När vi senast gav oss på MWE Gold Modular 750W från Cooler Master så fick vi oss en bra påminnelse om vad som betyder något. Pålitlighet under hög kontinuerlig ’load’, flexibelt moddande och allt med Guldmässig standard för effektivitet. Denna gång går vi över denna nivå, med Ion+ 860 Platinum från Fractal Design. En PSU (power supply unit) som skryter om mycket mer kvalitet – i alla fall om vi ska tro marknadsföring och platinumnivån. Nåja, dags att se hur väl detta nätagg presterar!
Det första som är värt att påpeka – är att det inte är lätt att välja strömförsörjning till ens speldator idag. Det första du kan göra är en grov uppskattning till hur mycket effekt du faktiskt behöver – och sedan se till att du har lite extra utrymme utöver det. Självklart för att vara uppgraderingssäker, men även för att en speldator kräver mer konsekvent driv av dess komponenter. För sitter du i det senaste grafiktunga spelet, så vill du inte tvinga grafikkort, moderkort och processor på knäna, bara för att systemet inte kan skicka ström konsekvent och effektivt genom systemet. Nej, som den gamla Varan-TV karaktären en gång sa ”– Nej, skräddaren säger nej!”.
Så det är där 80+ certifieringar kommer in i bilden, och för att försöka förenkla idén om de, så är det enkelt uttryckt så här. En högre nivå av nätagg, innebär att den levererar betydligt mer effektivitet, utan att slösa på kraft och allt samtidigt som den genererar mindre värme. Så om t.ex. ett nätagg levererar så nära 100% som möjligt under 20% belastning, 50% belastning eller 100% belastning så är detta skälet till varför den har en certifiering. D.v.s. är energianvändningen hög och konsekvent (på minst 80% och uppåt) oavsett hur mycket du belastar den – så vet du att du sitter mer än väl säker i båten. Inget slöseri, vilket även kan innebära att du rentav sparar en slant i elräkning, beroende på hur effektivt ett nätagg är.
Men hur är Ion+ då?
Detta för oss därför till Fractal Designs Ion+, som uppenbarligen sitter på en av de högsta nivåerna av certifieringar – Platinum. Det är mer eller mindre garanterat över 90% tillförlitlighet av effekt över brädet av användning, och det märks på flera sätt.
Inte nog med att värmen i chassit tagits ner med cirka 5 Celsius (vilket må låta lite, men ändå betyder mycket) – så har det även tillfört mer tystnad. Jo, för inte nog med dess höga certifiering, det är en av de tystaste nätaggregat vi testar (eller erfarit för den delen). Det är så pass tyst att det även har en ”Zero RPM” knapp på sig, skulle du vilja få datorn än mer tyst i mer passiv drift med låg belastning eller låg hastighet av dess fläkt under mer kontinuerlig och högre användning.
Att Ion+ Platinum har en så hög effekt av strömförsörjning innebär att du per automatik slipper mycket oljud redan från start. För med ’Zero RPM’ läget igång, ja då kommer fläkten inte ens igång förrän runt 55-60% av belastning, och träffar enbart runt 600 varv per minut. Ja, att slippa buller och oljud från nätaggregat är något som man lätt vänjer sig vid, och sedan aldrig få tillbaka – så där har särskilt Ion+ en stor fördel.
Det är självfallet valfritt att välja – då du kan få aningen högre effektivitet med funktionen avstängd. Men en sak är säker – du får verkligen vad du betalar för. För intressant nog är många andra nätaggregat i samma nivå av certifiering dyrare – och Ion+ 860W Platinum ligger närmre många andra ’Gold’ certifierade nätaggregat. Så bara där ser vi något som gör priset än mer lockande för en spelare eller användare som vill vara mer framtidssäker.
Att den sedan även är modulär, vilket man förvisso nära nog förväntar sig i 1500 kronors klassen – men samtidigt är både Platinum certifierad och extra tyst, gör detta till ett väldigt lockande erbjudande. Att dess kraftförsörjning är otroligt solitt, och dess (om man bryr sig om sånt för ett PSU) utseende känns professionellt och rent, gör att det verkligen backar upp sin certifiering ordentligt. Visst hade vi önskat att priset var lägre – rentav nere i 1200-1300 kronors klassen som bäst, men trots det går det inte att förneka att dess effekt är stabil, och praktisk i sitt utförande. Skulle det vara något som drar ner betyget, så är det egentligen att den är för bra för sitt eget bästa (märkligt nog). En vanlig användare, som mer eller mindre kör en mer återhållsam ’load’ – om det så är att surfa på webben, arbeta med ordbehandling, kanske kolla Youtube – ja för denna person är detta nätagg självklart lite ’overkill’, även om det givetvis är ett bra köp för alla egentligen. Men ändå, det är inte ett nätaggregat som alla har behov av riktigt, egentligen mest spelare.
Så, slutligen en sak som verkligen adderar till denna väl breddade PSU; först har den ett bra överkraftsskydd (Over Power Protection) som betyder att den skyddar extra skulle saker och till uppstå – som oförutsedda ökningar i ström, eller om den presterar mer ström än vad den säger sig leverera. Ja, går du över 860W, så klarar den sig utmärkt – till och med 1000W! Förvisso inget vi rekommenderar – men det innebär bara att du utan problem kan felsöka utan att vara orolig för att dina komponenter ska ta skada.
-
80 PLUS®-certifieringPlatina
-
Modulära kablarHelt modulär
-
KabeltypModulär 24-polig: flätad hylsa UltraFlex-tråd. Andra: Flat UltraFlex-tråd
-
FläktstypAnpassad 140 mm FDB-lager Fractal Design Dynamic Series-fläkt
-
Maximal driftstemperatur vid full belastning50 ° C
-
Halvpassiv operationJa, valbar användare (noll rpm)
-
Sleep State ComplianceC6 / C7
-
Garanti10 år
-
kondensatorerjapansk
-
SkyddsfunktionerÖverspänningsskydd. Under spänningsskydd. Över strömskydd. Kortslutningsskydd. Överströmsskydd. Över temperaturskydd
-
Godkännanden och certifieringarCE, FCC, TUV, cTUVus, EAC, RCM, CCC, BSMI, CB, RoHS, WEEE
-
Livslängd (MTBF) vid maximal utgångsbelastning100 000 timmar
-
Inspänning100-240V AC
-
Ingångsfrekvens50-60 Hz
-
Ingångsström10A / 5A
-
Antal 12V-skenor1
-
PSU-specifikationens överensstämmelseATX12V 2.4 / EPS12V 2.92
-
Standby-effektivitetErP 2013 (<0,45W @ 230. VAC, 45 mA belastning på + 5Vsb)
-
Enhetsmätningar150 x 150 x 86 mm
-
Enhetsvikt (endast enhet)1,665 kg
Anslutningar
-
ATX 24-stift1
-
ATX12V 4 + 4 stift / EPS12V 8-stift2
-
PCIe 6 + 2 stift6
-
SATA10
-
Kringutrustning4
Kabelskonfiguration (längd mellan anslutningar)
-
ATX 24-stift600 mm
-
ATX12V 4 + 4 stift700 mm
-
EPS12V 8-stift600 mm
-
PCIe 6 + 2 stift550 + 120 mm x2
-
SATA400 + 120 + 120 + 120 mm & 650 + 120 mm
-
Kringutrustning400 + 120 + 120 + 120
DC-utgång
-
3,3 V22 A
-
5 V22 A
-
3,3 V och 5 V tillsammans120 W
-
12 V71.6 A
-
-12 V0,3 A
-
5 V standby (+5 Vsb)3 A
-
Total kraft860 W
Fractal Design Ion+ Platinum 860W. Lägsta pris 1542 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-01-02.
Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.