Innehållsförteckning
Med lanseringen av Intels nya generation processorer kommer också nya moderkort. MSI MPG Z890 Edge Ti WiFi är ett av de mer högpresterande alternativen, där avancerade funktioner kombineras med robust konstruktion och stilren design. Frågan är om det lever upp till förväntningarna?
Inledning
Kraftfulla moderkort är lite av en svårnavigerad terräng, när det kommer till recensionsarbete. I ärlighetens namn är det grafikkort, processorer och RAM-minne som trumfar de flesta gånger sett till det publika intresset. Många vill lägga pengarna på mer högpresterande grafikkort – och det är här vikten av ett bra moderkort idag ändå blir mer relevant än någonsin. Den mängd data som moderkortet hanterar är större än någonsin. Därför behövs rejäl bandbredd för att klara grafikdata, beräkningar och ultrasnabba NVMe SSD-diskar. Utöver det krävs stöd för många USB-portar, framtida processoruppgraderingar och flera M.2-platser.
Känsla & Design
När det gäller moderkortets design är det riktigt välbyggt. Detta moderkort kommer i en vit design, vars ’backplate’ är förinstallerad (d.v.s. området som håller I/O portar m.m) med en mild RGB-belysning – i form av MSI:s logotyp. Det hela skänker MPG Z890 Edge Ti WiFi ett elegant utseende som för tankarna till en nästan aristokratisk känsla. Nu är det tack och lov parat med funktionalitet, då det gömmer hela fem M.2 platser; fyra PCIe 4.0 x4 och en PCIe 5.0 x4 under höljen som enkelt kan tas bort med ett klick. MSI har nämligen valt att införa knappfunktioner för dessa höljen (kylplattor) som håller de M.2 platser (vilket för övrigt är NVMe SSD) som hittas här. Allt detta gör att installering av sådana SSD:s blir oerhört lättillgängligt. Att dessa M.2 platser dessutom försetts med en ”EZ clip II”-funktion, vilket innebär att du inte behöver några skruvar för M.2-SSD:s gör det hela bara än mer lättanvänt.
Utöver detta, bara det faktum att den översta PCI-E platsen (det finns hela tre PCI-E platser; två PCI-E x16 och en PCI-E x1) har en knapp direkt på moderkortet för att lyfta ditplacerade grafikkort är oerhört välgenomtänkt. Detta innebär att PC-entusiaster som oftare köper nya grafikkort ej behöver krångla med att pressa ner den annars standardiserade bygeln (som många gånger blir svår att nå). Nu behöver du snarare enkelt trycka ner denna knapp för att lyfta grafikkortet. Även om detta är en detalj på det stora hela är det ändå en härlig ’quality-of-life’-aspekt som PC-byggare definitivt kommer vilja se bli standard.
Så slutligen, angående design rent generellt. Styrkan för många som gillar att låta datorn stå i centrum – d.v.s. likt ett ’showcase’-chassi där hela härligheten visas upp, är att detta moderkort faktiskt är vackert att titta på. Parat med ett vitt chassi, vita RAM-minnen och andra vita komponenter kan det bli ett iögonfallande projekt, där moderkortet passar extra väl in i bilden för vad som är ett uppvisningschassi.
Kompatibilitet & CPU Stöd
Ser vi till processorstöd är det Intels nya Core Ultra processorer ( series 2) i fokus. Detta innebär att det är en ny sockel som gäller; LGA 1851. En som tacksamt nog tillåter vissa LGA 1700-modeller av kylare, men som för processorer enbart gäller dessa nya Core Ultra processorer. Det är i nuläget sagt att dess framtida support ska fortsätta till minst 2026 och stödja åtminstone tre generationer av Intel-processorer. Detta kan tyckas något snålt i kontrast till AMD:s AM5-sockel som ser ut att vara väldigt givmild sett till framtidssäkring, men det är ändå skönt att veta att det finns utrymme för framtida uppgraderingar skulle man så vilja.
För detta moderkort ser vi fler fördelar komma in i bilden till viss på grund av dess Intel-stöd. Intel XMP 3.0 support möjliggör upp till 9 200+ MT/s för DDR5 RAM-minnen (över ’1 DIMM per channel’, d.v.s. en rammodul per minneskanal) eller 7 200 MT/s för RAM-minnen (över ’2 DIMM per channel’). Intel har länge varit starka sett till RAM-minnessupport och så även här. Hastigheterna av de nyare RAM-minnena som finns idag är imponerande, och de kan användas här utan problem. Något som varit svårare på många AMD moderkort. Bara det faktum att CUDIMM stöds, som är en nyare DIMM-modell (d.v.s. en viss typ av RAM-minne), gör att du som användare får tillgång till än mer pålitliga och snabbare minnen.
Därutöver hittar vi fyra SATA portar, Realtek ALC1220P Codec med stöd för 7.1-kanalsljud och S/PDIF, fyra EZ Debug LED, samt en Digital Debug LED, Intel Killer WiFi 7 (upp till 5.8 Gbps), Bluetooth 5.4 samt stöd för totalt 17(!) USB-portar.
Bara det faktum att dessa EZ debug LED:s hittas här innebär att du som felsöker bokstavligen kan läsa av en liten skärm på moderkortet, och sedan undersöka de felkoder som visas där. Exempelvis skulle du behöva identifiera komponentproblem – eller utföra mer avancerad felsökning. Ett ypperligt hjälpmedel, som tack vare detaljerade felkoder som hänvisar till specifika problem eller processer i systemstarten hjälper dig som användare att hela tiden lösa eventuellt strul som uppstår. Vare sig du är nybörjare eller en mer erfaren användare känner jag att detta behöver bli standard i alla moderkort.
Går vi tillbaka till USB-portarna, är det mycket riktigt en ansenlig mängd som hittas här. En USB 3.2 Gen 2 Typ-C med stöd för 20 Gbps i överföringshastighet, såväl som fem stycken USB 3.2 med stöd för 10 Gbps (där en av dessa är en Typ-C), sex USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps) samt även stöd för fem ordinarie USB 2.0 portar. Allt detta är fördelat över både baksidan av moderkortet (där 12 av dessa portar hittas), samt portar som kan anslutas via ditt chassis front. Denna mängd av portar är riktigt tacksamt, åtminstone för de mer avancerade användarna som använder många USB-portar samtidigt. Bara det faktum att Typ-C USB porten i fronten, ger dig som användare möjlighet att snabbladda andra enheter (27W) gör det hela än mer dynamiskt.
Men det tar inte slut där, det medföljer även två Thunderbolt4-portar. Dessa har möjlighet för upp till 40 Gbps:s överföring mellan andra Thunderbolt-enheter – eller 20 Gbps mellan USB4-enheter. Dessa ger även support för monitorer, för de som vill skicka signal via dessa istället för videoutgångarna – där dessa kan supportera upp till 8K i upplösning. Mäkta imponerande!
Testdator/Specs
Strömhantering & VRM
Strömhanteringen på detta moderkort är robust, med en VRM-konfiguration på ”16+1+1+1” faser. VRM, som ansvarar för att stabilisera strömflödet till processorn, är välutvecklat och effektivt. De använda MOSFET-komponenterna hanterar strömtillförseln på ett utmärkt sätt, vilket är positivt för såväl stabilitet som livslängd.
Den förstorade kylflänsen med värmeledningsrör, MOSFET-termiska kuddar med en värmeledningsförmåga på 7 W/mK och övriga kylkomponenter håller temperaturerna i schack, även under hög belastning. Det räcker väl för gaming och vardagsanvändning, men för extrema överklockare finns bättre alternativ.
Anslutningsmöjligheter och ljudkort
Om du vill förlita dig på din processors inbyggda grafikkort har moderkortet både HDMI 2.1 support (för maximum upplösning á 8K 60Hz), samt även två Typ-C Displayportar samt tidigare nämnda Thunderbolt 4-portar. Om vi hoppar tillbaka till dess nätverkssupport är det en frikostig sådan. Inte nog med dess Ethernet-port har stöd för 5Gbit LAN, det kommer även med Wi-Fi 7 support. Det medföljer två antenner och en magnetiskt placerbar fot för dessa, vilket gör att du smidigt når ert trådlösa nätverk – oavsett om ni fäster detta direkt i er dators chassi eller på något annat metalliskt föremål i omgivningen. Stödet för god hastighet är alltså ett faktum – vilket möjliggör upp till 5.8Gbps. Något som definitivt inte är vardagsmat. Under våra nätverkstester kunde vi bekräfta att det mycket riktigt var monstruösa hastigheter som gällde – då vi parade dess trådlösa nätverk med tidigare recenserade ASUS ZenWifi BD4 och ASUS ROG Rapture GT-BE98, som båda levererar Wi-Fi 7. Testerna som utfördes var internnätverksbaserade, vilket möjliggjorde extrema hastigheter – något som kommer glädja alla som vill framtidssäkra sin dators nätverksmöjligheter!
Men vad gör detta moderkort unikt mot andra, och är det värt att köpa?
MSI MPG Z890 Edge TI WiFi har ett mantra som hela tiden upprepas; ”enkelhet för vem som helst”. Trots en gedigen lista av mer djuplodande funktioner, är det hela förpackat i ett väldigt lättförståeligt, lättåtkomligt yttre. Bara det faktum att MSI tagit fram en extra port för ditt chassis frontpanelsknappar – som gör att du hur snabbt som helst kan koppla dessa (de kallar det EZ Conn Panel), gör att användarvänligheten lyser igen än mer. Med M.2 höljen som smidigt kyler dina högpresterande SSD:s, som även med ett enkelt klick kan tas bort, samt en i allmänhet användarvänlig konstruktion går det inte förneka att detta är ett utomordentligt moderkort.
Visst, dess processorsupport för Intel Core Ultra är något vi i nuläget inte skulle säga är det mest optimala för specifikt gaming (här skulle vi potentiellt rekommendera ett AMD AM5-moderkort), men för en mer ’allround’-användning är det guld värt. Märk här att moderkortet i sig är fokuserat på att ge användare mycket för pengarna. Något som accentueras av den mängd portar, RAM-möjligheter, robust VRM-konstruktion och hastigheter som hittas här. Att det dessutom är snyggt att titta på och upplevs väldigt välkonstruerat adderar bara än mer till detta.
En detalj som dessutom står ut är moderkortets BIOS/UEFI, som inte bara är oerhört expansivt och djupt – men samtidigt även det väldigt lättanvänt och lättförståeligt. Just att du med ett par klick kan anpassa moderkortet utifrån ett antal förgjorda prestandaprofiler, ställa in XMP och öka klockhastighet på ett smidigt och säkert sätt, gör att MSI verkligen träffat huvudet på spiken med detta gränssnitt.
Den största hållhaken blir därför potentiellt priset. I nuläget ligger det på runt 4 800 SEK, vilket uppenbarligen är en rejäl summa. Z890-moderkort tillhör high-end-segmentet, där denna prisnivå är vanlig. Men mycket riktigt, om du vill dra ner på mängden USB-portar, EZ-funktioner och WiFi-support exempelvis, kan du säkert få ner slanten en del. Du kommer dock ha svårt att hitta samma mängd M.2 platser, med samma gränssnitt och användarvänlighet. Aspekter som för många kan göra prislappen mer acceptabel. Bara EZ debug LED-skärmen gör den mer användarvänlig i sig självt; något som definitivt inte hittas på många moderkort. Ja, det är helt enkelt en avvägning du som användare får göra – vilken mängd portar, anslutningar och hastigheter är viktiga för dig?
I vårt fall behöver vi utgå från dess kvalitet och hur både funktioner presenteras och faktiskt är under användning. Något som i fallet med MPG Z890 Edge TI WiFi varit fenomenalt. Så bara utifrån ett kvalitativt tänk, är detta vår högsta utmärkelse – medan priset dessvärre drar ner detta, oavsett om det finns rättfärdigande till viss del för det. MPG Z890 Edge TI WiFi är i slutänden ett riktigt bra val, för både entusiastiska nybörjare såväl som erfarna PC-byggare. Dess val av komponenter och tillåtna hastigheter gör detta till ett moderkort för både gamers såväl som produktivitetsfokuserade individer. Något som inte alltid är sant… men som faktiskt stämmer här!
Kategori | Detaljer |
---|---|
Chipset & CPU | Intel Z890, stöd för Intel Core Ultra (Series 2), sockel LGA 1851. |
Minne | 4x DDR5 UDIMM, max 256GB, hastigheter upp till 9200 MT/s (OC), stöd för Intel XMP 3.0. |
Lagring | 5x M.2 (1x PCIe 5.0, 4x PCIe 4.0/SATA), 4x SATA 6G, RAID 0/1/5/10 för M.2 och SATA. |
PCIe & Expansion | 2x PCIe x16 (PCIe 5.0 x16 från CPU), 1x PCIe x1 (PCIe 4.0). Stöd för x8/x8 och x8/x4/x4 i BIOS. |
USB | Totalt: 14 USB-portar. Bland annat 1x USB 20Gbps Type-C (Front), 4x USB 10Gbps (Rear), 1x USB PD 27W. |
Thunderbolt | 2x Thunderbolt 4 (40Gbps, USB4-stöd), stöd för 8K 60Hz och daisy-chain. |
Trådlöst & LAN | Intel Killer BE1750x Wi-Fi 7, upp till 5.8Gbps, Bluetooth 5.4. LAN: Intel Killer E5000B 5G. |
Grafik | HDMI 2.1 (8K 60Hz), 2x DisplayPort via Thunderbolt 4 (4K 120Hz/8K 60Hz). |
Ljud | Realtek ALC1220P Codec, 7.1-kanal HD-ljud, stöd för S/PDIF. |
Debug & LED | 4x EZ Debug LED, 1x Digital Debug LED för enklare och mer exakt felsökning. |
Kylning & IO | 1x CPU-fläkt, 6x systemfläktar, stöd för RGB och adresserbar LED (3x JARGB V2). |
Recensionsex tillhandahållet av MSI.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
MSI MPG Z890 Edge TI WiFi. Lägsta pris 4 835 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-12-19.