Hem RecensionerHårdvarurecensioner Montech Metal DT24 Premium

Montech Metal DT24 Premium

Mycket för pengarna kan man lugnt säga!

av Fredrik Olsson

Montechs syn på vad exakt en tornfläkt ska vara är intressant. Metal DT24 Premium ska vara både stilren i sin industriella åttiotals-’look’, såväl som modern – allt kombinerat till ett överkomligt pris och stöd för nuvarande processorsocklar. Men hur väl presterar den med en i9 13900K under huven; lyckas dess rena design forsla bort värme? En fråga väl värdig ett genomgående svar!


Montech har under senare tid letat sig alltmer ut på den internationella marknaden, och för oss med enbart ett par chassis under bältet (Montech Sky Two och Air 1000 Premium) var det därför extra intressant att se hur de följer upp med en processorkylare.

Det första vi slås av är den mer fyrkantiga inslutningen som presenteras, då själva toppen av kylaren täcks av ett RGB- försett aluminium-toppskydd. Det hela är simpelt i sin design, men på ett oväntat tillfredsställande sätt, trots att den ser lite klumpig ut vid första anblick. De två 120 mm PWM-fläktar som medföljer bjuder på ett intervall mellan 800 till 1950 RPM vilket säkerligen kommer väl till pass under mer stressfyllda situationer. Installationsmässigt påminner det starkt om exempelvis Noctuas serie av kylare, då de två fläktarna enkelt sätts fast på konstruktionen. Men precis som med Noctuas kylare, är det ett plus att du gör lite plats på ovan- och undersidan av kylaren efter du placerat det på moderkortet. På detta sätt kan du lätt sätta fast fläktarna utan att bli stoppad av exempelvis ett närgånget grafikkort.

Installationen överlag är imponerande rättfram, något som byggs vidare extra väl när vi ser till de fästen som medföljer. Samtliga är gjorda i metall och är väldigt tydliga med till vilken sockel de tillhör. De känns stabila och framförallt välgjorda nog för att hålla länge och väl, vilket verkligen är ett plus i min bok. Vad som dessutom är skönt är det redan nämnda stödet av processorer. På Intelsidan går det från LGA 115x, LGA 1200 och nuvarande LGA 1700 – men även stöd för AMD AM4 såväl som nya AM5. Givetvis behöver tillverkare vara med i utvecklingen, men att kunna ge bra stöd för både nytt och gammalt gör detta till ett exceptionellt startpaket för en byggare som vill börja med ett billigare bygge – eller rentav ett köpt via andrahandsmarknaden. Att ge köparen möjlighet att uppgradera och behålla sin kylare är aldrig fel.

Ja, på det stora hela är det en snygg design, där fläktar med silvriga sidosegment matchar den överliggande designen. Att de två fläktarna dessutom förser det hela med en god lufttillförsel… ja det är givetvis det bästa i denna ekvation…

Kyl ner mig älskling!

Den 158 mm höga kylaren och de två fläktar den kommer med är mycket riktigt effektiv. Under normal användning (idle) kyldes den tuffa i9 13900K till i snitt 47 grader Celsius (i ett 21 grader varmt rum). Det är inte det mest nerkylda vi varit med om, men definitivt on par med hur varm denna typ av processor är – och ärligt talat över förväntan. Var däremot värmen skulle kunna vara ett potentiellt hinder var under hög belastning (Vi kör CPU-Z:s benchmark som pressar varje kärna till 100% under minst 5-10 min i sträck – sedan återigen efter intervaller), särskilt då dessa typer av fläktar är mer under luppen när det gäller denna specifika processor. Här märkte vi att processorn blev lite för mycket för kylaren och ’throttlade’ på 100 grader Celsius. Märk väl att detta inte ska vara något problem och att det syntetiska testet är något som inte riktigt överensstämmer med verkliga scenarion – men det gav ändå en god inblick i vad denna processorkylare klarar av.

Vad betyder detta för DT24 Premium då? Tro det eller ej är det ändå över min förväntan, och att även denna processor säkerligen skulle passa tillsammans med denna kylare om du är en normal användare/’gamer’. Där kylaren går bet är mer intensiva användare – där Cinebench, avancerad CAD eller liknande snarare bör undvikas. Men det där är snarare en spegling av andra aspekter än hur bra eller dålig denna specifika processorkylare är.

Vad detta säger mig är istället att den med all säkerhet kommer klara nya processorer – och kör du med något strax under det absolut högsta sett till processormodeller (ex. Intel i7 13700K eller AMD Ryzen 7700X) då kommer denna fungera fenomenalt.

’Throttle’ på fem röda

Förenklat är det när processorn dynamiskt anpassar sin frekvens för att skala med värmen som sprids. Med andra ord saktas datorn ner för att spara på energi och framförallt motverka värme.

Testsystem:

CPU: Intel Core i9-13900K @ 5.8Ghz (Maxboost)
RAM: G-Skill DDR5 32 GB @6000MHz
MODERKORT: MSi MAG B760 Tomahawk Wifi
CHASSI: NZXT Elite H9
Operativsystem: Windows 11 Pro 64-Bit 22H2


Ljudnivåer

Under både normala användningsområden, såväl under stressituationer, uppförde sig processorkylaren alldeles adekvat. Ljudnivåerna är mer eller mindre likartade med många andra tornkylare, vilket både är bra och en gnutta synd. Självklart hoppas du som jag på stordåd – men å andra sidan är denna kylare oväntat överkomlig i pris vilket gör att rekommendationen hägrar ännu starkare.

Värt att köpa?

Installationsmässigt är det en lättsam historia, och både kylning och ljudbild är adekvat. Vad som dock är värt att nämna är dess höjd tillsammans med toppskyddet verkligen gör det till en lång en. De 158 mm i höjd kräver sitt chassi, och är därför något du verkligen behöver kolla upp innan ett eventuellt köp. Men om du är ute efter ett annorlunda och snitsig kylning för din processor kan jag inte annat än att rekommendera denna starkt. Något som stärks på av ett pris på cirka 830 kronor. Det är mycket du får för pengarna, och trots att de finns några mer medelmåttiga värden, går det inte förneka Montechs öga för överkomlighet och goda ingenjörskap. En ny favorit har seglat in på processorkylarmarknaden och vi är alla bättre för det!


Specifikation

 KYLARE SPECIFIKATION

Modell

METALL DT24 PREMIUM

Mått (L*B*H) (mm)

133,6*124*158

Vikt (g)

1600 g

Socket-kompatibilitet (AMD)

AM4 / AM5

Socket-kompatibilitet (Intel)

LGA 115X / 1200/1700

Material

KOPPAR/Aluminium

Antal fenor

104

Värmeledning

Φ6mm* 6

TDP(W)

270W

Antal fans

2

I lådan

Kylare. Monteringssats. Fans. Kylpasta. Fläktspänne. Lågbrusadaptrar.

EAN

4710562741223

Garanti

3 år

FLÄKTSPECIFIKATION _

Modell

METALL 120 PWM

Mått (L*B*H) (mm)

120mm*120mm*25mm

142mm*124mm*30mm (paket)

Vikt (g)

158g

Hastighet @PWM

800~1950 RPM (±10%)

Lager

HDB

Motorteknik

6-polig fläktmotor

Spänningsområde

12V

Anslutning

4-stift PWM & Daisy Chain

Kabellängd

350 mm

Luftflöde (max)

69 CFM

Statiskt tryck (max)

2,82 mm H₂ O

Ljudnivå (max)

26 dBA

Livslängd (h / 25°C)

40 000

EAN

4710562747454

Garanti

3 år

Recensionsex tillhandahållet av Montech. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar