Innehållsförteckning
MSI:s tunga artilleri har anlänt. En AIO-kylare (all-in-one) vars vätska ska se till att tyngre processorer inte får för sig att smälta eller ha feber i allmänhet. MAG Coreliquid E360 är därför den senaste i mängden av vattenkylare som faktiskt fixar vad det sätter ut att göra! Kylningen är ’top-notch’! Frågan är bara hur det är med ljudvolymer, installation och resten…
Inledning
Denna 360 mm långa kylare är på många sätt lik alla de andra AIO-varianterna som finns på marknaden. Ett tillhörande pumphus som når hela 3 000 RPM, tre 120 mm fläktar á 1 800 RPM och ARGB över hela brädet. Med PWM-stöd, innebär det dessutom att varje separat fläkt kan – om så önskas – regleras separat, och kan justeras i Windows, förutsatt att du har ett tredjepartsprogram som stödjer detta. I vårt fall använde vi oss av NZXT Cam, där vi smidigt kunde se RPM-antal, och även kunde justera ljussättning. Ni har dock möjlighet att använda diverse olika program för detta ändamål, där exempelvis MSI Center är den första jag tänker kan vara värd att köra med.
Ser vi till dess utseende – något som idag är alltmer viktigt för många – är det en färggrann pjäs, särskilt sett till dess tre fläktar. Du kan givetvis tona ner, samt variera färgerna här, eller för den delen stänga av de helt. Oavsett är det klara snygga färger som visas upp. Ser vi istället till pumphuset, så har MSI valt att vara aningen mer återhållsamma, då det är en lätt ring runt en yttre cylinderform som lyses upp, samt MSI:s logotyp. Detta mer blygsamma sken uppskattas från min sida, men är givetvis oerhört mycket en smaksak. Allt går som sagt att ändra i inställningarna för det tredjepartsprogram ni väljer att använda – tänk bara på att ARGB kräver nyare moderkort, då inte alla äldre har denna typ av anslutning.
En kul detalj kring pumphuset är att dess topp är roterbar. Detta innebär att du kan justera den till upp till 270 grader, och på så sätt inte oroa dig för hur du placerar den på moderkortet. Det går alltid att snurra denna till att ligga på det sätt du vill.
Installation & support
När det kommer till installation är alltid dessa AIO-kylare med ARGB lite bökiga sett till allt kablage som behöver kopplas. MSI har åtminstone fört med en tydlig ’daisy-chaining’ (vidarekoppling), direkt på de tre 120 mm -fläktarna, vilket gör att dessa snabbt kopplas samman, för att sedan få en enda anslutning mot moderkortet. Likaså medföljer det en trevägsadapter för fläktarnas strömförsörjning (PWM f.ö), som du lätt sätter samman. Där ett smärre bekymmer uppkom var än en gång pumphusets kablage, som med moderkortet vi testar med (NZXT N7 B650E) behövde dras under grafikkortet, då ARGB anslutningarna låg i längst ner. Detta är givetvis inte något som nödvändigtvis kommer vara ett bekymmer för er – då placeringen av ARGB-anslutningarna oftast är längst upp på moderkortet, men att pumphusets kablage var så kort, hade kunnat åtgärdats med… ja bara aningen längre kablar. Nu fick vi improvisera en lösning som fungerade, men det är värt för potentiella köpare att först dubbelkolla var dessa kontakter sitter på ert moderkort, så ni slipper detta. I övrigt var allt relativt rättframt, även om ’clip-on’-funktionen för pumphuset (gällande specifikt AMD AM5) kändes lite inexakt och joxigt. Inte omöjligt på några sätt, men lite bräckligt.
En sista detalj som jag hoppas att MSI fixar, är manualen. De saknar en i lådan, vilket är bra för miljön – spara på papper och allt det där – utan har istället enbart en QR-kod för att komma åt en digital version. Detta känner jag ändå är lite snålt, och kan tycka att det borde följa med en i alla fall. När du väl står där, redo att sätta samman härligheten, är det inte kul att behöva glo på en mobilskärm. Inte heller har alla en andra dator tillgänglig att titta på, vilket gör att det har potentialen att bli ett moment 22 för vissa.
Prestanda och ljudnivå
Om vi då istället blickar över mot prestandan. Det viktigaste med en 360 mm-kylare som denna, kan jag inte annat än hylla MSI, för riktigt bra kontroll över processorvärmen. Särskilt i detta fall när en Ryzen 7 7800X3D hittas under pumphuset, en perfekt testprocessor, i det att den är varm, snabb och gaminginriktad – men samtidigt en sådan som definitivt kan hittas i många spelares hem. Det är en processor, känd för att nå extra höga nivåer av värme, så när jag värmen toppas på 78,6°C över dess ’package’ blir jag glad. Visst, då pressade jag den extremt hårt, under flertalet halvtimmestester i syntetiska stresstester (CPU-Z), men ändå kunde jag som mest nå denna temperatur. För övrigt kom aldrig klockfrekvensen att sänkas, utan var konsekvent, vilket i sig är ett gott tecken i sambandet. Ingen ’CPU-throttle’ märktes alltså av, och därmed kunde processorn sträcka på benen rejält, men ändå nå denna temp.
Det är alltså en effektiv kylare det här – som dessutom under normal användning fick den annars så värmeskapande processorn att ligga runt 39-40°C. En temperatur som för denna typ av processorprestanda är i mina ögon riktigt bra. Antagligen har det med hur väl kylaren täcker processorn. Många kylare har ett problem med att ha full kontakt med hela ytan av processorn, vilket leder till oönskade områden av hetta som inte avstyrs. Här är snarare den effektiva kylningen ett tecken på att pumphusets undersida verkligen täcker hela processorytan; något som verkligen märks på ett positivt sätt!
CPU throttling innebär att processorn förändrar sin klockfrekvens och därmed prestanda när belastning sker, för att därefter omedelbart gå ned i en lägre klockfrekvens när belastningen på denna sjunker. Detta är en metod som nyare processorer har inbyggt för att undvika hårdvaruproblem – men också ett sätt att spara in på värme och el.
Ser vi till värmenivåer, låg processorn på cirka 36°C under normal användning, medan hög belastning som mest nådda 62°C. Aspekter vilket än en gång visar på bra värmeledning via dess sju kopparvärmerör. Än en gång kommer temperaturen öka med mer ’high-end’-processorer, men den lär kunna täcka även dessa på ett för produkten tillfredsställande sätt.
Men det är en fråga om ge och ta, för givetvis kommer denna kylningseffektivitet med en smärre baksida; ljudnivåerna. Givetvis är det en fråga om hur du ställer in hur snabbt dess fläktar ska gå, i tidigare nämnda tredjepartsprogram, så därför har jag testat kylaren i två förgjorda profiler i NZXT Cam. ’Silent’-läget ligger på runt 800-900 RPM som standard, och maxar runt 1 600 RPM. Medan ’Performance’-läget ligger på runt samma nivå för lägsta antalet, medan den istället når hela 1 800 RPM när samtliga fläktar går på 100%.
Vad vi ser här är att ljudnivåerna för normal användning ligger runt 38-40 dBA – en komfortabel nivå för vem som helst. Medan under hög belastning (1 800 RPM) definitivt tar priset för en av de mest högljudda kylarna på länge, med sina 58,5 dBA (2 cm avstånd), alternativt 50,2 dBA (stängt chassi – 3-4 cm avstånd). Fläktarnas hastighet uppfattas med öppet chassi som ett påtagligt vinande, vilket är helt naturligt. Det hade hjälpt att få ner ljudnivån säkert med bredare fläktar, och lägre RPM (vilket är uppenbart så klart), men för den prestanda det ger kan jag känna att det är okej.
Om du är en användare som verkligen vill hitta din egen nivå sett till fläktkurvor, kan du givetvis hitta en medelväg, som exemplet nedan när vi istället testade att köra på ’Silent’-läge med hjälp av NZXT Cam. Det blev en tydlig nedgång i ljudnivå, medan värmehanteringen mer eller mindre var densamma – något som visar på hur kraftfull denna kylare faktiskt är.
Kort om kompatibilitet…
Utifrån en kompabilitetssynvinkel finns det gott om utrymme här. Stöd för Intel LGA 1700/1200/1150 och 1151 (m.fl.), samt AMD AM4 och AM5 gör att detta snabbt blir en kylare som lätt kan hänga med genom åren genom uppgraderingar. Säg att du exempelvis uppgraderar en äldre dator (t.ex. en LGA 1200 processor från Intel), då kan du få ut mycket av den. Mest tydligt är det på AMD-sidan där AM5 utlovas bli underhållen i ett par år framåt.
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D
RAM: Kingston 2x16GB DDR5 @6000MHz CL36 Fury Beast AMD Expo
MODERKORT: NZXT N7 B650E
CHASSI: NZXT H7 Flow & Streacom BC1 V2 Svart
Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit 22H2
Men är det värd att köpa?
Dessa 360 mm långa radiatorer är i regel dyra, och även E360 kostar en slant; närmare bestämt kommer den ligga på dryga 2 300 – 2 400 SEK. Priset är inte helt fastställt än då vi mottagit den innan release, men den bör ligga däromkring åtminstone. Det i sig är mycket riktigt ett gäng slantar, men samtidigt ligger många av konkurrenterna på en liknande nivå, så jag känner att det relativt sett ändå är överkomligt. Om du ändå ska köpa en 360 mm kylare med allehanda RGB och god effektiv kylning, ja då kommer du ändå behöva lägga en liknande slant.
Därför kan jag bortse ljudnivåerna och en aningen bökig installation – där den senare är lite av regel för denna typ av kylare – när prestandan och den överliggande kvaliteten ändå är så hög. I grund och botten är det ändå kylning som är dess främsta mål, och där går det inte att klaga. Tvärtom, bara hylla i min mening!
Fotnot.
Denna E-serie kommer även komma med en 240 mm variant, för de som söker en något kortare design.
ANTAL FLÄKTAR | 3 |
FLÄKTDIMENSIONER |
120 x 120 x 25 mm
|
FLÄKT STRÖMFÖRBRUKNING |
3 W (Max: 4,8 W)
|
FAN RATED CURRENT |
0,25A(Max:0,4A)
|
LIVSLÄNGD (Fläktar) |
50 000 timmar @ 40 ℃
|
FLÄKTSLAG |
Fluid Dynamic Bearing (FDB)
|
FLÄKT LUFTFLÖDE |
25,5~75,04 CFM
|
FLÄKTBELYSNING | ARGB |
MATERIAL FÖR VATTENKYLNINGSRÖR | Svart gummi |
PWM-LÄGE | JA |
FLÄKTKABEL LÄNGD (5V ARGB / PWM KABEL) |
550 / 500 mm; 21,65 / 19,69 tum
|
RADIATORMATERIAL | Aluminium |
RADIATORDIMENSIONER |
394 x 119,2 x 27 mm / 15,51 x 4,69 x 1,06 tum
|
BLOCKDIMENSIONER |
41±0,2*47,6±0,2 mm
|
PUMPENS FÖRVÄNTADE LIVSVERK |
200 000 timmar vid normal användning
|
FLÄKTKONTAKT | 4-stift |
PUMP LJUDNIVÅ |
20 dBA (genomsnitt)
|
PUMP HASTIGHET |
3000 RPM ± 10 %
|
PUMP STRÖMFÖRBRUKNING | 6W |
PUMP MÄRKSTRÖM | 0,5A |
PUMPKONTAKT | 4-stift |
INTEL-UTTAG |
LGA 1150/1151/1155/1156/1200/1700
|
AMD UTTAG |
AM5/AM4/TR4/sTRx4
|
TILLBEHÖR |
1 x 1 till 3 fläkt PWM-kabel
1 x Molex 4-stifts till 4-stifts fläktkabel 1 x lågbrusadapterkabel 1 x Termisk pasta |
RADIATORSTORLEK | 360 mm |
KYLDPLATEMATERIAL | Koppar |
Recensionsex tillhandahållet av MSI. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.