ASUS ROG Strix GL702VM

av Carl Holmer

Bärbara gaming datorer är en produktkategori som jag personligen varit väldigt skeptisk kring. Prestandan man får per krona är sämre jämfört med en stationär dator som man byggt själv. Frågan är då om den fullpackade Asus ROG Strix GL702VM kan ändra på den åsikten. Häng med så tar vi ett djupdyk! 

Uppackning och Installation

Datorn levereras i en enkel kartong med bärhandtag tillsammans med strömkabel, strömadapter och manual. Tack vare datorns SSD start Windows 10 Home upp väldigt snabbt och du är redo att ladda ner både spel och annan mjukvara. Installerar man en ny dator eller ska påbörja en ny Windows installation rekommenderar jag ninite.com för att installera alla grundläggande program.

Design och Specifikationer

Högst upp på databladet ser vi de fysiska dimensionerna på datorn . Datorn är utrustad med en Full HD skärm med en storlek på 17.3 tum vilket i sin tur ger oss yttre mått på 415 x 280 x 22 ~24 mm (B x D x H).  Materialet varierar från matt hårdplast till plast med en ytbehandling som skall efterlikna borstat stål. Öppnar vi locket så ser vi panelen i sig som använder sig av IPS tekniken, vilket ger oss mycket bra färgåtergivning tillsammans med en bred betraktningsvinkel. Ovanpå laptopens bas ser vi ett bakgrundsbelyst ’chiclet’ tangentbord, med både funktionsknappar och en separat numpad knappsats. Strax under tangentbordet har vi musplattan som flankeras av två högtalare.

Längs med basens vänstra kortsida hittar vi laddningsuttag, gigabit ethernet, mini DisplayPort, HDMI, USB Type-C Thunderbolt, USB Type-A och slutligen ett 3,5 mm combo hörlursuttag. På höger sida hittar vi ett Kensington lås, två USB Type-A och även en minneskortsläsare.

När det kommer till innanmätet varierar de mellan de olika tillgängliga modellerna. Nedan ser vi de individuella komponenterna i vårt testexemplar.

 • Processor 
  Intel® Core™ i7 6700HQ
 • Operativsystem
  Windows 10 Home
 • Kretsuppsättning  
  Intel® HM170 Chipset
 • Arbetsminne
  16 GB DDR4 2133MHz SDRAM

  2 x SO-DIMM socket
 • Bildskärm
  17.3″ (16:9) LED backlit FHD (1920×1080)
  60Hz Anti-Glare Panel with 72% NTSC with G-Sync
 • Wi-Fi
  802.11a/b/g/n/ac(2×2)
 • In och utgångar
  1 st. COMBO-ljudkontakt
  3 st. USB 3.0-port
  1 st. RJ45 LAN-ingång
  1 st. HDMI
  1 x USB 3.1 TYPE C port(s)
  1 st. mini Display Port
  1 x Thunderbolt-port
  1st. AC-adapterkontakt
 • Grafikkort
  NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB VRAM
 • Lagring
  1TB 7200RPM SATA HDD
  512GB SATA3 SSD
 • Tangetbord
  Chiclet tangetbord med isolerad numpad
  Bakgrundsbelysta tangenter
 • Kortläsare
  Multi-format card reader
 • HD WebCam
 • Batteri
  76 Whrs Polymer Batteri
 • Nätadapter
  Uteffekt: 19.5 V DC, 9.23 A, 180 W
  Plug Type :ø5.5 (mm)
 • Mått
  415 x 280 x 22 ~24 mm (B x D x H)
 • Vikt
  2.7 kg med batteri

Prestandatester

Siffrorna för prestandatesterna talar givetvis för sig själv men det finns två saker jag vill att du ska ha i åtanke. Testerna gjordes med högsta möjliga inställningar för varje spel och är på så sätt extremfall för varje test. Inte ens på min stationära dator som har en Desktop i7 tillsammans med en GTX1080, så kör jag med högsta möjliga inställningar. Detta just för att vissa inställningar sänker prestandan för mycket jämfört med hur mycket extra detaljrikedom man får. Plus att jag alltid föredrar en högre bilduppdaterings frekvens kontra bättre bildkvalité. Sista punkten att ha i åtanke är att hårdvaran pressas till sin absoluta gräns och jag mätte som högst en temperatur på 97 grader för CPU och 87 grader för GPU. Att dra ner inställningarna en smula ger både bättre bilduppdaterings frekvens och ett lägre oljud från kylningen.

Med siffrorna svart på vitt kan man med säkerhet säga att laptopen klarar av alla moderna spel som går att få tag på!

Synpunkter kring gaming, mediekonsumtion och produktiv arbete

Gaming är det huvudsakliga syftet med datorn och vi kan säga direkt att den kommer inte göra användaren besviken när det kommer till detta område. Som prestandatesterna visar kan man skruva upp detaljrikedomen och njuta av moderna spel utan några som helst problem. Där datorn faller platt är just den högljudda kylningen som låter som en JAS 39 Gripen som är på väg att lyfta. Dessutom så blir ytan som du vilar din vänstra hand på tillräckligt varm för att börja svettas om händerna. Detta störde mig inte allt för mycket men kan vara en ’dealbreaker’ för andra.

Att sitta och titta på film är inte den första tanken som slår en när man sätter sig framför denna dator. Skulle man dock befinna sig i en nödsituation där man måste kolla på senaste ’Baywatch’ filmen presterar datorn bra tack var sin IPS skärm och kraftiga och klara högtalare. Dock så är skärmen svår att använda i starkt solljus och det känns som ljusstyrkan borde kunna skruvas upp några steg till.

Majoriteten av denna recension skrevs på laptopen i fråga och uppenbarligen så är det inga problem att jobba produktivt. Däremot där jag stötte på problem var med musplattan som stundtals kändes oresponsiv, speciellt när det kom till rörelser som använder sig av två eller fler fingrar. Vidare upptäckte jag också att det var lätt att trycka fel på nummerknappsatsen då höger piltangent tar upp den plats som nollan gör på ett vanligt tangentbord. Sen tror jag inte det är datorn du ska ta med dig till Espresso House och skriva på din nästa deckarroman då batteritiden inte imponerar någonstans. Med ett handfull Chrome flikar och Excel uppe för att skapa grafen ni sett ovan klarade sig laptopen ungefär två och en halv timme på sitt batteri.


Specifikation

Cirkapris 15000 – 23000 beroende på interna komponenter
Recensionsex tillhandahållet av Asus Sverige

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar