Hem RecensionerHårdvarurecensioner WD_Black P40 Game Drive SSD

WD_Black P40 Game Drive SSD

Nödvändig extra lagring eller ett glorifierat USB-minne?

av Joel Svahn

Nu när SSD-lagring i princip är standard (hoppas jag!) i varje datorspelares hem är det enda problemet att det inte finns nog mycket av den, speciellt för konsoler. Trots större lagringskapacitet växer spelen snabbare än vad konsolmarknaden hinner med, och plötsligt sitter du där och ser ut som ett fån när du för femte gången denna månad måste avinstallera ytterligare en indiepärla för att ge plats åt den senaste Warzone-uppdateringen.


Ett ljus i mörkret kommer i formen av WD_Black P40 Game Drive SSD (hädanefter kallad P40), en bärbar SSD lösning som endast kräver ett fungerande USB-C uttag, eller motsvarande (typ) USB 3.2. Inte bara fungerar den med datorer, utan även konsoler.

Tillgänglig i tre olika storlekar och prisklasser finns det något för nästan all plånböcker, oavsett vad du spelar på. Det enda kravet, sett till dator, är tillgång till USB-C eller USB 3.2. Jag har i mina tester inte sett någon skillnad alls mellan dessa två uttag, så en av dem räcker.

Jag har inte heller varit snäll i min användning. För mig är spelet med de längsta laddningstiderna Total War Warhammer III. Efter en smärre hårdvaruuppgradering har laddningstiderna naturligt minskat, men de finns fortfarande märkbart där. Till min stora glädje skilde det sig endast någon sekund som högst mellan min ordinarie NVMe SSD och P40. Nu är detta ett högst ovetenskapligt mått på hastighet egentligen, då det finns enormt många variabler i själva spelet som kan påverka hur kort/lång laddningstiden är, men laddningstid är inte bara siffror, utan lika mycket en känsla. Men för den hårda, kalla vetenskapsmannen inom oss kommer här lite nuffror.

Med en utlovad läshastighet på 2 000 Mb/s och skrivhastighet på 1 950 Mb/s ser vi här att det nästan stämmer. Jag valde att göra testet efter att ha fyllt hårddisken något, vilket påverkar resultatet. Samtidigt anser jag att detta gör testet mer realistiskt, för vem har en tom SSD?

Mjukvaran som du kan ladda ner är lätt att använda och ger dig kul data du kan kika på när du har det riktigt tråkigt. Ljusslingorna på baksidan av enheten går att skräddarsy sett till färg och ljusstyrka, men de kan även kopplas till andra program med samma funktion, till exempel Razer Chroma.

Du kan spela på den, du kan lagra saker i den och det går snabbt. Den lyser också med regnbågens alla färger (vilket kan vara lite svårt att se på mina bilder då mitt USB-C uttag sitter på bakpanelen) och ser annars riktigt solid och snygg ut. Aluminiumchassit får mig nästan att vilja tappa den i marken med flit för att testa hur hållbar den är, men bara nästan. Samtidigt är den lätt som en fjäder och jag kan utan problem plocka med mig den till nästa LAN. Jag sitter och stirrar på denna mäktiga lilla låda och bara en fråga återstår för mig att svara på…

Vem är denna produkt gjord för?

Det är extremt tydligt att detta är en produkt som riktar sig till gamers, oavsett om du sitter på PC eller konsol. Liknande produkter på marknaden går att få med större lagring till ett billigare pris, men dessa går i snigelfart jämfört med P40. Du ska ha spel på den, du ska använda den när du spelar. ”Men varför då inte köpa mer intern lagring om du sitter på PC?” skriker jag ut i tomma luften och kommer genast på att alla kanske inte är bekväma med att öppna sin dator och peta runt, och flera sitter säkert med en laptop och spelar efter den stora grafikkortsbristen. För konsolspelare har jag svårt att hitta en bättre lösning än den Western Digital erbjuder, och om du sitter och våndas inför releasen av God of War: Ragnarok på grund av platsbrist behöver du inte plågas längre, räddningen är här.

I alla fall om det släpps till Playstation 4. Stödet för olika konsoler skiljer sig nämligen något: På föregående generation (Playstation 4, Xbox One) kan du både spela och lagra, precis som på PC, men på Playstation 5 och Xbox Series X/S kan P40 ”enbart” användas som lagringsenhet. Förvisso en extremt snabb sådan, och att flytta ett installerat spel från SSD:n till konsol kommer gå otroligt snabbt. Hade detta varit en dyrare produkt hade jag kanske klagat på detta, men för priset känner jag att det hade varit lite för mycket att be om att ha Play and Store stöd för de senaste konsolerna.

För PC-spelaren som behöver mer minne är detta absolut inte en dålig lösning, och du får alltid med dig rätt sparfil till The Elder Scrolls: Skyrim och slipper börja om. Nu erbjuder förvisso de flesta speltjänster (t.ex Steam) molnsparning till dina spel, men det kan finnas en extra trygghet i att när du går från den ena datorn till den andra så hänger sparfilerna med, rent fysiskt.

Rejält med RGB ska det va!

Jag är otroligt nöjd med P40 och kommer nog använda den ett bra tag framöver. Om jag måste hitta några nackdelar skulle det vara att produkten blir väldigt varm. 56°C låter kanske inte som så mycket när man snackar hårdvara till en dator, men det KÄNNS desto mer om du råkar röra vid lagringsenheten när den är igång. Jag hade också önskat att den medföljande USB-C sladden var något längre, då P40 just nu blir något låst om dina enda tillgängliga uttag sitter på t.ex. datorns bakpanel.

Detta är dock småsaker och inget som rubbar helheten. Sett till pris och vad den erbjuder tycker jag att WD Black P40 Game Drive SSD utan tvekan gjort sig förtjänt av nördlivs högsta utmärkelse, Toppklass! Här finns något för konsol som pc-spelare som alla, i dagens spelindustri, behöver. Snabb, smidig och otroligt lätt att använda är jag nästan på vippen att ta med mig P40 istället för mitt USB-minne när jag lämnar lägenheten, och beroende på livssituation kan det vara precis det du söker.


Specifikation

Available Capacities: 500GB, 1TB, 2TB2

InterfaceUSB Type-C™ Superspeed USB 10Gb/s

Warranty5-Year Limited

Operating Temperature0°C to 45°C

Product Dimensions

Length: 106.98 mm | 4.21“

Width: 50.82 mm | 2.00“

Height: 13.00 mm | 0.51“

Weight: 78.5g | 0.17lbs

Storage Temperature-20°C to 65°C

Drop Tested Up to 2 Meters

Recensionsex tillhandahållet av Western Digital. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Lägsta Pris 1299 kronor (500Gb) enligt Western Digital 2022-09-02.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar