Innehållsförteckning
ASUS TUF Gaming VG259QM kommer till oss med full-HD, 280Hz och en mängd godbitar. Kommer vad skärmen presterar vara värt priset som du måste betala för den? Om du kanske bara spelar spel i godan ro eller kör FPS där en hög framerate är viktigt kommer vi nu hoppa in i spel och se vad den har att erbjuda oss gamers.
Montering, Installation och vridmoment
Basen som skärmen står på är en riktigt bastant pjäs. Det kommer behövas ganska mycket kraft för att välta skärmen av misstag. Skärmen är höj- och sänkbar, kan även snurras, svängas eller lutas så att du som användare kan ha den vinklad precis som du vill ha den. Dessa aspekter i sig gör att du som användare kan använda skärmen på flertalet sätt; om det så är att ha den på höjden som extraskärm, men framförallt att du kan anpassa den efter din sittplats på höjden gör att dess pris blir aningen mer accepterat.
Installationen av skärmen är förvånansvärt enkel, armen på ryggen av skärmen sitter fast permanent så det är inget du behöver fästa. Det enda du behöver göra är att skjuta ner armen på basen vad gäller justering. Till och med installationen av foten är enkel, där du på ett par ögonblick skruvar fast monitorarmen med basen och är klar att köra igång den. Det är med andra ord en väldigt enkel historia att plocka ihop skärmen, vilket alltid uppskattas. Skärmens utseende bjuder på en väldigt ren design, det är smala ramar på skärmen och den kommer i en svart färg. På undersidan nere till höger finns en vit LED-lampa som lyser upp när skärmen är aktiv. Skärmen är som sagt höj- och sänkbar, så om du vill kan du höja den med 13cm, vilket är bra om du vill vrida skärmen vertikalt 90 grader och ställa skärmen på högkant. Skärmen kan därmed vinklas 90 grader horisontalt åt båda hållen och du kan även vinkla skärmen framåt eller bakåt.
ASUS har gett oss en skärm som kommer ge oss många möjligheter i hur man vill ha sin skärm, om den är på högkant eller vinklad nästan helt uppåt. Den totala vikten på skärmen ligger på strax över 7kg, vilket gör att den kommer stå stadigt oavsett underlag.
Effektförbrukning och Anslutningsmöjligheter
Om vi kollar på effektförbrukningen av skärmen kommer den under bruk använda upp till 20W, medan den i sparläget kommer ligga på upp till 0.5W (även när den är avstängd). Det här är inga ovanliga siffror i förbrukning för denna typ av skärm och är en helt överkomlig mängd.
Portarna som vi har att använda på skärmen är en Displayport (v1.2), två stycken HDMI (v2.0) och ett hörlursuttag. Genom att vi får två stycken HDMI uttag kan du koppla in en konsol direkt i skärmen utan problem och byta lätt mellan dem via den integrerade menyn i skärmen. Skärmen kommer inte med någon USB port, vilket jag gärna hade sett på skärmen, då det rättfärdigat priset ännu mer – men med tanke på den någorlunda accepterade prisnivån sett till helheten i vad man får här, är det ändå godkänt. Särskilt om man ser till just mängden anslutningsmöjligheter, vilket egentligen möjliggör flertalet enheter, där stödet för VRR (Variable Refresh Rate) och upp till 280Hz verkligen inte lämnar någon plattform bakom sig. Använd exempelvis en Xbox Series X på denna, och du får en jämn och fin upplevelse i spel, då just den konsolen stödjer upp till 120Hz och VRR.
Bildegenskaper
Detta är en 24.5 tums skärm och körs i som högst i full-HD (1920×1080). Numera är Quad HD (2560 x 1440) en upplösning som blir alltmer vanlig – där denna tappar lite – men sett till konsoler och mer ”competitive”-fokuserade PC-spelare kommer denna skärm med mängder av kvalitativa funktioner, där avsaknaden av 1440p eller 4K lättare kan accepteras. Skärmen är delvis mer inriktad på casual gamers som spelar snabba spel som FPS, fightingspel eller håller drömmar om att slå sig in på e-sport arenan. Med det sagt kommer Full-HD serva dessa spelare som skaffar skärmen väldigt väl och dess 280Hz gör att spelare utan problem kommer uppleva spelen utan några som helst problem. Dess följsamma skärm är livfull, med en bra färgomfång och även stöd för redan nämnda (och onämnda) funktioner…
Vilket för oss till dess G-Sync kompabilitet (samt AMD Freesync) och redan nämnda VRR (Variable Refresh Rate) som är igång från start, vilket gör att du slipper märkbar screen tearing. Utöver dessa kommer skärmen även med ASUS egna proprietära teknik ELMB-Sync (Extreme Low Motion Blur), vilket är en teknik som gör att när saker rör sig snabbt över skärmen inte framkallar ”ghosting” lika lätt. Alla dessa funktioner märktes väldigt väl när vi testade Dirt 5 och sladdade runt på banorna eller sprang för glatta livet ifrån fienderna i Deathloop.
Med denna IPS skärm kan vi få avnjuta den låga responstiden på bara 1ms, samt den fantastiska färgåtergivningen som finns då sRGB ligger på 99% (Det här betyder att du får 99% återgivning av färgerna – vilket kan vara till en fördel för de ’content creators’ där ute). Då jag har både spelat och sett på filmer på skärmen kan jag säga att färgerna är riktigt fantastiska. Svärtan i skuggorna på mörka spel som Resident Evil Village eller färgglada mysiga spel som Lake ser riktigt föredömligt ut på skärmen. Samt att skärmen har en bländfri yta vilket gör att du kan titta på skärmen i upp till 178 graders vinkel utan att färgåtergivningen förvrängs. Skärmen kommer även med DisplayHDR10 400 cd/㎡ (High Dynamic Rage), enkelt förklarat ger en bättre dynamisk bild – även om detta i det här fallet mer är av en psuedoHDR. HDR10 är en standard som används och den mest grundläggande versionen av HDR, och dess ljusstyrka är inte riktigt övertygande, då det är eller mindre är allt för vanligt att man slänger på denna mest låga HDR nivå, bara för att kunna hävda stödet. Som minst hade jag gärna sett en luminens på 1000 cd/m2 som verkligen hade givit denna skärm en mer unik aspekt. I nuläget är det mer till för att få med HDR stämpeln, än att faktiskt få ut så mycket av den rent ljusmässigt – särskilt under spel eller film, där denna nivå är ganska vek.
Upplevelse och Design
Skärmen är på högst 280Hz, du kan via den integrerade menyn på skärmen kan gå in och välja manuellt vilken Hz du vill ha. På tal om den integrerade menyn är den också enkel att komma åt. På baksidan direkt bakom LED lampan finns det fyra knappar (den nedersta är för att stänga av och på skärmen) och en liten styrspak, genom att klicka in styrspaken kommer du åt skärmens menyer. Här inne kan du t.ex. ändra om Hz antal, färgåtergivning, vilken port du vill använda eller slå igång någon av GamePlus funktionerna. GamePlus funktionerna är exempelvis att du kan ha ett en timer igång, FPS räknare eller varför inte ett hårnål för att enklare se vart du ska skjuta (lite fusk, men så är det). Allt styrs enkelt med styrspaken där du trycker den åt höger för att kliva in i en av menyerna, och åt vänster för att kliva ur, det är väldigt lätt och intuitivt att använda menyn. Skärmen har utöver den lilla LED:n under skärmen inget annat som lyser upp
Skärmen är väldigt lätt att ha att göra med, det är inget krångel med plocka ihop skärmen eller att hoppa in i menyerna och hitta det man letar efter. Med dess höga Hz och G-Sync kompatibel gör att spelupplevelserna är utsökta och man kan sitta och titta på de färggranna spelen utan att tappa något i dess färgåtergivning. Jag har haft skärmen nu hos mig ett bra tag och jag blir alltid imponerad av hur smidig och enkel den är att använda.
Något som inte får glömmas är att skärmen även har inbyggda högtalare. Visst det kanske inte är de bästa eller mest bombastiska ljudet på dem, men jag har hört sämre ljud på högtalare än dessa och det kan ibland vara skönt att kunna lyssna på saker utan att vara nöd att plocka fram ett par hörlurar när jag vill slöa lite framför Youtube – även om lustigt nog även kommer med ett hörlursuttag, om man vill lyssna på det sättet. På detta sätt kan exempelvis flera källor av plattformar alltid kunna höras via skärmen, om du exempelvis kopplar in ett högtalarsystem via dess 3.5 mm kontakt.
Men är den värd sitt pris?
För en skärm som i skrivandets stund pris ligger på ca 4000kr är det ändå en väldigt prisvärd sådan. Vi får två HDMI portar som gör att vi kan koppla in en konsol direkt in i den och smidigt växla mellan dem via den integrerad menyn på skärmen. Med G-Sync, VRR och ELMB-Sync gör att spelupplevelserna är smidiga och med 280 Hz kan du som vill slå dig in på E-sports arenan få en bättre chans. Sedan innebär det även att du som bara vill få en bättre upplevelse när du spelar online om det så är ett förstapersonsspel eller ett fightingspel faktiskt har den möjligheten. Visst den kunde haft en USB hubb, men då hade vi säkert sett en prishöjning. Eller varför inte 4K eller åtminstone 1440p, samma sak där då med ett högre pris. Det finns skärmar som har högre Hz, men då kostar de också mer.
Vad jag vill ha sagt att för vad du betalar för den här skärmen får du väldigt mycket och helt enkelt en riktigt bra skärm. Förvisso dyker det upp skärmar för några hundringar billigare, som har dessa egenskaper, men ASUS TUF Gaming VG259QM känns prisvärd då det ändå ger dig G-Sync, VRR och ELMB-Sync som ger dig en suverän upplevelse i spel. För dess pris får du väldigt mycket för pengarna, fantastisk färgåtergivning och enkla menyer att ändra till hur du vill h skärmen – för att inte tala om mängder med justerings- och anslutningsmöjligheter. Skärmen ger dig helt enkelt precis vad den utlovar och det är inte illa pinkat.
Display
Aspect Ratio : 16:9
Display Viewing Area (H x V) : 543.744 x 302.616 mm
Display Surface : Non-Glare
Backlight Type : LED
Panel Type : IPS
Viewing Angle (CR≧10, H/V) : 178°/ 178°
Pixel Pitch : 0.282mm
Resolution : 1920×1080
Color Space (sRGB) : 99%
Brightness (HDR, Peak) : 400 cd/㎡
Brightness (Typ.) : 400cd/㎡
Contrast Ratio (Typ.) : 1000:1
ASUS Smart Contrast Ratio (ASCR) : 10000000:1
Display Colors : 16.7M
Response Time : 1ms(GTG)
Refresh Rate (Max) : 280Hz
HDR (High Dynamic Range) Support : HDR10
Flicker-free : Yes
Video Feature
GameVisual : Yes
Color Temp. Selection : Yes(4 modes)
GamePlus : Yes
HDCP : Yes
Extreme Low Motion Blur : Yes
ELMB Sync: Yes
VRR Technology : G-SYNC® Compatible
GameFast Input technology : Yes
Shadow Boost : Yes
Low Blue Light : Yes
Multiple HDR Mode : Yes
Audio Feature
I/O Ports
HDMI(v2.0) x 2
Earphone Jack : Yes
Signal Frequency
HDMI: 30~255 KHz (H) / 48~240 Hz (V)
Power Consumption
Power Saving Mode : <0.5W
Power Off Mode : <0.5W
Voltage : 100-240V, 50/60Hz
Mechanical Design
Swivel : Yes (+90° ~ -90°)
Pivot : Yes (+90° ~ -90°)
Height Adjustment : 0~130mm
VESA Wall Mounting : 100x100mm
Kensington Lock : Yes
Dimensions (Esti.)
Phys. Dimension without Stand (W x H x D) : 563 x 329 x 51 mm
Box Dimension (W x H x D) : 649 x 449 x 192 mm
Weight (Esti.)
Net Weight without Stand : 2.9 Kg
Gross Weight : 7.4 Kg
Accessories (vary by regions)
Power cord
DisplayPort cable
Quick start guide
Warranty Card
Certificate
TÜV Low Blue Light
VESA DisplayHDR 400
Recensionsex tillhandahållet av ASUS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner