Innehållsförteckning
Vattenkylning var länge en lyx för PC-entusiaster, men med lättinstallerade All-in-One-lösningar (AIO) har tekniken blivit tillgänglig för alla som vill hålla sina processorer svala. Med den nya modellen Kraken Elite 240 RGB (2024) hoppas NZXT tilltala både nybörjare och entusiaster genom att erbjuda en uppgraderad version av fjolårets populära modell – nu med förbättrad prestanda och design. Men kan de verkligen konkurrera med andra tillverkare?
Inledning
Få saker är så spännande som produkter som lyckas vara både innovativa, traditionella och bruksmässigt tillgängliga på samma gång! NZXT har lanserat en smidig 240 mm vattenkylare (AIO) som är designad för att klara även de hetaste processorerna, och kan enkelt installeras i olika chassityper. Det svåra för oss konsumenter är att hitta den dock. Särskilt då den delar samma namn som modellen tillverkade i fjol. Här känner jag att NZXT kunde ha utvecklat inte bara kylaren – utan även namnet. Nåväl, den kommer med en IPS LCD-skärm, mängder av RGB och en så kallad ’single-frame’-fläkt och därför får du mycket att leka med.
Specifikationer för ’Single-frame’-fläkten F240 RGB Core:
- Hastighet: Upp till 2 400 RPM
- Luftflöde: 75,12 CFM per fläkt
Specifikationer likt de ovan påvisar att det ryms gott om styrka sett till luftflöde – något som sannerligen behövs idag när datorer blir allt mer krävande. Livslängden för dess fläktar är för övrigt uppskattade till cirka 60 000 timmar, och med tanke på det goda processorsockelsupport som hittas här, går det säga att det lär hålla så länge du använder det. Med tanke på att det kommer med sex års garanti känns det ytterligare bestyrkt från tillverkarnas sida.
Stöd för den senaste Intel sockeln – LGA 1851 hittas här, såväl som support för LGA 1700/1200/1150 och 1151 (m.fl), samt AMD AM4 och AM5. Allt detta gör att NZXT Kraken Elite 240 RGB åtminstone inte kan klankas ner sett till vilka plattformar du vill använda den med – gamla som nya. Detta innebär att du utan problem kan införskaffa denna AIO-kylare för din nuvarande dator – oavsett vad den befinner sig på för sockel, och sedan utan problem uppgradera längre fram. Med tanke på att Intels LGA 1851 är nylanserad i detta nu, samt att AM5 ska ha support till minst 2027 innebär det mycket svängrum helt enkelt.
Utifrån ett estetiskt perspektiv kommer Kraken Elite 240 RGB i vitt eller svart (båda matta till färgen), vilket fortsätter traditionen med snygga kylare från NZXT. I vårt fall mottog vi NZXT:s vita modell, vilket parat med den skarpa IPS LCD-skärm som hittas på pumphuset, får den att framstå extra elegant, samtidigt som den kan vara praktisk. Nåväl, åtminstone praktisk för de som placerar datorn på skrivbordet, där en snabb blick hastigt kan ge dig insikt i temperaturer eller valfri annan data som datorn kan visa upp. Om inte annat kan du lätt placera egna bilder eller gif:s för att skapa mer av en ’showcase’-dator; något som kommer uppskattas av de PC-användare där ute som gärna visar upp sin dator.
När det gäller pumphusets storlek har NZXT lyckats bra med att säkerställa att RAM-minnena är lättåtkomliga. Pumphuset är främst högt snarare än brett, vilket gör att det inte riskerar att blockera RAM-platserna. För LGA 1700-sockeln, där bakplattan är relativt bred, kan det visserligen vara något trångt, men det är inte mer problematiskt än hos andra AIO-kylare på marknaden. Sammanfattningsvis upplevdes det aldrig som svårt att nå, installera eller ta bort RAM-minnena, och NZXT har här visat ett bra exempel på hur designen bör utformas.
Med LGA 1700-uppsättningen kan du själv välja hur pumphuset placeras och vilken riktning slangarna ska ha. Oroa dig inte för displayens orientering – den kan enkelt roteras via programvaran NZXT Cam. Denna flexibilitet har funnits i många av NZXT nyare AIO-kylare, men är fortfarande uppskattad och värd att lyfta fram.
Installation & support
Till skillnad från andra tillverkare som kräver att användare kopplar samman alla fläktar i serie (daisy-chain), har NZXT förenklat processen. Här behövs bara en kabel från fläkten som sedan förgrenas till alla nödvändiga anslutningar.
D.v.s inga kablar direkt från pumphus att oroa sig över, och heller inte en massa bök med att koppla samman kablar hit och dit. Förvisso blir det ändå lite bökigt att försöka hålla din dator snygg invändigt, då denna stora kabel tar sin plats och går lite kors och tvärs efter du är klar, men sett ur installationssynpunkt är det riktigt välgenomtänkt. Om du planerar ditt kabeldragande mer kan du med säkerhet få till det riktigt snyggt – särskilt om du dessutom använder buntband för att slimma till fult sittande kablar.
Vad allt detta gör sett till RGB-belysningen för övrigt, är att den simplifierar för de användare som annars skulle bävat inför mängden kablar. I detta fall kan jag säga att NZXT kommit en bra bit på vägen sett till användarvänlighet – något som ackompanjeras av en riktig manual. Något som inte längre ses hos många andra tillverkare. Apropå användarvänlighet, kommer även Kraken Elite 240 RGB med för-applicerad kylpasta. Detta är förvisso något som är hett debatterat sett till vad som är bäst; vissa föredrar att själva placera ut kylpastan, vissa uppskattar enkelheten med att ha det gjort på förhand. I detta fall känner jag att det upplevs kvalitativt. Det tunna lager som medföljer under pumphuset kommer lätt täcka processoryta – oavsett om det är en Intel eller AMD modell därunder.
NZXT har ökat säkerheten på sin produkt genom att applicera en gummibeläggning runt slangarna där de ansluter till pumphuset. Även om detta skydd saknas vid in- och utgångarna för vätska vid radiatorn, har NZXT fokuserat på pumphuset eftersom det är en punkt där vibrationer kan uppstå och på sikt öka risken för läckage. Genom att placera gummi runt slangarna närmast pumphuset, har NZXT alltså förbättrat säkerheten och minskat risken för framtida problem.
Prestanda och ljudnivå
Det är när vi når prestandan som Kraken Elite 240 RGB både överraskar och imponerar. Denna mindre kylare kommer vara några grader varmare än de 360 – 420 mm långa kylare som finns, men ärligt talat är det beundransvärt effektivt.
I testerna på ’Performance’ och ’Silent’-lägena uppmätte vi en maxtemperatur på 81º C för processorn Intel i9-13900KF. Testerna som består av syntetiska stresstester är visserligen onaturliga, när de körs via programmet CPU-Z och dess ’benchmark. Processorer stressas i regel ej över varje kärna under så pass lång tid under normal användning, men genom att utföra dessa tester märker vi hur kylaren presterar i extremfall. Med strax över 2 400 RPM som mest över fläktarna, är det uppenbart att radiatorn kyls ner rejält, samt att pumphuset som i sin tur skjutsar genom vatten med en hastighet uppåt 2 800 RPM kompletterar det hela än mer.
Ingen ’CPU-throttle’ märks därför av, och processorn kunde sträcka på benen ordentligt; något som inte kan sägas om alla kylare direkt. Det är dock helheten som imponerar mest. Under normal användning låg medeltemperaturen runt 29-32º vilket är en riktigt bra plats att befinna sig på. Visst når inte Kraken Elite 240 RGB riktigt samma nivå vad gäller temperaturer som exempelvis Arctic Liquid Freezer III gör, men våra tester utgår från en 360 mm variant, så det är därför inte särskilt märkligt.
Det är egentligen mest en fråga om kontaktyta – eller snarare eventuell avsaknad av sådan som oroar mig. Temperaturen är uppenbarligen under kontroll, men jag hade gärna sett att NZXT fört med en kontaktram för Intel-processorer för att bättre säkra upp det hela. En sådan försäkrar dels en mer plan åtkomst för undersidan av kylplattan (under pumphuset), men stabiliserar även upp processorn. Detta är förvisso mer ett önskemål än ett krav, men med tanke på att jag sett kylare på marknaden som ändå lägger med en sådan – trots ett billigare pris – från start, gör att jag gärna ser att NZXT tar steget mot det i kommande modeller.
CPU throttling innebär att processorn förändrar sin klockfrekvens och därmed prestanda när belastning sker, för att därefter omedelbart gå ned i en lägre klockfrekvens när belastningen på denna sjunker. Detta är en metod som nyare processorer har inbyggt för att undvika hårdvaruproblem – men också ett sätt att spara in på värme och el.
Apropå pris, har vi dessvärre inget svenskt pris ännu – men detta ärde prisbilder som givits för denna nya Kraken Elite RGB-serien:
- Kraken Elite 240 RGB: $259.99
- Kraken Elite 280 RGB: $274.99
- Kraken Elite 360 RGB: $319.99
Detta innebär med säkerhet att Kraken Elite 240 RGB landar på 3 200 SEK och uppåt; en prisbild som definitivt separerar den från presumtiva konsumenter än mer. Med detta pris känner jag att den behöver träffa alla aspekter mitt i prick – vilket den tacksamt också gör.
För med högre RPM medföljer i regel högre ljudnivåer – och mycket riktigt är det lätt att märka av Kraken Elite 240 RGB när den går på högsta hastighet. Trots det känner jag att det är oerhört överkomligt i alla fall. Under ’Performance’-inställningen av fläktarna (d.v.s att de kan nå högre hastigheter), nådde vi som mest 46 dBA under hög belastning (via CPU-Z). Detta är on par med många luftkylare och är ärligt talat en av de bästa aspekterna med denna kylare från NZXT. Att den under de mest prestandakrävande stunderna ändå inte är överdrivet ljudliga! Under normal användning ser vi mer traditionella ljudnivåer – där ’Silent’-läge står ut mest, med sina ”ynka” 40 dBA. En ljudbild som ärligt talat kommer uppskattas mycket av de PC-användare som älskar att visa upp sin dator.
Detta för oss vidare till NZXT Cam; programvaran som rekommenderas att använda för att själv hitta din egen nivå sett till fläktkurvor. Dels har du ovannämnda profiler ’Silent’ och ’Performance’, men givetvis kan du själva justera bäst du vill. Det är även i denna programvara du ändrar bakgrundsbilder samt vilken information den 2,72” skärm som pumphuset håller ska visa. En 60 Hz skärm som för övrigt kommer i upplösningen 640 x 640 px. Detta resulterar i en ovanligt skarp och tydlig skärmvisning, oavsett vad du väljer att visa.
Som programvara är det en oerhört lättanvänd sådan, där egentligen vem som helst kan sätta sig att antingen föra in bilder, byta färger och information – utan att det ska kännas plottrigt. Istället presenteras allt tydligt och enkelt från start.
Testsystem:
- CPU: Intel Core i9-13900KF
- RAM: Kingston 2x16GB DDR5 @6000MHz CL36 Fury Beast
- MODERKORT: NZXT N7 Z790
- CHASSI: be quiet! Light Base 600 LX
- Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit 23H2
Värd att köpa – och för vem exakt?
Det är sant att du i regel får något bättre temperaturer med större radiatorer än denna 240 mm modell – men det finns en aspekt som spelar in här, som jag ännu inte lyft. Tack vare dess storlek finns det ett riktigt stort omfång av chassistorlekar, där du kan placera denna kylare. Det går rentav att placera det i flertalet mindre mini-ITX chassis, vilket sannerligen borgar för en välkyld liten speldator. Vare sig du har den framför din TV i vardagsrummet eller direkt på ditt skrivbord.
NZXT Kraken Elite 240 RGB är ett utmärkt val för dig som söker hög prestanda i ett kompakt format, med stilren design och enkel installation. Även om priset är något högre än för vissa konkurrenter, är kvaliteten och funktionaliteten värd investeringen, särskilt för den som prioriterar både utseende och användarvänlighet.
Allt detta kulminerar i att den erhåller vår högsta utmärkelse – något som är få förunnat – men något jag känner NZXT Kraken Elite 240 RGB gör sig förtjänt, och det med råge!
LCD
-
Diameter : 2,72 tum (69 mm)
-
Färger : 16,7 miljoner
-
Upplösning : 640 x 640 px
-
Ljusstyrka : 690 cd/m²
-
Paneltyp : IPS
-
Uppdateringshastighet : 60 Hz
-
Orientering : Mjukvara justerbar
Pump
-
Namn : NZXT turbinpump
-
Motorhastighet : 1 200 – 2 800 ± 300 rpm
-
Ström : 12V DC, 0,3A
Radiator
-
Mått (L x B x H) : 281 x 120 x 27 mm
-
Material : Aluminium
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
NZXT Kraken Elite 240 RGB (2024). Lägsta pris 3 289 kronor enligt Proshop.se 2024-11-12.
Obs. Produkten har precis introducerats och på grund av detta kan prisbilden variera uppåt och neråt sett till kostnad – åtminstone utifrån ovan exempel på proshop.se.