Hem RecensionerHårdvarurecensioner Cooler Master Masterliquid ML240P Mirage

Cooler Master Masterliquid ML240P Mirage

av Fredrik Olsson

När vi recenserade Cooler Masters Masterliquid ML240L RGB i Augusti, så var vår recensent positiv, även om han fann att en och annan aspekt var värd att se över ytterligare från tillverkarnas sida. Men nu när vi tar till oss an dess syskon ML240P Mirage, så bubblar en rätt så uppenbar fråga upp; vad är det för skillnad egentligen mellan den förra och denna? Dags att sätta fast rören, låta vattnet gå och se om denna duger lika gott!


När vi ändå ska snacka om ML240P Mirage, så kan vi lika gärna börja med det som står ut; ARGB belysningen. I Mirages fall, så har de denna gång försett de två 120mm fläktar som sitter på den stora 240 mm kylaren med ARGB, och båda lyser upp i all sin adresserbara prakt. För att inte tala om pumpen över processorn, som denna gång inte bara lyser upp, utan även är transparent, för de som vill få en mer psykedelisk upplevelse.

Det stora är dock med denna lösning att du inte behöver ha ett nyare moderkort, som har stöd för ARGB – utan du kommer kunna anpassa färger även om så är fallet. Just därför har vi provat med ett äldre moderkort och processor (ASUS Z97-A, 16 GB ram, Intel i7-4790K, Geforce 1070 8GB), för dels se hur väl detta fungerar, men också samtidigt testa värmeutslag under normal och tung användning.

Om vi då avslutar biten ang. den adresserbara RGB:n, så kan man med hjälp av det kontrollkort som medföljer, enkelt plugga in RGB belysningen via en enkel USB kontakt på moderkortet, och vips så kan du sköta uppdateringar och belysning via t.ex. Cooler Masters programvara Masterplus+. Där kan du enkelt variera upp hur belysning ska ske, ställa in profiler för olika typer av arbeten (om det är spel, program eller dyl som körs) – och ge de olika förhållanden för fläktar och liknande.

Installation

Sett till användarvänlighet, så kan det vara värt att säga att det är många kablar att hålla reda på. Men trots det så bör de flesta lyckas utan några som helst problem. Och som sagt, sitter ni på ett äldre moderkort utan ARGB kontakter, så går det ändå att lösa med den USB kabel som medföljer – så glöm inte att använda den. Dock blir det plottrigt med de mängder av kablar som finns, och framförallt det ganska stora kontrollerkort som behöver gömmas någonstans (om du inte har ett nyare moderkort, för då kan du bara koppla kablar rakt in i det istället).

Under vår installation så gick allt bra – men det kan vara värt att ha med en kunnig bekant med om det är din första gång; inte så mycket för att du kan orsaka kortslutningar eller så, utan snarare för att det gäller att koppla kablar med rätt kontakt, och dessutom se till att de är riktade rätt. Mycket att hålla reda på….nästan för mycket.

Dags för värmeslag…?!

Till skillnad från ML240L RGB i Augusti, som idag ligger för runt 600-700 kronor, så kostar istället Mirage nära det dubbla. Och även om den på pappret har en aningen skönare design, och framförallt mer lättillgänglig RGB belysning som alla (oavsett om du sitter på gammal eller ny hårdvara) kan ändra på – så är det givetvis en legitim fråga att ställa sig; hur väl kyler den ner CPU.

Chassitemperaturen sågs över och låg hela tiden på runt 24-25 celsius, när vi gjorde våra tester. Och under våra testsessioner, när vi lät stresstesta processorn under 10 minuters perioder, så låg i snitt varje kärna i i7-4790K processorn runt cirka 67-70 grader. En alldeles utmärkt nivå, även om jag gärna sett mellan 5 och 10 graders lägre förhållanden i celsius. Under ’idle’ – så ligger kärnorna och systemet på runt 31-34 grader Celsius, vilket i sig är riktigt bra.

Självklart påverkar den tunga användningen ljudnivån – och gör att du får en påtaglig ökning, även om den inte är på något sätt ovanlig. Dock kan jag tycka att kylarflänsen och de två 120 mm fläktarna tar bort en del av charmen med en vätskekyld lösning. Jag personligen anser att man alltid ska sikta på att få ner värme och ljudnivå, och här hade jag gärna sett att hela AIO lösningen varit mer effektiv. Med det sagt, så har AIO lösningar i regel bra ljudnivåer vid normal användning, och gäller även Mirage. Så på det stora hela är det runt 3-10 dB högre än ex. Noctuas NH-D15, men då det är en kylfläns med fläktar, så är det givetvis inte helt jämförligt – men ändå något värt att poängtera.

Slutsummering

För runt 1400-1500 så får du ändå en bra komplett lösning, som förvisso kunde dragit ner värmepåslaget mer i vårt tycke – men som ändå levererar en snygg och anpassningsbar design. Hade Cooler Master lyckats få ner värmen med åtminstone jämförlig som Noctuas NH-D15 (runt 58 grader Celsius under tung användning) så hade detta varit toppklass rakt av. Men då denna lösning är mindre, och låter leda ut värme genom den kylare varpå de två 120 mm fläktarna sitter, så måste man ändå se det för vad det är.

Detta är en elegant lösning som kommer funka för alla, då den med sin snygga design och fina anpassningsförmåga helt enkelt lägger valet i dina händer. Hur vill du den ska agera under vissa spel, program och framförallt – hur ska den se ut? Ja, Mirage kanske inte klår de mer feta CPU kylarna där ute, men de är ändå inte i samma arena och slåss, så det skulle vara orättvist att göra en regelrätt jämförelse. Nej, Mirage klarar sig väldigt bra, och det du betalar för är den betydligt mer justerbara belysningen och ett coolt utförande av pumphuvudet. Och ärligt talat…. bara det kan räcka långt!


Specifikation
CPU SOCKET
LGA2066, LGA2011-v3, LGA2011, LGA1151, LGA1150, LGA1155, LGA1156, LGA1366, LGA775, TR4, AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2, FM1
VATTENBLOCKSDIMENSIONER
85 x 80 x 41.7 mm
KYLARDIMENSIONER
277 x 120 x 27 mm
KYLARMATERIAL
Aluminum
FLÄKT DIMENSIONER (L X W X H)
120 x 120 x 26 mm
FLÄKT HASTIGHET
2000 ±10% RPM (Max)
FLÄKT AIRFLOW
60.95 CFM (Max)
FLÄKT LUFTTRYCK
2.33 mmH2O (Max)
FLÄKT MTTF (Livslängd)
160,000 Hours
FLÄKT NOISE LEVEL
27 dBA (1m)
FLÄKT POWER CONNECTOR
4-Pin (PWM), 3-Pin ARGB
FLÄKT RATED VOLTAGE
12V DC
FLÄKT RATED CURRENT
0.30A
FLÄKT STRÖMANVÄNDNING
3.60W
FLÄKT LED COLOR
ARGB
PUMP MTTF (Livslängd)
160,000 Hours
PUMP NOISE LEVEL
< 20 dBA (1m)
PUMP VOLTAGE
12 VDC
PUMP STRÖMANVÄNDNING
3.96W
CONNECTOR
4-Pin
SERIES
MasterLiquid
COOLER TYPE
Liquid Cooler
RADIATOR SIZE
240

Cooler Master Masterliquid ML240P Mirage. Lägsta pris 1405 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-02-28.

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar