Asus Designo MX27UQ

av Carl Holmer

Sakta men säkert börjar högupplösta skärmar i alla smaker bli en allt mer vardaglig syn. Dels på grund av att hårdvaran som krävs för att driva dem får ett allt mer överkomligt pris, men också för att panelerna i sig börjar glida in i en prisklass som är mer åtkomlig för den allmänne konsumenten. Med MX27UQ ämnar Asus att leverera en stilren design, med utmärkt bildkvalité för den mest kräsne kreativt skapande användaren. Låt oss ta en titt ifall skärmen levererar hela vägen!

Uppackning och installation

En slimmad och stilren panel som denna kommer i en smal och behändig låda med bärhandtag för enkel transport. En liten detalj i sig men något som jag kan uppskatta när det kom till att bära hem skärmen från utlämningsstället. Inuti lådan finner vi separata fack för fot och panel. I övrigt medföljer en HDMI och Displayports kablar, samt den externa strömadaptern för strömtillförsel. Installation av fot sker genom en enkel skruv som fäster panel och fotfästet sinsemellan. Installation tog mindre än 10 minuter och var mycket enkel.

Design och specifikationer

”Stilren” är ett adjektiv som kommer upp mycket när man pratar om denna skärm. Från ytan som påminner om borstad aluminium, den cirkulära foten och den minimala kanterna kring panelen i sig. Utseendemässigt är designen helt klart en av skärmens starka punkter, men vissa praktiska kompromisser har gjorts för att uppnå denna nätthet. Till att börja med har skärmens egna fot ingen höjdjustering och går endast att vinkla fram och tillbaka. Skärmen har inte heller något VESA-fäste för montering på dess egna arm. För att få till en bekväm höjd på skärmen, så fick jag ta till med mina tjocka algebra och mikrodatorteknik böcker som skärmen fick stå på.

Nere i högerkanten av skärmen så huserar också sju stycken knappar som styr skärmens olika egenskaper och inställning. Med joysticken från Asus egna PG348Q färskt i minnet så är detta helt klart ett klumpigare sätt att bläddra igen de olika inställningarna på skärmens menyer. I menyerna ser vi bland annat möjligheten att justera kontrast, färgtemperatur, färgmättnad och att slå av och på den inbyggda Bluetooth modulen. Möjligheten att ställa in olika nivåer på blått ljus finns även här och den är lika välkommen som tidigare.

Längs med skärmens underkant huserar två stycken 3 W högtalare, för uppspelning från dator eller ansluten Bluetooth enhet. Högtalarna i sig är inte mycket att skryta om då de har en mycket markerad diskant ton. Tar vi en slutlig titt på databladet ser vi en upplösning på 3820 x 2160 pixlar, ett 16:9 bildformat och en  panelteknik av typen IPS.

Produktivt arbete, filmtittande och gaming

När de var dags att ta sig an denna skärm och även denna upplösning trodde jag någonstans att modern gränssnittsdesign hade anpassat sig till upplösningar som är högre än 1080p. Efter två veckor med produktivt arbete och underhållnings konsumtion, så är det tydligt att marknaden inte riktigt kommit så långt ännu. Vissa hemsidor kanske man kan ha en viss förståelse för att de inte skalar sig perfekt till upplösningen, men till och med gränssnittselement i Windows 10 kan bli antingen för små att se, eller luddiga och oskarpa. Detta är givetvis något man inte kan klandra produkten i sig för, men definitivt något man skall ha i åtanke vid köp av skärmar med denna höga upplösning.

Spel ter sig mycket bättre så länge de är moderna nog för att ha stöd för upplösning till att börja med. Grafiskt avancerade spel så som The Witcher 3 och Battlefield 1 glänser verkligen i 4k, då den ökade detaljnivån ger spelen ytterligare djup. Dock tåls det att säga att vissa spel tjänar mer på 4k än andra. Slutligen är de givetvis en fråga om att ha hårdvaran för att kunna driva spelen i den höga upplösningen (Skulle inte rekommendera något mindre än ett GTX 1080 tillsammans med en i5 eller i7). Vill man också hålla sig över den heliga 60 fps gräns så kommer man få tumma lite på post-processing effekter som anti-aliasing och ambient occlusion.

När det kommer till film handlar de mest om att hitta rätt material. Youtube har haft 4k stöd sedan länge och numera går de även att kolla på Netflix i 4k (Genom Internet Explorer eller Netflix appen i Windows 10 med en specifik abonnemangsform). Film gör sig i all allmänhet väldigt bra tack vare de utmärkta bildegenskaperna.


Specifikation

Panelstorlek: Bredbild 27.0″(68.47cm) 16:9 Färgmättnad : 100%(sRGB) Panelbakbelysning/Typ : AH-IPS Verklig upplösning : 3840×2160 Bildpunktsstorlek : 0.155mm Ljusstyrka (max): 300 cd/㎡ ASUS Smart Contrast Ratio (ASCR): 100000000:1  Betraktningsvinkel (CR ≧ 10) : 178°(H)/178°(V) Svarstid: 5 ms (grått-till-grått) Färger: 1.07 Billion Flicker free Stereohögtalare : 2 st. 3 W Stereo RMS with ASUS SonicMaster audio technology and ICEpower® | Bang & Olufsen technology AudioWizard Preset Sound modes : 4 lägen (Gaming mode / Movie mode / Music mode / User mode) Bluetooth® Wireless Technology Signalingångar: HDMI(v2.0), DisplayPort 1.2, HDMI(v1.4) AV ljudingång: HDMI, DisplayPort Hörlursuttag: 3,5 mm minikontakt  SuperSpeed USB Charger

Cirkapris – 7300kr

Recensionsexemplar tillhandahållen av Asus

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar