Hem RecensionerHårdvarurecensioner Soundblaster Creative R3

Soundblaster Creative R3

av Fredrik Olsson

Soundblaster Creative R3 är något så ovanligt som en allt-i-ett lösning för aspirerande musiker och youtubers. En handhållen mikrofon samt en gitarr mikrofon följer med för att du ska kunna följa dina drömmar som aspirerande mega kändis på Youtube. Men frågan är om drömmen håller, eller om den går i kras. Följ med så tar vi en titt på Creatives fiffiga lösning.

Känsla & Design

Utseendemässigt lämnar R3 lite att önska. En högst ordinär mikrofon ackompanjeras av en halvsnygg ljudenhet (basenhet) samt en mindre gitarr mikrofon. Samtliga produkter går i en svart metallisk färg, där enbart basenheten skiljer sig med sina röda rattar.

Mikrofonen i sig övertygar i sig själv inte heller riktigt vid första användning, då den är väldigt lätt och därför känns aningen billig. Och då det inte medföljer någon form av stativ, så får man antingen hålla i den när man exempelvis sjunger eller hitta någon annan lösning. Självklart är ett stativ eller mikrofon arm att rekommendera. Basenheten känns dock solid, med bra motstånd i rattarna samt en påtaglig tyngd, trots sin lilla storlek.

Ljudbild & kompatibilitet

Men om vi då sneglar på vad produkten ska klara av, så är det delade resultat. Mikrofonens ljud har ett bra omfång men plockar upp ett svagt brus. På det sättet smyger det sig in en sämre ljudbild i ens inspelningssessioner. Dock om man tittar på det låga priset i samband med vad du faktiskt får i denna paket lösning så är ljudbilden ändå överkomlig för hobby musiker och första gångs youtubers. Är det som så att du redan har arbetat länge som musiker eller youtuber, så har du antagligen redan mer avancerad utrustning.

En intressant aspekt gällande basenheten, är att du kan plugga in gitarr mikrofonen samtidigt med sång mikrofonen, och därigenom kunna spela in med medlyssning från din gitarr medan du spelar. Det är en enkel lösning, men som faktiskt funkar riktigt bra. Dessvärre för bra, då du egentligen paradoxalt nog tar upp gitarren även i sångmikrofonen vilket inte är bra när man ska spela in.

Om vi sedan tar en titt på själva basenheten, så styr du dels ljudnivån med ena ratten; men har även tillgång till en ratt med ’reverb’, skulle du vilja piffa upp rösten med lite mer känsla. En enkel funktion som kan hjälpa till om man t.ex. kör live och vill få lite mer karaktär på sin röst. Det finns även en ’mute’ knapp på basenheten för lätt access om man önskar tysta mikrofonen.

Själva basenheten har för övrigt en impedans höjd på 600 Ohm, vilket verkligen borgar för att kunna lyssna med vilken typ av headset som helst. D.v.s. om du har ett high-end headset så kan du verkligen utnyttja de, vilket alltid är kul. Du har för övrigt även en ytterligare ingång, där du exempelvis kan koppla in din mobil och spela upp Spotify, eller mp3 spelare och dyl. På det sättet kan du spela upp musik, och sjunga med om du så önskar.

Interface, Användning & installation

Slutligen kommer vi till mjukvaran som Creative skapat för denna mikrofon lösning. I Sound Blaster R3/A6U Control Panel kan du ändra såväl stereo mix funktioner (så du kan välja vilken källa du spelar in ifrån exempelvis), men även ytterligare effekter, karaoke läge, val för respektive mikrofon ingång och mycket mer. Ett väldigt komplett program som verkligen skänker det lilla extra, för de som gillar att pilla med ljud inställningar och framförallt mixningar mellan de olika mikrofoningångarna.

Detta är för övrigt även första gången vi ser en XLR till 3.5 mm kontakt användas, och gör att du kan använda andra mikrofoner (som inte kräver fantommatning) med denna lösning. Ett extra plus i kanten där.


Specifikation

Anslutningar (primära) – microUSB, Hörlursutgång: 1 x 3,5 mm uttag Linjeutgång: 1 x 3,5 mm uttag Linjeingång: 1 x 3,5 mm-uttag Mikrofoningång: 2 x 3,5 mm-uttag Maximal kanaluteffekt Stereo Ljudteknik SBX Pro Studio, CrystalVoice Mikrofon Typ av mikrofon: DM-1 dynamisk mikrofon för röst, IM-1 mikrofonklämma för gitarr Operativsystem som stöds Mac OS X v10.6.8 och högre, Windows® 10, Windows® 8.1, Windows® 8, Windows® 7, Windows Vista®

Cirkapris – 800 – 1000 kr
Recensionsex tillhandahållet av Creative

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar