Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo The Smurfs: Mission Vileaf

The Smurfs: Mission Vileaf

av Danny Larsen

Glasögonsmurfen, Gammelsmurfen och Smurfan är bara några få av alla de smurfar vi kommer att se och interagera med i det glömda landet där smurfarna bor. Något har hänt i skogen och den är överväxt av plantor som spyr ur sig gift i sin omgivning. Vem har gjort detta och kan våra små vänner hitta lösningen och rensa upp skogen? Dags att smurfa lite smurf och smurfa ut lite smurf till alla som kommer i vår väg.


Den elaka trollkarlen, Gargamel, har kokat ihop en ny formel och skapat något som heter Giftplantan. Denna växt sprider gift i sin omgivning och det växer upp giftfällor som lockar in och tillfångatar smurfar, allt för att Gargamel ska kunna fånga dem och kanske denna gång hitta deras by.

Gammelsmurfen har en plan att koka ihop ett motgift mot giftplantan, men han behöver hjälp av smurfarna för att kunna hitta ingredienserna han behöver. Han kommer få hjälp med detta av fyra smurfar: Muskelsmurfen, Glasögonsmurfen, Kocksmurfen och Smurfan.

Men hur ska de kunna ta sig förbi alla förgiftade växter som stoppar deras framfart?

Smurfan.

Som tur för oss alla så har Fixarsmurfen skruvat ihop en ny uppfinning som heter Smurfiiserare. Man kan beskriva den som en udda dammsugare, men den har många fler funktioner än det. Med Smurfiseraren kommer man att kunna suga upp giftet och sanera skogen och dess växter. Man kommer också att kunna uppgradera Smurfiseraren, genom detta kan man flyga/glida till ställen man inte kunnat nå innan. Man kan hoppa upp och landa hårt och sprida ett moln runt sig som kan sanera växter runtomkring sig. Eller så kan man suga till sig fiender och växter och använda dem som projektiler. Det här är bara några av alla de saker som går att uppgradera. Då spelet är ett 3D-plattformande i tredjeperson är många av uppgraderingarna nödvändiga. 

För att kunna uppgradera sin Smurfiserare måste man hitta saker som finns gömda på de olika områdena man kommer ta sig igenom. Det kan vara allt från paket, bark, flaskor, rötter eller blåa svampar. När man sanerar växter så får man en till valuta som man måste ha för att uppgradera; nötter. Det är oftast inte svårt att se dessa saker, men ibland kommer man att få leta lite. Det finns väldigt många saker man kan hitta och man kan se på kartan hur många av dem man har hittat i varje område.

Spelet har fem kapitel och de alla är uppdelade i olika områden. Vi kommer att få besöka Smurfbyn, Skogen, Kittelslottet, Dysterträsket och Gargamels ruckel. I alla kapitel ska vi hitta en smurf som har blivit tillfångatagen i en giftplanta. För att frigöra smurfarna måste vi sanera plantans hjärta.

Man kan efter man har spelat igenom ett kapitel bara springa fritt i områdena man har låst upp för att antingen sanera bort allt skit som finns eller leta efter hemligheter för att kunna uppgradera sin Smurfiserare. Om man tycker att man inte har lyckats få bort all smuts innan spelet är över kan du fortsätta sanera även efter att du har klarat av spelet.

Att springa runt i byn eller ut i någon annan del så kommer man att stöta på andra smurfar eller prata med dem över en walkie-talkie. Det är kul att se och träffa på bekanta smurfar i spelet, t.ex. Latsmurfen kan man ibland hitta sovandes någonstans på vissa banor eller lyssna på Buttersmurfen muttra om att han inte gillar något.

När man får spela med de olika smurfarna har man inte olika förmågor eller styrkor beroende på om man spelar som Smurfan eller Glasögonsmurfen. De alla kan göra exakt samma saker och det är mer för att variera karaktär och få in en ny smurf som man kan få följa. Något som är uppskattat att dialogerna i spelet är med röster (finns små dialoger med NPC:er som står i byn som bara är text) och man kan höra och se skillnaderna mellan de olika smurfarna.

Eftersom det är ett 3D-plattformsspel så kommer jag rekommendera att man spelar spelet med handkontroll, inte för att mus och tangentbord fungerar dåligt, men att spelet är mer utformat för att köra med handkontroll. Finns inte mycket att nämna om kontrollen då den är ganska enkel med några få saker att minnas, sanera, hoppa och glid och hålla tungan rätt i munnen.

Eftersom man kan snurra runt kameran i 360 grader och har en massa plattformande att göra så kommer det tillfällen där kameran kan åka igenom/upp mot en väg och man inte kan se vart man är eller åt vilket håll man ska. Eller att man försöker titta runt, men att omgivningen ej är designad att kunna snurra runt 360 grader och kameran flippar ur lite. Det här är väl det värsta med spelet, men det är inget nytt för dess genre med kameraproblem ibland.

Jag tycker väldigt mycket om den färggrannhet som vi får se här i spelet, väldigt få spel som man kör har färger det fullständigt lyser om och det är som att vi har hoppat in i en av albumen och får uppleva ett färgsprakande äventyr. Designen på smurfarna och dess omgivning är väldigt trogen serietidningsalbumen, vilket gör att spelet ser rätt ut. Samt att musiken är väldigt passande till de olika områdena man är, även fast den mer är i bakgrunden så tillför den till stämningen när man kanske bara vandrar runt i byn och myser eller har hamnat i en strid.

Spelet är inte superhardcore på strider, utan mer på plattformande. Men de strider som man kommer att hamna i är ganska enkla. Fiender kan sprejas på tills de dör, vissa måste man hoppa på och sen spreja på dem. Det kommer fler fiender ju längre in i spelet man kommer, men att alla kan stoppas genom hoppa, spreja eller suga upp fiender och skjuta tillbaka dem på andra fiender. Vill man spela ihop (finns lokal co-op på samma skärm om man vill) med sitt barn kan man dra ner svårighetsgraden till lättaste.

Spelet är perfekt för dig som växte upp med smurfarna (som jag t.ex.) eller om du vill ha ett spel att spela med dina barn. Spelet har tyvärr inte svenskt tal, men det har svensk text om man vill använda det.

The Smurfs: Mission Vileaf — Smurfarna: Uppdrag vidriga växten som den heter på svenska — är ett väldigt underhållande plattformsspel som kommer ge dig ca 12 timmars spelande där man kommer hoppa, glida och springa igenom det glömda landet för att försöka stoppa Gargamels onda plan. Spelet är både för yngre och vuxna som växt upp med smurfarna. Det är kul och det finns mycket att göra i det. Jag fick slita mig från att inte försöka hitta allt som fanns i spelet, men eftersom man kan fortsätta efter man är klar så kanske jag hoppar in igen och försöker hitta allt jag kan.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet finns även till Xbox One/ Series X | S, Playstation 4/5 och Nintendo Switch.

The Smurfs: Mission Vileaf. Lägsta pris ca. 300 kronor enligt Steam 2021-11-19.

Recensionsex tillhandahållet av Microids.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar