Time on Frog Island

Är du en man eller en groda?

av Martin "Fyghar" Johansson

Time on Frog Island är ett spel som har hunnit bli hyllat mången gång under sin korta tid sedan det släpptes. Men är det värt allt beröm? Dags att se var det här skeppet hamnar.


Efter en storm förliser ett skepp. På skeppet har vi vår protagonist som nu är skeppsbruten på en ö bebodd av grodfolk. Skeppet behöver lagas för att resan ska kunna fortsätta, men det gäller att hitta delar för att ersätta de trasiga med. För att hitta alla delar behöver jag hjälp av öns invånare, men de kommer inte bara att ge mig sakerna, de vill ha hjälp i gengäld. Spelet är inte långt, det går definitivt att klara storyn på kanske en timme om man vet vad man ska göra, vilket jag inte gjorde. Det tog mig visserligen bara tre timmar att klara av spelet, men jag spenderade mycket av den tiden på att bara springa runt för att lista ut vart de olika sakerna jag behövde var någonstans.

Jag hade velat ha lite vägledning ibland för att veta var jag skulle hitta de olika sakerna, men samtidigt känner jag nu i efterhand att spelet och ön är så pass litet att det faktiskt inte behövs. Spelet har inte några dialoger utan använder sig av bilder för att visa vad det är man ska hämta samt vad man får för den. Jag fick då en hint under spelets gång om var någonting fanns, vilket jag uppskattade, men det var också en av de svårare grejerna att hitta då det krävdes en hel del plattformande uppför ett snötäckt berg. Den största utmaningen med den här bergsklättringen är faktiskt spelets kontroll. Jag hade önskat att den var lite mer… precis. Nu är det inte som att jag sitter med sadistnivåerna folk har skapat i Super Mario Maker, men jag vill ändå ha en stabil kontroll i ett spel som har plattformssegment implementerat.

Eftersom det är grodor som bor på ön innebär det ju en hel del hoppande och plattformande för att kunna ta sig till vissa platser. Det är inte direkt svårt att göra det, men det är utmanande i sina stunder. För att underlätta lite kan man blanda ihop speciella drycker som gör att man bland annat kan hoppa längre eller varför inte få en tunga som fungerar på samma sätt som en grodas? Det tog mig lite tid att lista ut hur det fungerade med brygden och jag ville till en början skylla på spelet. Men när jag väl listade ut hur det fungerade insåg jag att spelet var tydlig med hur jag skulle göra och det var bara jag som inte kollade ordentligt.

Spelet är väldigt charmigt samt välkomnande för såväl stora som små. Det ser ut att vara en interaktiv sagobok som man kan berätta för barnen vid läggdags vilket jag tycker är riktigt mysigt. Även ljudbilden är mysig. När regnet smattrar är det nästan att jag kollar på mina egna fönster för att se ifall det regnar. Riktigt välgjort! 

Time on Frog Island är ett familjevänligt spel där alla kan vara med och spela. Dock finns det en mörkare underton i spelet man får se under nätterna. Vår protagonist har olika drömmar och minnen som vi får se fragment av vilket kan få tårarna att börja komma. Jag tänker inte säga för mycket, men det är en del av spelets story jag verkligen gillar och dessa minnen förklarar väl varför han är ute och seglar. Utöver de minnena finns det inte mycket att säga om storyn, vår protagonist vill laga sitt skepp och ta sig vidare, vilket är precis de vi gör under spelet också.

Efter att ha spelat Time on Frog Island håller jag med om berömmet spelet har fått. Visst, det finns några småsaker som inte faller mig i smaken men på det stora hela är det här ett bra spel för en vettig prislapp, det kostar bara runt 200 kronor på Steam vilket känns mer än rättvist. Om du letar efter ett litet slöspel har du ett här, och det är definitivt ett Bra Köp.


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.
Spelet finns även till Nintendo Switch, Playstation samt Xbox.

Time on Frog Island. Lägsta pris 298 kronor enligt Prisjakt.nu 2022-08-04.

Recensionsex tillhandahållet av Merge Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar