MSI B250M Mortar

av Fredrik Olsson

Återigen träder ett moderkort in i fokus; även denna gång från MSI. Men denna gång har vi ett litet Micro-ATX moderkort, och frågan blir då snabbt: Hur bra kan ett sådant litet kort vara egentligen?

Känsla & Design

Precis som hos storebror Krait Gaming Z270, så har även detta moderkort samma estetik. Det vill säga ett zebrainspirerat utseende, där svart och vitt går om vartannat. Dessutom har det LED ljus, för att blidka moddarna där ute.

Dess i/o är även inneslutet under en metallskärm, för både utseende och enligt MSI för att försäkra att ljudkort och andra komponenter hålls skyddade. För mig personligen så fann jag det helt okej, men inte på något sätt unikt i dagens läge. I övrigt så innehar moderkortet en i/o panel som vi ser hos många andra moderkort; även om det är kul att se att PS/2 kontakt finns för de ”verkliga” spelarna där ute.

Kompatibilitet & CPU Stöd

Det som B250M Mortar står för är en balans mellan pris och prestanda. Du får här stöd för Intels 7:e generation av processorer (Kabylake), samt 6:e generationen via LGA1151 socket. Trots sin lilla storlek så finns här stöd för upp till fyra DDR4 minneskort, med en maxstorlek på 64 GB (mellan DDR4 2133 MHz till 2400 MHz*). Lägg därtill 2 PCIe bryggor x16 och 2 PCIe x1 bryggor. Allt detta pekar bara på att trots micro-formatet så kommer moderkortet stå väl mot även större formfaktor-moderkort på marknaden.

*DDR4 minnen; det går enbart att köra 2400 MHz på 7:e generationen av CPU. Medan 2133 MHz på 6:e generationen.

 

Om vi kollar på andra möjligheter, så står det även klart att det trots (jag vet att jag nämner detta ofta) sin lilla storlek, ändå har en slot för M.2 hårddisk support. Designen känns helt enkelt väldigt genomtänkt och är absolut inte till problem för någon där ute. Visst kan man tycka det på sätt och vis är snålt, i jämförelse med att många andra moderkort har stöd för fler M.2 diskar, men än en gång, det är ett Micro-ATX kort.

När det kommer till multi-GPU-stöd, så är det enbart CrossFire som officiellt stöds, vilket är synd då Geforce-grafikkorten är de som i nuläget står högst i kurs. Så att Nvidia SLI ej stöds är ett ganska stort minus.

I det testexemplar vi hanterat, så blev det såklart tydligt att Kabylake processorn behövde Windows 10, så tänk på det innan ett eventuellt köp.

Anslutningsmöjligheter och ljudkort

När det kommer till programvara och anslutningsmöjligheter så är det frikostigt. Dels genom att det medföljer Xsplit Gamecaster (för streamers), men även programvara för översyn av RAM-minnen, uppdateringar av moderkort, uppsnabbning av datorns bootning och ytterligare ett gäng program. Allt för att du som användare smidigare ska kunna reglera upp moderkortet och de beståndsdelar som adderas på det.

Det har även försetts med nya USB 3.1 portar. 3 stycken Type A på baksidan av moderkortet, med möjlighet att öka till ytterligare 2 på fronten av datorn. Men även en USB 3.1 Type C, för de som behöver denna nya standard.

Rent generellt så håller i övrigt moderkortet en låg profil i antal kontakter kan jag tycka. Visst har du det du behöver men det är knappt så det räcker. Jag personligen skulle velat se fler kontaktmöjligheter. Men å andra sidan är det ett Micro-ATX moderkort, så det är ganska rimligt. Det har för övrigt ett högst ordinärt inbyggt ljudkort från Realtek (ALC892 codec), men du får ändå 7.1 möjlighet så det är åtminstone något. Även om det idag är mer eller mindre standard.

Värt att nämna är att MSIs Gaming app som medföljer är ett riktigt bra program för att optimera din VR-upplevelse, för med ett par klick så optimerar du upp din dator för att bättre kunna hantera VR. Detta är kul att se, bara för att det visar att även moderkortstillverkarna är på båten om att detta med VR inte är en kort trend.

Personliga intryck

MSI har gått in för att skapa ett moderkort för budgetentusiasterna samt de som gillar en liten formfaktor på sin dator. Du har allt du behöver till ett rimligt pris, och även om jag personligen gärna sett att de försett moderkortet med fler USB-möjligheter och bättre ljudkort så är det ändå klart och tydligt att de nischar in sig på en del av marknaden där denna passar in som handen i handsken.

 


Specifikation

Recensionsex tillhandahållet av MSI

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar