Återigen är det dags för ett chassi från Fractal Design. Denna gång har de gått hela vägen om man ser till RGB belysning. Frågan är bara – hur välbyggt är chassit, hur enkelt är det att installera i, och vem vill ha den här mängden RGB belysning? Ja, in med moderkort och annat gojs – det är dags att ta tempen på Define S2 Vision RGB.
Design & Formfaktor
Fractal Design är (i mitt tycke) mest kända för sin rena formfaktor, fokus på funktionalitet och raka linjer. Helt enkelt inga krusiduller. Men med S2 Vision RGB, så lutar de istället in i det flashiga och ”moderna”. Förvisso har FD (Fractal Design förkortat) ett chassi till i denna line-up, så vill du ha en mer reserverad framtoning, då kan det vara värt att kolla in Blackout versionen. Hur som helst, vi kommer fokusera helt och hållet på vad FD gjort med denna modell…
Med fyra 140 mm Prisma ARGB fläktar med från start, sidopaneler och topppanel i härdat glas, så är det tydligt att detta är ett chassi att skryta med och om – det är i alla fall FDs intention känns det som. Det har FDs rena, avskalade ’look’, där skönhet möter funktionalitet. Du kan variera dina färgsättningar relativt mycket – om inte bara på 140 mm fläktarna, utan även i den LED strip som finns längst upp. Allt för att skapa en bombastisk och fet gamingkänsla – eller om man bara vill ha lite upplyst på ett mer pragmatiskt sätt.
Du ges möjlighet att ha moderkort ända upp till E-ATX storlek (upp till 285 mm bredd) och får två dedikerade 2,5 tums fästen, och tre universella 2,5/3,5 tums fästen, för alla era hårddisk/SSD diskar. Portar finns det gott om i fronten – 2 st USB 3.0, 2 st USB 2.0 och en USB 3.1 Gen 2 Type-C port.
På insidan har vi från start ett controllerkort, där du ges möjlighet att kontrollera fläktar – och även en kontroll för att ändra RGB belysning (som vi kommer tillbaka till senare).
En helt utbytbar toppanel gör det för övrigt möjligt för användare att växla mellan den förinstallerade härdade glaspanelen eller det medföljande kylfästet som istället ger bättre stöd för fläkt och- kylarstöd. I helhet är det ett snyggt paket som rent visuellt kommer göra de flesta användare glada!
Användning, installation & unika egenskaper
Under installation av vårt testsystem så gick det mesta smidigt och bra. Båda sidopanelerna är fästa med enkla svarta tumskruvar som du lätt kan ta loss – och på baksidan av moderkortet (alltså bakre sidopanelen) så finns det gott om plats för kabeldragning. Något som verkligen känns extra tydligt i den (i min smak) tydliga och välgjorda manual som medföljer. Om det så är var man ska placera vad, eller vilka kablar som går vart – detta finns tydligt och bra beskrivet i manualen.
Under installation av moderkort, så blev det även tydligt att chassits luftiga design stödet vertikalt ställda grafikkort (för de som vill visa upp dessa ännu mer), även om Flex VRX-25 kabel dock inte följer med chassit. Alltså en sådan kabel som du kopplar till det mer utstående grafikkortet mot PCI-E porten. Det hade varit schysst att slänga med en sådan ändå – med tanke på att chassit ändå kostar som billigast runt 2400 kronor. En saftig summa för chassi idag, även om de fördragna RGB fläktarna och slingan rimligen ökar summan.
Kabelmanagering görs enkelt och bra hur som helst, och utrymmet mellan bakplåt och sidopanel (för när den stängs igen) är ändå välproportionerad och har gott om utrymme, för även den värsta kabelhärvan om man så vill.
När väl allt är igång, så flyger fläktarna igång direkt, och kan lätt justeras med den lilla kontroll, eller dongel som de via kabel är kopplade till. Och visst är det enkelt att byta i teorin. Men tyvärr är den lilla dongeln ändå kabelansluten vilket skapar ett hinder skulle du vilja använda dig av den. Jag menar, ska man lämna ett hål i chassit någonstans, eller öppna sidopanelen varje gång man vill ändra färgsättning? Varför inte ha en lösning i så fall som en knapp uppe på chassit? De har ju ändå dragit kablar så bra inuti? Ja, märkligt kan man minst säga. Men hej, du har även stöd för programmen Asus Aura, Gigabyte Fusion, MSI Mystic Light, och ASRock Polychrome Support – så visst finns det möjligheter att ändra själv, men i vissa fall så är det program som fungerar sådär på många system (vissa är ganska resurskrävande trots sin simpla funktion).
Nåväl, tillbaka till hur chassit känns under användning…
Ljudnivån är adekvat, även om de härdade glaspanelerna lämnar en mer tydlig ljudbild utan att för den delen vara högre i volym. Chassit har gummibeklädda ytor här och var (hårddiskplatser, nätagg exempelvis) men trots det så viner det ändå på bra, och skapar snarare ett specifikt typ av ljud (lite mer hög-pitchat) som med all säkerhet kan irritera de mer ljudkänsliga användarna där ute.
Jag personligen är mest intresserad av ljudisolerade chassin – så visst finns det en mer partisk aspekt för mig, men trots det så kan jag se att chassits ljud inte är optimalt sett till HUR det låter snarare än hur högt det låter. Sedan är det såklart en stor skillnad i volym också, i alla fall i kontrast med FDs kända Define R-serie, där ljudisolerade insidor finns. För oavsett hur väl det härdade glaset är, så hörs fläktarna igenom betydligt tydligare i alla fall.
Sammanfattning
Sett till specifikationer (se längre ner), så finns allt som man behöver och lite till. Visst är jag av gamla skolan som fortfarande använder blu-ray-brännare, så jag saknar plats för det – men det är å andra sidan standard numera att vara utan. Spel och merparten av program är ändå digitala, så det kan jag givetvis förstå.
Jag hade önskat att hanteringen av RGB belysningen varit något som sköts via frontpanelen, då den medföljande kontrollen måste lämnas inuti chassit, om man inte helt enkelt ska skapa hål i chassit för att få ut det. Likaså skulle jag gärna sett en lägre ljudnivå – men å andra sidan kan du helt enkelt låta bli och koppla in några av de fläktar som medföljer. Men då tappar du mycket av poängen med chassit, då de är RGB fläktar.
I övrigt är det ett chassi försett med vibrationsdämpad gummi, har en potentiell topp av luftflöde på 103,85 CFM, och en högsta ljudnivå på 34 dBA. Den eminenta förberedda kabeldragningen gör installation av moderkort och övrig utrustning enkel. Sen att RGB belysningen nära nog kan synas från rymden gör det hela än mer roligt – även om det även reflekteras i priset.
-
Mått – 140 x 140 x 25 mm
-
Lager – högklassig LLS (Long Life Sleeve)
-
LED-typ: adresserbar RGB
-
Rotationshastighet – 500-1700 varv / minut
-
Ljudnivå – 34,1 dBA
-
Luftflöde – 103,85 CFM
-
Statiskt tryck – 1,32 mm H2O
-
Max nominell ingångsström: 0,18A fläkt / 0,30A LED
-
Ingångsspänning: 12V fläkt / 5V LED
-
100 000 timmar MTBF
-
Sex individuellt adresserbara navmonterade RGB-lysdioder
-
Speciellt utformade fläktblad och ytterring ger en enhetlig glöd
-
Högkvalitativa hörn av vibrationsdämpande syntetiskt gummi
-
PWM-kontroll med ett brett hastighetsområde
-
Asus AURA, Gigabyte Fusion, MSI Mystic Light, ASRock Polychrome support
-
Kedjbara RGB-kablar förenklar ledningarna och utnyttjar tillgängliga anslutningar
-
Trip Wire-teknik ökar bladeffektiviteten och minskar bullret
-
Aerodynamisk stator med inbäddade ledningar minskar turbulensen
-
Strömkablar med svart ärm
Fractal Design Define S2 Vision RGB. Lägsta pris 2399 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-12-20.
Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.