Hem RecensionerHårdvarurecensioner Cooler Master MasterAir MA612 Stealth ARGB | CPU Kylare

Cooler Master MasterAir MA612 Stealth ARGB | CPU Kylare

av Fredrik Olsson

Den nya ARGB CPU-kylaren från Cooler Master är en delad historia. Dess lättapplicerade fläktar, helgjutna RGB och snygga design möts av kablagestrul och otydligt kopplande . Vad allt detta resulterar i, det läser ni nedan. En sak är säker: Cooler Master är något stort på spåren.


Den svarta kylaren påminner först om Noctuas chromax.black-serie, där särskilt NH-U12S chromax.black och den nyligen recenserade NH-U12S redux står ut, sett till storlek av kylare och dess fläktar. Här kommer två 120 mm fläktar med från start, med ARGB indraget (addresserbar RGB), som dessutom kan nå en fläkthastighet av 1800 RPM. Dessutom är Cooler Master drivande på sättet man sätter fast fläktarna. De trycks mer eller mindre fast utan några som helst kluriga pinnar eller reglage och vips är du klar – i alla fall med just den delen.

Väl inpluggad och redo märks det att även Cooler Master gått in med tanken om att göra ett lika snyggt som praktiskt inlägg i detta produktsegment. Den svarta kylaren bryts snyggt av med ett mjukt men tydligt ARGB-ljus, som utan problem kan styras av den större mängden RGB-program som finns på marknaden (ex. från ASUS, Gigabyte, MSi m.fl). Framförallt, som namnet antyder, är även detta tänkt att vara en mer tystlåten lösning, då de flesta moderkort automatiskt kommer placera dess fläkthastighet på normalläge, vilket i regel ligger runt 800 RPM.

Så under normalt arbete i Windows, är fläkten  någorlunda tystlåten. Med andra ord bestående av ett härligt lågmält ljud som utan tvekan kommer gynna de av oss som vill ha ett tystlåtet hem. Under dessa omständigheter slår MA612 till och med Noctuas svar på produktsegmentet – särskilt då under ’idle’-arbete. När väl processorn däremot får kämpa hårdare under CPU-benchmarks, planar det istället ut mer i jämförelse med sina konkurrenter, och vi finner MA612 liggandes på samma nivå som Noctuas liknande modell – eller rentav lite högre.

Trots detta är det ändå föredömligt av det enkla skälet att Noctuas Redux-fläkt inte når 1800 RPM – vilket MA612 gör. Högre varvhastighet, högre ljud. Vi kan även påpeka att dessa dBA ljudnivåer kan variera, då det även spelar in vilket chassi du har, hur ljudisolerat det är, samt hur det är konstruerat.

Ljudnivåer för Cooler Master MasterAir MA612 Stealth ARGB

Ljudnivå i dBA – ’idle’ – 2 cm avstånd – öppet chassi Ljudnivå i dBA – ’idle’ – 3-4 cm avstånd – stängt chassi Ljudnivå i dBA – ’Hög belastning’ – 2 cm avstånd – öppet chassi Ljudnivå i dBA – ’Hög belastning’ – 3-4 cm avstånd – stängt chassi
45,4 38,3 61,5 47,6

Vilket för oss till huvudsyftet med en processorkylare: dess nerkylningsförmåga!

Trots sin högre RPM, når ändå processorn uppåt 77 grader i snitt under våra längre benchmarktest. Detta är en alldeles utmärkt nivå att ligga på, men det är samtidigt cirka 5 grader högre i snitt än Noctuas motsvarighet (båda testade på samma konfiguration: AMD Ryzen 5 3600, 32GB RAM). Men är du ute efter en färgsprakande kylare, med goda kylningsförmågor, då är detta definitivt något att fundera på!

Men – och det finns alltid ett men – allt är inte till belåtenhet tyvärr. ARGB innebär att det medföljer en hublösning, mängder med kablage som behöver fästas, och framförallt nå de platser där du på moderkortet har ARGB-kontakter. Detta var dessvärre inte hjälpt av en för simpel manual, där jag gärna sett de gått in lite mer tydligt på vad som går var. Allt detta med ARGB-kabeldragning är baksidan av det fina regnbågsfärgade ljuset,och görs bäst med någon som kan det. Risken att plugga in fel ARGB kabel på fel plats finns där, vilket potentiellt kan resultera i väldigt olyckliga saker som ex. kortslutning. Trots detta gick det givetvis bra för oss att implementera kabeldragningen/implementeringen, men alla småkablar som måste dras fram och tillbaka saknar den där enkelheten som så mycket ges med andra CPU-kylare.

Sedan har vi de ”on-and-off”-konstruerade CPU-fläktarna, som på pappret är väldigt genomtänkta, men som känns olustigt lösa. Det är inget som hänger löst i datorn dock, men när man ”pluggar” fast de på sina platser, känns det lite för ”flimsigt” och jag skulle nästan hellre sett några slags vinkeljärn, som säkrar fast fläktarna mer. I nuläget behöver man mer bestämt klicka fast de för att de ska sitta på plats, vilket är svårare när väl kylaren är i datorn, då saker och ting kan komma i vägen för att du på ett säkert sätt ska ”klicka” fast de. Med allt det sagt är det ändå beundransvärt av Cooler Master att våga något nytt, vilket alltid bör premieras. Vi ser definitivt fram emot deras utvecklande av denna typ av fästanordning!

Slutligen kommer vi till pris och prestanda. En sak är säker: när den är tyst och arbetar med vanliga processer, då är det föredömligt på alla sätt och vis. Att sedan ARGB-belysningen är klockren, gör att den även utan problem kan slängas in i ett chassi om så bara för syns skull. Dock kostar MA612 Stealth ARGB i snitt avsevärt mer än exempelvis Noctuas Redux av samma storlek. Med ett pris över tusenlappen (nu justerat – se längre ner. red.anm.) , är det givetvis ARGB-belysningen som gör sig påmind mest. Frågan blir därför: är ni här för kylningen, utseendet, tystnaden eller en kombination av de tre? Att ge ett rakt svar blir tyvärr svårt, men vi skulle rekommendera kylaren för den estetiskt medvetne spelaren, som har ett någorlunda nytt moderkort (med ARGB-kontakter). Om det är tystnad du är ute efter, är det svårare, då den trampar på bra under tung belastning, och tappar lite av sin unika ’touch’. Med det sagt, kommer den utan tvekan göra sig gott även där för gemene ’gamer’ – förutsatt att man orkar med att koppla in alla kablar.

Revision (2021-04-09):

Då prisbild justerats hos återförsäljare – kan denna hittas för runt 843 kronor på exempelvis Prisjakt – vilket givetvis påverkar läget avsevärt. Att även den mer ”vanligt” utseendemässiga (läs utan ARGB) versionen MA612 Stealth även ligger på ett listpris av cirka 749 kronor (och kan hittas för 719 kr i skrivande stund) gör att även den är värd att kolla in, skulle man vara ute efter tystnaden mer än det estetiska.


Specifikation

CPU-STÖD: LGA2066, LGA2011-v3, LGA2011, LGA1200, LGA1366, LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150, AM4, AM3 +, AM3, AM2 +, AM2, FM2 +, FM2, FM1
MÅTT: (L X B X H)129 x 112,2 x 158 mm
KYLFLÄNSMATERIAL: 6 värmerör, aluminiumfenor
FLÄKTMÅTT: (L X B X H)120 x 120 x 25 mm
FLÄKTMÄNGD: 2 ST
FLÄKTHASTIGHET: 650-1800 RPM (PWM) ± 5%
FLÄKTENS LUFTFLÖDE: 62 CFM (max)
FLÄKTENS LJUDNIVÅ: 8 – 27 dBA
FLÄKTENS LUFTTRYCK: 2,25 mmH2O (max)
FAN MTTF (Livslängd): 160 000 timmar
FLÄKTENS STRÖMKONTAKT: 4-stift (PWM)
FLÄKTENS MARKSPÄNNING: 12V
DCFLÄKTENS MÄRKSTRÖM: 0,15A
FLÄKTENS SÄKERHETSSTRÖM: 0,15A
FLÄKTENS STRÖMFÖRBRUKNING: 1,8W
GARANTI: 5 år

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Cooler Master MasterAir MA612 Stealth ARGB. Lägsta pris 843 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-04-08.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar