Innehållsförteckning
Dags återigen för en kylare vars låga höjd lätt kan få den att verka vara ”småpotatis”. Men tro det eller ej, NH-L12S med sin kompakta profil kan placeras lättare än du tror i olika datorbyggen.
Inledning
Noctua kommer återigen med en mer slimmad och lågprofilerad design i NH-L12S, vilket kommer väl till pass för de mindre chassis som annars skulle varit ett potentiellt bekymmer för större kylare. Med en flyttbar 120 mm fläkt lyckas den – trots sin lågprofilstyp – vara oväntat hög, mycket på grund av dess värmerör. Allt är givetvis relativt, då dess höjd bara är 86 mm med fläkt placerad på dess topp ändå tar sin plats. Tack och lov då att fläkten även kan placeras under kylarflänsen för en topphöjd på 70 mm istället…
Installation, estetik & support
I mångt och mycket är det en väldigt igenkännbar historia detta. NH-L12S kommer i Noctuas klassiska silver-beigea skrud och ger väl egentligen inget särskilt gott intryck – åtminstone på en estetisk nivå. Det är snarare vid installation, support och funktionalitet som den står ut. I vårt fall matchade vi den med en Intel i5-12600 vilket jag någonstans ses som en god ”sweetspot” för denna typ av kylare. Överklockning är nämligen inte på kartan, utan det är snarare möjligheten till att placera den medföljande 120 mm fläkten på antingen ovan eller undersidan av kylflänsen. Detta kanske inte verkar vara ett allt för intressant koncept för många, men vad det egentligen innebär är att det möjliggör antingen mer kompakt design för extra små moderkort (och chassis), eller aningen högre höjd, med stöd för högre RAM-minne. En aspekt som idag med mängder av flådiga RAM-minnen, vars RGB-belysning ibland får de att skjuta i höjden, är ett tacksamt alternativ.
Supporten fortsätter sett till dess sockelstöd. LGA 1700, LGA 1200 och äldre LGA 1151 stöds, men det finns givetvis även stöd för AM4/AM5ö-socklar från start. Sett till installation går det relativt smidigt, även om det kan vara aningen pillrigt med specifikt Intel-varianterna. Om du istället går med en AMD-processor – ex. AM5, är det nästan föredömligt enkelt. Dessa aspekter hänger dock mer på hur processortillverkarna bäddat sängen sett till hur saker och ting behövs installeras, än Noctua i sig. De har för sammanhanget ändå presterat väl i mitt tycke – då manual och installationsprocess är snabbt avklarad oavsett processor.
Där processorkylaren haltar mest är egentligen det allmänna stödet av processorer. På AMD-sidan bör du undvika de högsta serierna i Ryzen 7000-serien (framförallt Ryzen 9 7900X och Ryzen 9 7950X då dessa kommer med stora begränsningar). Flera processorer är på pappret stödda, men jag skulle säga att kylaren gör sig bäst i den lägre nivåerna (ex. Ryzen 5 7600 – Ryzen 7 7700) av CPU:er. På Intel – och i detta exempel senaste generationerna (Gen 12 – 14), ser det aningen bättre ut. Upp till i7-12700K i tolfte generationen, i5-13600K i trettonde och i5-14600K i fjortonde ges det ett lågt till mediumstort svängrum sett till överklockning. Processormodeller ovanför dessa klaras av över brädet, men vi skulle rekommendera en i3:a eller i5:a (eller motsvarande AMD modell) för att hitta rätt nivå. Det är alltså aningen begränsat i praktiken sett till processorstöd – åtminstone ur en realistisk synvinkel, men för kylarens storlek och förväntade chassimatchning är det i min mening ändå riktigt bra. Jag skulle säga att en processor med runt 65 W i TDP är alldeles utomordentligt lämplig nivå att köra på.
Thermal Design Power (TDP) (Termisk avledningseffekt) står för den maximala värmeeffekt ett kylsystem i exempelvis en dator behöver avleda för att hålla datorkomponenten på en temperatur som inte överstiger komponentens maximala driftstemperatur. Ju högre, desto högre värmetemperaturer klarar kylaren att avleda – och därmed också starkare processorer.
Testsystem:
CPU: Intel Core i5-12600
RAM: Kingston 2x8GB DDR4 @3200MT/s
MODERKORT: MSI PRO B660M-A WiFi
CHASSI: NZXT H6 Flow RGB
Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit 22H2
Prestanda och ljudnivå
Det är under användning som en kylare kommer i sitt rätta element, och även om vi i vårt specifika fall testade det i ett aningen större chassi, är ändå temperaturer och ljudnivå representativa för en mer generell upplevelse. Förvisso utgår dessa temperaturer och ljudnivåer från en Intel i5-12600 processor – med andra ord knappast en värsting – men ändå en som representerar en välavvägd position sett till prestanda.
I detta fall lyckades processorn ligga på runt 60° C under hög belastning (via hårdtest via CPU-Z, med 100% load över alla kärnor), vilket ändå bör ses som riktigt bra. Medan en normal användning istället ser processorn ligga på ynka 31-35° C. En alldeles utomordentlig uppvisning sett till temperaturer alltså.
Dess fläkt, vilket når som mest 1 800 RPM är förhållandevis tyst faktiskt – trots hård belastning. Med stängt chassi och ett par centimeters avstånd så lyckas kylaren ligga på runt 41,2 dBA. En ljudnivå som på större avstånd verkligen upplevs minimal. Det är rentav ljudnivåer som matchar några av de mest tysta kylarna på marknaden, vilket är tacksamt. Givetvis kommer det med territoriet då detta är en mer blygsam kylare, med en 120 mm fläkt som i sig är riktigt välproducerad och därför tystlåten. En minst lika uppskattad upplevelse som temperaturerna alltså.
Men är det värt att köpa?
Den största styrkan – utöver en god ljudnivå – är anpassningsbarheten sett till var du placerar dess 120 mm fläkt. På detta sätt kan du själv få den antingen med en låg- eller högprofil. Vad som än passar ditt moderkort bäst. Sedan fortsätter kvaliteterna ytterligare i och med den goda temperaturen – även om det specifikt avser ovan nämnda processor på 65W TDP. Där NH-L12S tappar poänger är dels i kontrast mot exempelvis NH-L9x65 (ytterligare en lågprofilskylare) och NH-L9-i17xx chromax.black som dessutom kommer med en viss stil. Dessa presterar minst lika väl, och har ett likvärdigt stöd. På många sätt konkurrerar därför Noctua med sig själva kan jag tycka. Lägg därtill en prisbild på strax över 800 SEK och de andra blir än mer attraktiva.
Det går inte att förneka att denna L-typskylare (detta refererar till formen som värmerören gör från basplatta och upp till fläns) i sig är en bra sådan. Men konkurrensen, priset och det något svaga stödet för processorer på AMD-sidan gör att det kanske inte är för alla.
För att det ska vara värt att köpa, ska nog RAM-åtkomst vara en stor poäng hos köparen. Med denna kylare kan du mycket riktigt reglera detta till viss del utifrån var du placerar den medföljande fläkten, men därefter tar de unika aspekterna egentligen slut. Du kommer med all säkerhet vara nöjd – särskilt om du har en processor i de lägre segmenten, men om du ändå ska bygga i små chassis och vill få minst möjliga kylare, kanske denna inte är för dig. För mer öppna chassis – eller för den delen micro-ATX lådor, där kan denna passa ypperligt istället. Valet är ditt i slutänden… ett val som kanske inte är helt självklart alla gånger.
Nuvarande uttagskompatibilitet gäller alla kylare som köpts sedan Q4 2021. För äldre kylare, se detta schema ).
- 1x NF-A12x15 PWM premiumfläkt
- NA-RC7 Lågbrusadapter (LNA)
- NT-H1 högkvalitativ termisk förening
- SecuFirm2™ monteringssats
- Noctua metallfodral-emblem
Recensionsex tillhandahållet av Noctua. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner