Hem RecensionerHårdvarurecensioner ADATA SE770G Extern SSD

ADATA SE770G Extern SSD

av Fredrik Olsson

ADATA SE770G är något så ovanligt som en USB-C försedd extern SSD-disk, försedd med lovord om att förse dig som användare med helt hiskeligt snabba hastigheter, konsolstöd och… ett snyggt RGB-upplyst utseende (?!). Vad detta ohemult knasiga hopkok landar i ska vi nu ta reda på!


Snabb överblick och specifikationer

SE770G bjuder enligt tillverkaren på upp till 1000 MB/s läshastighet och 800 MB/s skrivhastighet under optimala förhållanden (läs rätt modell av USB-C port). Något som jag på en gång faktiskt kan intyga. Har du en USB-C 3.2 Gen 2 port (finns även med en adapter för ”vanlig” USB port) visar våra tester att dessa hastigheter mycket riktigt nås. Så här levererar ADATA i alla fall…

Vad gäller tillgängligheten är det idag betydligt vanligare med USB 3.2 Gen 2 på moderkort, men det är knappast något som finns på alla datorer. Det är verkligen inte alla som uppgraderat moderkort och datorer (mycket kanske på grund av halvledarbristen), och därför är det färre som kan utnyttja denna hastighet. Det är dock angenämt med möjligheten, skulle du en vacker dag uppgradera.

Den externa SSD:n kommer dessutom med ett rundat utseende, bjärt upplyst av RGB medan den är inpluggad i valfri elektronik (som har behövlig USB port d.v.s.), och kan därför stå ut lite vart än den nu används. Nu är inte dess utseende direkt uppseendeväckande, men ovansidan är prydd med ett mönster där RGB går igenom. Inte direkt något som är jobbigt, men det tillför å andra sidan inte så värst mycket sett till stil heller.

Stöd och värme

Vad den däremot har stöd för är den nuvarande generationen av konsoler (Xbox Series S | X och Playstation 5) som båda har stöd för 10 Gb/s överföring, vilket medföljer att exempelvis Playstation 5:s USB-C port på fronten, når höga hastigheter. Vill du därför föra över Playstation 4 installationer – oavsett om du vill spela från hårddisken eller bara spara installationerna – går det alldeles utmärkt. Playstation 5 spel däremot är ett big no no då de kräver de betydligt snabbare hastigheterna, (läs 7000mb/s, skriv 5000 Mb/s), vilket definitivt inte kan ges med denna externa hårddisk.

Undersidan av SSD:n är dessutom försedd med metall, och vad som under hög belastning visat sig lett ut värme riktigt bra. Under tester har den uppnått som mest runt 33-35 grader Celsius, vilket gör att dess livslängd säkerligen ökar ännu längre än man trott. Att sedan själva konstruktionen upplevs väldigt robust och stabil gör att intrycket cementeras ytterligare. Bra där ADATA!

Helheten!

Vad gäller just SE770G så kommer den i två utföranden; 512 GB eller 1 TB storlek (recensionsexemplar var på 512 GB) och ser man till deras priser är det ärligt talat över förväntan, även om det knappast får huvudet att explodera. Själva hastigheten kan som bäst nå 1000 MB/s i läshastighet, vilket gör att detta inte är en vanlig SSD, utan troligtvis en M.2 NVME disk, och just därför kan jag tycka att de cirka 790 kronorna för 512 GB enheten är överkomlig. Du får en hållbar enhet, som förvisso hämmas av den potentiella avsaknaden av USB-C 3.2 Gen 2 portar där ute (dubbelkolla för allt smör i Småland innan ni köper den!) på marknaden, men om du faktiskt har en sådan enhet, eller vill använda den till din nya konsol, då är detta en tydlig rekommendation.

Formen, snabbheten trots att den är extern och ett lite unikt utseende gör att helheten är svår att motstå. Visst hänger det på att du som användare faktiskt har möjlighet att maxa dess hastighet, men om så är fallet, då bör ni ta en titt på ADATA SE770G. 


Specifikation

Mått (L x B x H)

99,5 x 57,5 ​​x18 mm / 3,92 x 2,26 x 0,7 tum

Vikt

136 g / 4,8 oz

Gränssnitt

USB 3.2 Gen 2 Typ-C

Sekventiell läsning (max*)

Upp till 1000 MB/s

Sekventiell skrivning (max*)

Upp till 800 MB/s

Operativsystemskrav

Windows 8/8.1/10
Mac OS X 10.6 eller senare (omformatering krävs för användning)
Linux Kernel 2.6 eller senare
Android 5.0 eller senare

Op. Temperatur

0°C (32°F) till 35°C (95°F)

Op. Spänning

DC 5V, 900mA

Tillbehör

USB 3.2 Typ-C till C-kabel, USB 3.2 Typ-C till A-kabel, Snabbstartguide

Garanti

Begränsat 3 år

Notera

1. Produkten inkluderar USB-C till USB-C-kabel och USB-C till USB-A-kabel. Anslutning till microUSB kräver separat kabel, ingår ej.
2. Kompatibilitet med specifika värdenheter kan variera och kan påverkas av systemmiljön.
3. Anslutning via USB 2.0 kräver att du ansluter till två USB-portar för tillräcklig strömförsörjning. En USB Y-kabel kommer att behövas.
4. Observera att USB 3.0, USB 3.1 Gen2 och USB 3.2 Gen2 faktiskt är samma specifikation och har exakt samma prestanda. USB Implementers Forum (USB-IF) ändrade nyligen USB 3.1 Gen2 till USB 3.2 Gen2.
5. För användning med macOS-enheter krävs omformatering.

Recensionsex tillhandahållet av ADATA. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar