Hem RecensionerHårdvarurecensioner Samsung SSD 980 NVMe M.2

Samsung SSD 980 NVMe M.2

av Fredrik Olsson

När det kommer till SSD:s från idag, är det få tillverkare som har så rik erfarenhet som Samsung. Därför var det oerhört intressant att kunna testa deras 980 series M.2 SSD som kom på posten!


Snabb överblick och specifikationer

Tillförlitligheten är hos Samsung inte bara i respektabel hållbarhet, utan även till pris. Den 250 GB stora M.2 SSD vi provar ligger bara runt 550 kronor i snitt och sägs bjuda på en läshastighet av 3500 MB/s och 3000 MB/s i skrivhastighet – men når kanske inte hela vägen, trots test på splitternya moderkort. Förvisso har Samsung paradoxalt nog även valt att skriva på den officiella sidan att disken kan variera i hastighet beroende på system, och nå upp till 2900 MB/s i hastighet istället, vilket vi då kan bekräfta. Hastigheten som testade ett flertal gånger på flera system, uppvisade istället annorlunda hastigheter – dock redan påpekade 2900 MB/s i läshastighet, men bara hälften (i snitt) i skrivhastighet (ca 1300-1400 MB/s), vilket var tråkigt.

Nu är detta definitivt inte hastigheter att fnysa åt – och läser man det finstilta på Samsungs hemsida som sagt, så står det mycket riktigt att dessa hastigheter kan variera, så var noga med att kolla upp på förhand stödet för ert specifika moderkort, och hur andra användare upplevt 980 series i hastighet. Då det på riktigt kan variera, skulle jag föreslå att söka på ert specifika moderkort + 980 series SSD:n och se vad det står.

Men med det sagt…

Den slimmade designen gör att det mycket riktigt går att ansluta på samtliga moderkort med M.2 platser, och att vi märkt god hantering av värme på SSD:n. Givetvis är det rekommenderat att köpa till en fläns om ni inte redan har detta på ert moderkorts M.2 platser – men ni lär annars klara er bra från start. Dessutom kommer SSD:n med fem års garanti från tillverkaren och upp till 600 TBW (skrivna terabytes – 150 TBW för 250 GB versionen) för största minnesmängden, vilket kommer räcka länge och väl.

Att den även kommer med upp till 320 000 IOPS (vilket förvisso även det kan variera från system till system) gör att dess datahantering tydligt för en skjuts – och dessutom gör den än mer tillförlitlig. IOPS står för input/output operations per second och avser inte läsningen mot moderkort och övrig hårdvara (d.v.s. MB antalet innan) utan hur snabbt redan befintlig information som lokaliserats till disken läses in. Med andra ord är avläsningen av installerade program betydligt snabbare, vilket märks av under användning av tyngre program eller filer.

Tillförlitligt och aningen tråkigt… på ett hedervärt sätt!

Ja, denna mer enkla SSD från Samsung må inte vara det snabbaste där ute, men med en god portion IOPS, bra värmeledning och framförallt bra prisbild, är det lätt att förbise de lite lägre hastigheterna och istället utan problem rekommendera denna för alla som vill ha en pålitlig disk i grunden av ert system. Det kommer hålla länge och väl… och kommer duga för de flesta. Vad mer kan man begära!


Specifikation
Typ av enhet Solid state drive – inbyggd
Kapacitet 250 GB
Maskinvarukryptering Ja
Krypteringsalgoritm 256 bitars AES
Formfaktor M.2 2280
Gränssnitt PCI Express 3.0 x4 (NVMe)
Egenskaper TRIM-support, Auto Garbage Collection Algorithm, Device Sleep-stöd, Host Memory Buffer (HMB), NVM Express (NVMe) 1.4, Samsung V-NAND 3bit MLC Technology, Samsung Pablo Controller, Intelligent TurboWrite Technology, toppmodern termisk styrning, S.M.A.R.T.
Bredd 22.15 mm
Djup 80.15 mm
Höjd 2.38 mm
Vikt 8 g
EAN 8806090572234
MPN MZ-V8V250BW
Prestanda
SSD-hållbarhet 150 TB
Intern datafrekvens 2900 MBps (läs)/ 1300 MBps (skriv)
4 KB Random Read 17000 IOPS
4 KB Random Write 53000 IOPS
Maximalt 4 KB Random Write 320000 IOPS
Max 4kB random read 230000 IOPS
Pålitlighet
MTBF (genomsnittstid mellan fel) 1,500,000 timmar
Expansion och anslutningar
Gränssnitt PCI Express 3.0 x4 (NVMe) – M.2 Card
Kompatibelt fack M.2 2280
Strömtillförsel
Strömkonsumtion 3.7 Watt (genomsnitt)
5.6 Watt (max)
0.045 Watt (inaktiv)
Programvara & Systemkrav
Medföljande programvara Samsung Magician Software
Diverse
Standarder som följs IEEE 1667
Tillverkarens garanti
Service och support Begränsad garanti – 5 år

Recensionsex tillhandahållet av Samsung. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar