Det är inte många gånger vi får in mer nischade produkter; men här har vi ett sådant tillfälle. Sennheiser GSX 1000 är inget mindre än en ljudförstärkare, i.e. ett externt ljudkort. Men det kommer med en del variationer som får det att stå ut. Så denna gång blir det en djupare titt på denna förstärkare som säger sig kunna ge riktigt bra kvalitetshöjning på ditt ljud.
Utseende & Känsla
Det man först slås av är dess design. Det går liksom inte att undvika. Den har en häftig design i svart, rött och inslag av silver som lär falla den mest estetiskt krävande användaren på läppen. Med en touchskärm byter du smidigt mellan ett antal olika funktioner, och runt dess skärm är ett roterbart ratt som mjukt snurrar om man rör den. Hela utseendet på denna produkt känns otroligt genomtänkt och lär passa in bra på alla typer av användares skrivbord. Med ett rött skimmer runt volymratten, och väl upplysta siffror och symboler på dess skärm, så är det enkelt att se dess inställningar.
Installation & Anslutningsmöjligheter
Omedelbart hittas GSX 1000 efter man kopplat in dess USB kontakt i datorn. Därefter så kan du enkelt välja den i ljudinställningar och vips så är du igång. På baksidan har du kontakter för mikrofon, hörlurar och högtalare. Något som de två senare lätt kan växlas mellan.
Utöver de redan nämnda kontakterna (hörlurar, mikrofon, högtalare) så har vi även ett hjul på höger sida av enheten, som gör att vi kan justera ljudet mellan spel och kompisar i ex. Discord eller TeamSpeak. Dessutom kan du ha dina högtalare och headset inkopplade samtidigt och enkelt byta mellan de genom att bara trycka på touchskärmen. Allt som allt är det intuitivt och framförallt enkelt att handskas med förstärkaren.
Funktioner & Ljudkvalitet
När det kommer till kvaliteten, så finns det en del att prata om här. Du har nämligen ett 7.1 ljud i högst 48 kHz (sample rate) genom 16 bit. Det är uppenbarligen bra om än utan några större överraskningar. Med dess ordinarie stereo ljud på 96 kHz genom 24 bit, så blir det däremot aningen högre exakthet vad gäller ljudåterskapning, vilket alltid är önskvärt. Sedan här vi även ett 16 kHz ljud på det andra uppspelningsspåret, som är för ren kommunikativ användning. Så användare får alltså två val, när det gäller uppspelning; så att de kan välja utefter om de spelar och vill höra medspelare bättre eller ska titta film/lyssna musik/spela spel.
Ljudkvaliteten är bra; på både stereoljudet som 7.1 ljudet, med väldigt lite förvrängning. Dock bör det nämnas att förstärkaren även kommer med fyra förinställda profiler som nås (samt ändras/modifieras) enkelt via de fyra touchknappar som finns på varje hörn av produkten. Överlag så är det som sagt ett bra ljud, men med tanke på att prisbilden egentligen borgar för högre ”sample rates” så kan man dock lätt känna att det borde funnits mer studioliknande ljudstandarder att välja mellan. 7.1 ljudet i sig är för övrigt riktigt bra, och nås snabbt genom en snabb touch på skärmen. Du kan här välja även huruvida ljudet ska komma mer bakom eller framför dig, så att du bättre kan ställa in din surroundupplevelse. Det bör även sägas att ljudbilden verkligen poppar i samtliga gaming headset som vi provat med. Oavsett om det är Sennheisers egna (t.ex. Game One, Game Zero), eller andra tillverkare (t.ex. QPAD QH-90, ADX Firestorm H07) så verkligen optimerar det ljudbilden för det headsetet. På så sätt så skulle du kunna ha även det mest risiga (med vissa gränser så klart) gaming headset, och ändå få en bra förbättring i ljud.
Överlag så är ljudet (i både stereo och 7.1) fylligt, balanserat och klart. Så även om det saknas lite i de högre ljudstandarderna som finns i exempelvis ljudkort i samma prisklass, så skänker helheten i användargränssnitt, touch och design mycket till ljudförstärkarens fördel.
Du kan även lätt justera sidton (d.v.s. medlyssning) direkt på förstärkaren om så önskas, samt ställa in ljudbilden efter tre ljudprofiler; spel, film, musik (eller inget av de). Allt som allt finns alla möjligheter att verkligen få en bred ljudbild oavsett om det är i spel, film, musik eller bara röstkommunikation.
Men är allt på topp med detta, det låter onekligen så. Nja, det finns ett par områden som faktiskt kunde gjorts bättre. Touchknapparna runt om kanterna nuddas lätt, så att du både enkelt kan råka byta profil eller t.o.m. skapa en ny profil. Förvisso finns det förinställda ljudprofiler, men ett dedikerat program hade varit toppen, så man mer ingående kunde skapa ”equaliser” inställningar, eller helt enkelt nya profiler. Slutligen har vi priset, som även om den är förståelig (detta är ändå mer av en lyxprodukt, i.o.m. dess touchskärm och väldigt eleganta uppenbarelse) ändå är ganska saftig. Det är verkligen i slutänden ett antal saker som de potentiella köparna där ute bör ha koll på. Så….är den värd att köpa?
Anslutning 3.5 mm headset, 3.5 mm mikrofon, 3.5 mm högtalarkontakt, mini-USB , Frequency response (Headphones) 0 – 48.0 kHz , THD, total harmonic distortion 0.005 % THD @ -3 dBFS , Kabel längd 1.2 m, Audio output Headphone: DC coupled and dual rail power supply, USB Standard USB 2.0 full speed & USB audio 1.0
Cirkapris – 2000 kr
Recensionsex tillhandahållet av Sennheiser
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.