Hem RecensionerHårdvarurecensionerDatorskärm ASUS ROG Swift 360Hz PG259QNR

ASUS ROG Swift 360Hz PG259QNR

av Fredrik Olsson

När ASUS fläskar på i Full-HD med 360Hz, IPS skärm och G-Sync, då vet man att ambitionsnivån är hög. Skärmen PG259QNR från ASUS har detta och mycket mer – men samtidigt med en väldigt saftig prislapp. Är skärmen enbart värd att investera i om man är i e-sportslägret, eller är den även värd att kolla in för oss vanliga dödliga? Dags att vässa hårnålen och se hur väl den faktiskt presterar!


Montering, Installation & Vridmoment

Bastant är bara förnamnet, när den höj- och sänkbara skärmen fästes fast på antingen den robusta foten, eller den rejäla skrivbordsklämma som medföljer. Skärmen kan, utöver höjdjusteras, även kan svängas, snurras och lutas vilket ger användaren alla möjligheter att hitta en inställning som passar.

Installationsmässigt är det dessutom väldigt enkelt, med endast två redan fastmonterade skruvar, varpå du mer eller mindre är färdig att sätta igång. Skärmen i sig bjuder på en ren design, med skarpa kanter och smala ramar runt skärmpanelen. Förvisso blir baksidan av skärmen ordentligt djup med dess bastanta och stora metallfot. Den har en ”rygg” där du med enkelhet kan både höja och sänka, tilta och vrida monitoren till en tillfredställande position. Dessutom har den en ’pivot’-funktion, vilket innebär att du kan rotera själva skärmen och t.ex. ställa den på högkant (dvs vrida den vertikalt i 90 grader). Den kommer dessutom med VESA väggmonteringsstöd (100x100mm) för de som hellre sätter upp skärmen.

I sin helhet går det inte neka det faktum att ASUS skärm är oerhört välkonstruerad och står stadigt oavsett hur du påverkar dess ställning – vilket inte är märkligt då den väger totalt strax över sju kilo.

Effektförbrukning och Anslutningsmöjligheter

Sett till effektförbrukning, använder den upp till 27W under användning och upp till 0,5W under sparläge (samt när den är avstängd). Väldigt överkomliga nivåer för denna typ av skärm – även om dess tillhörande USB portar kan addera viss effekt.

Angående just portar, kommer skärmen med en Displayport 1.4, HDMI (v.2.0), hörlursjack samt två stycken USB 3.0 portar. För nästan tiotusen kronor kunde man önskat fler portar – särskilt till HDMI portar, då alltfler använder sig av flera enheter kopplade samtidigt från olika källor. Men även om man bortser från de få HDMI portarna, kunde ASUS åtminstone försett denna annars så ”feta” skärm med åtminstone en – två USB portar till. Å andra sidan är det åtminstone USB 3.0 portar, vilket givetvis är uppskattat, men ändå värt att nämna.

Nu är det inte portarna som är det som säljer in skärmen dock, utan snarare den höga hertzantalet samt IPS panelen som skyltar med hög svärta, kontrast och väldigt goda färginställningar från det att du startar upp den.

Bildegenskaper

Denna 24,5 tums skärm körs som högst i Full HD (1920×1080), vilket idag ändå bör ses alltmer föråldrat – särskilt då den nya konsolgenerationen siktar in sig på 4K som standard. Här upplevs det dock som ett medvetet val, då skärmen siktar in sig på högpresterande spelare inom e-sport, i.o.m. de 360Hz som skärmen kan skryta om. Trots detta, hade jag gärna sett att skärmen ändå varit försedd med åtminstone 1440p (2560×1440) i upplösning. Men än en gång: jag kan förstå beslutet att hålla den nere då många professionella spelare ändå drar ner upplösning, och att 1080p fortfarande är vanligt förekommande.

För när det kommer till bildegenskaper och prestanda är skärmen en best! Under snabba spelomgångar i de större förstapersonsspel som vi testat, går det inte annat än att hylla ASUS för den goda kvaliteten. Avsaknad av ghosting är total, skärmens IPS-panel som bjuder på förkalibrerad färgåtergivning och en otroligt hög uppdateringsfrekvens är galet exakt. Oftast brukar denna typ av skärm tumma på det ena eller andra sett till bildegenskaper, men här lyckas ASUS få en otrolig skärpa, oerhört rena färger, där svärtan framförallt står ut. Allt i en skärm med hela 178 graders betraktningsvinkel. Skärmen har även G-sync (vilket märks direkt i alla spel, när den är aktiverad), samt HDR10, för en bättre dynamisk bild, även om jag personligen känner att de borde tagit en högre nivå av HDR, för att verkligen serva de bildredigeringsanvändare där ute som funderat på skärmen. Oavsett är en sak säker: den totala upplevelsen sett ur ett spelperspektiv är kolossalt tillfredsställande – där framförallt kombinationen av certifierad G-Sync support och 360Hz legitimerar det höga priset.

Upplevelse & Design

Om man då ser till den mer allmänna och fullständiga upplevelsen, går det inte annat än att komma med ännu mer prisande. Med en integrerad meny i skärmen där du kan aktivera hårnål, timer, FPS-mätare och många fler funktioner, adderar detta till äventyret som är PG259QNR. Dess stoiska design med svag RGB-belysning på baksidan (som kan styras med programvaran ASUS Aura Sync), skapar obehindrat en mysig atmosfär på din arbetsplats/spelplats, samtidigt som den genuint goda konstruktionen bäddar för långvarighet. Att skärmen även försetts med ett bra kabelsystem, där du kan dra kablar genom den uppehållande armen gör det hela än mer enhetligt. Jag hade dock gärna sett att de utökat själva portområdet med mer yta, då vissa kablar (särskilt Displayport och HDMI) nära nog måste böjas in för att komma på plats, vilket känns påtvingat. Rädslan att råka kvadda en Displayportkabel som i regel är betydligt dyrare, är något ASUS borde undvikit. Trots detta osar det överlag kvalitet där responstid och specialfunktioner ger ett otroligt mervärde.

Guld och gröna skogar..?

Priset på nästan tiotusen kronor är dock något som med all säkerhet kommer hämma spelare från att njuta av denna skärm – och ärligt talat av goda skäl. En sån här skärm är en investering, men närmare bestämt för en specifik typ av användare. Är du ute efter att höja din egen prestanda i onlinespel, eller få en avsevärt mer precis färgåtergivning (exempelvis för designers) kan detta vara något för dig. Men för alla andra blir det mycket lulllull, som hämmas av priset. Saker som vi slår ner på är dess HDR10 stöd som i spel inte skapar tillräckligt med dynamiskt värde samt aningen för få portar (samt tajt åtkomna skärmportar).

ASUS ROG Swift PG259QNR är en oerhört ambitiös skärm, som tveklöst kan komma att öka din spelförmåga om du verkligen går in för onlinespelande och mer ’competitive’ shooting. För alla oss andra, är priset och den lägre upplösningen något som placerar skärmen i ett mer nischat område och därför (potentiellt) håller köpare borta.


Specifikation

Display: Panel Size (inch): 24.5, Aspect Ratio: 16:9, Panel Type: IPS, Panel Backlight: LED, True Resolution: 1920×1080
Display Viewing Area(HxV): 543.168 x 302.616 mm, Display Surface: Non-Glare, Pixel Pitch: 0.2830mm
Brightness (Typ.): 400cd/㎡, Brightness (HDR, Peak): 400 cd/㎡, Contrast Ratio: 1000:1
Viewing Angle (CR≧10): 178°/ 178°, Response Time: 1ms(GTG), Display Colors: 1073.7M (10 bit)
Flicker free: Ja, HDR (High Dynamic Range) Support: HDR10, Refresh Rate(max): 360Hz, Video Feature
GamePlus: Ja, Low Blue Light: Ja, HDCP Support: Ja, 2.2, Game Visual: Ja, VRR Technology: G-SYNC™
Dark Boost: Ja, Ultra Low Motion Blur: Ja, I/O Ports: DisplayPort 1.4 x1, HDMI(v2.0) x 1, Earphone anslutning:  Ja
USB Ports:  Ja(2 ports USB 3.0), 
Ström: <27W, Power Saving Mode: <0.5W, Power Off Mode: <0.5W, Voltage: 100-240V, 50/60Hz, Mechanical Design
Tilt: Ja (+20° ~ -5°), Swivel:  Ja(+25° ~ -25°), Pivot:  Ja(0° ~ 90° Medurs), Height Adjustment: 0~120mm, VESA Wall Mounting: 100x100mm, Lighting effect (Aura): Aura Sync, Kensington Lock: Ja, Dimensioner: Fys. Dimensioner med fot (WxHxD): 557 x (379~499) x 247 mm, Fys. Dimensioner utan fot WxHxD): 557 x 330x 88 mm
Vikt: Net vikt med fot: 7.1 Kg

Recensionsex tillhandahållet av ASUS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar