessa ändamål med en väldigt mättat och färgrik bild med fabriksinställningarna. Vill man ha en mer verklighetstrogen färgåtergivning har man tillgång till ett sRGB läge som drar ner färgmättnaden betydlig, och det är klart en helt okej skärm att redigera en enstaka bild på. Men är man intresserad av mer seriöst färgarbete skall man nog kolla vidare då skärmen inte har någon officiellt stöd för professionella färgomfång, så som Adobe RGB.
En stor USP för denna skärm är så klart den välvda panelen med en radie på 1800 millimeter. Kurvaturen på skärmen kan visualiseras genom att låsas som att man sitter i mittpunkten av en cirkel med 1,8 m radie där skärmen en är en del av cirkeln. Ju högre radie på en välvd skärm desto mindre kraftig kurvatur. Om du som läser är intresserad av en mer detaljerad förklaring klicka här. Huruvida detta på något sätt förhöjer upplevelsen av skärmen är en ytterst subjektiv fråga. Frågar du mig anser jag att det inte tillför någonting till upplevelsen på såhär relativt ”liten” skärm. Pratar vi däremot ultra-vida 21:9 skärmar är det en helt annan femma eller mer ett måste. Jag hade helt enkelt klarat mig utan kurvaturen och inte märkt någon skillnad.
En sista punkt jag vill se över är så klart utformningen av skärmen och dess knappar, eller snarare joystick. Nu när jag fått testa dels en rad Asus skärmar men också en rad skärmar från andra tillverkare är det klart tydligt att joysticken baktill på skärmens nedre högerkant är helt briljant. Detta då den känns så naturlig och lätt att navigera. När jag tidigare satt mig framför en ny skärm har man fått testa och känna sig lite fram vilken funktion varje knapp har, samt svära lite för sig själv när man trycker fel. Med fem-vägs joysticken fattar man direkt hur man navigerar sig fram, och man känner direkt av avsaknaden med andra skärmar. I övrigt har skärmen de bekanta STRIX utformandet med futuristiska UFO-liknande former, något som jag aldrig varit ett speciellt stort fan av. Baktill på skärmen finns en ring med RGB belysning som jag omedelbart letade i menyerna hur man stängde av, så nu vet ni vad jag tycker om det.
Asus ROG Strix XG27VQ . Lägsta pris 4 290 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-05-06
Recensionsex tillhandahållet av Asus Sverige.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.