Hem RecensionerHårdvarurecensioner Cooler Master Hyper 212 Evo V2

Cooler Master Hyper 212 Evo V2

av Fredrik Olsson

Ibland är de mer enkla och rättframma alternativen också de bästa. Det är i alla fall Cooler Masters tanke bakom sin nya version av den Hyper 212 Evo V2. Det är en någorlunda liten formfaktor, men (enligt CM) effektivare fläkt och lägre ljudnivå. Därför tar vi fram skruvmejseln – dags att byta CPU fläkt!

Vad är nytt?

Det enklaste är att börja med det som Cooler Master (i alla fall enligt de själva) har gjort bättre i och med denna nya version. Dels är installationen simplifierad, där beståndsdelarna nu kan förberedas mer innan installation – d.v.s du kan sätta samman ”mounting”-kitet till viss del innan du sätter fast det på moderkortet. Idén här är att det ska kunna göras mer utan verktyg. Vilket det också gör, då installationen mycket riktigt var oerhört simpel samt snabb att utföra.

Fläkten har för övrigt kurvade blad vilket tillverkaren ska ge ett bättre luftflöde – något som är svårt att avgöra enbart genom att titta på fläkten. Det märks snarare ”in-action”, då fläkten i sig är riktigt tyst och knappt ens märks av i ett tyst rum på en halvmeters avstånd. Tillverkaren har varit ute efter att dels skapa mer utrymme för RAM minnet så det inte blockeras, men även att ljudnivån ska trimmas ner från föregångaren. Vilket de lyckats här.

Designen är lika enkel som genial – klassisk stående sådan, där kontaktytan direkt når processorn och fyra värmeledande ”heatpipes” leder bort värmen på ett beprövat sätt. Visst är det knappast någon revolution här, det är däremot välgjort och framförallt effektivt, vilket så klart är hela idén med en CPU kylare som denna.

Under användning…

Är dina RAM minnen i vägen? Du kan skjuta (till viss del) den övre flänsen genom att svänga de värmeledande stängerna är aningen. En detalj på det stora hela, men en sådan som får mig att bli ännu mer positiv är att fläkten sätts fast genom att bara ”klicka” fast den mot kylflänsen – något som jag gärna ser betydligt fler tillverkare använder framledes. Designen är slimmad men egentligen väldigt lik många andra CPU kylare på marknaden – å andra sidan gör det inget, då den gör sitt jobb med bravur.

Vi använde denna CPU kylare över en LGA1151 slot, där processorn (9900K) i fråga märktes välkyld nog för denna typ av kylare. Visst gick fläkten igång ordentligt under hård press av processorn, men även där var det en alldeles utmärkt ljudnivå som knappt nådde rummets ljudnivå. Riktigt imponerande!

Att det sedan var enkelt och rymligt inne i chassit gav ytterligare en fördel, även om det med rätta hade högre värmeutslag än föregående Noctua NH-D15 chromax.black som satt installerad. Men den fläkten är å andra sidan nära nog dubbelt så stor, jämförelsen är givetvis inte rättvis att göra.

Men är den då värd att köpa?

När det kommer till den slutgiltiga frågan om köp, blir det inte längre lika enkelt. Priset varierar i Sverige runt 400 – 450 kronor – särskilt då dess värmehantering inte riktigt når Noctuas NH-U12S – trots att de har en liknande design. Men med det sagt går det inte förneka den goda ingenjörstekniken här, då allt från installation, rymlighet och rimligt pris ändå samlas upp i EVO V2. För de som är ute efter en perfekt startpunkt i deras PC-bygge kan det inte annat än gå bra med denna CPU kylare i chassit!

Obs! Produkten har ännu inte kommit ut till fullo i Sverige, så priser kan ses som mer initiala sådana och kan förändras framöver. 

Uppdatering. Nu när produkten nått butikshyllorna så ligger priset som standard


Specifikation

Kylningstyp

Luft
Material
Koppar/Aluminium
Färg
Svart, Silver

Fläktar / Luftkylning

Fläkt (storlek)
120 mm
Medföljande fläktar
1 st
Rotationshastighet (fläkt)
1 800 rpm
Ljudnivå
27 dB
Flöde
62 cfm
Statiskt tryck
2.52 mmH2O
Anslutning
4-pin PWM

Kompatibilitet

Processorsocket
AMD AM2, AMD AM2+, AMD AM3, Intel 775, Intel 1155, Intel 1156, Intel 1366, Intel 2011, AMD FM1, AMD AM3+, AMD FM2, Intel 1150, AMD FM2+, Intel 2011-3, Intel 1151, AMD AM4, Intel 2066, Intel 1200

Mått och vikt

Bredd
120 mm
Djup/Längd
80 mm
Höjd över moderkort
155 mm
Vikt
760 g

Övrigt

Medföljande tillbehör
Kylpasta, monteringsanordningar och PWM 2-1 splitter
LED-belysning
Nej
Garanti
2 år

Artikelnummer

Paketbredd
9.9 cm
Pakethöjd
22.8 cm
Paketlängd
15.7 cm
Paketvikt
1.89 kg

Cooler Master Hyper 212 Evo V2. Lägsta pris 390 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-10-25.

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar