Dicefolk har en intressant infallsvinkel. Det är lite som att spela schack mot dig själv men du vill att ena sidan ska förlora men din integritet förbjuder en lägg-match. Låter det solklart? Får kanske förklara lite tydligare.
Premissen för spelet är tämligen enkel. Chimeras som vändes mot mänskligheten av en trollkarl som ligger i en djup sömn. Chimeras i sig är magiska varelser, monster om vi vill gå så långt. Trollkarlens avsikter är dock lite oklara. De enda som kan rädda mänskligheten är en nomadstam som kallas Dicefolk, dom har nämligen magiska tärningar som kan kontrollera chimeras. Men som tur är finns det en hjälte, Alea, och passande nog är det där vi börjar med en handfull chimeras till vårt förfogande.
Spelmekaniken är lite annorlunda. Vi manövrerar oss via en karta mellan strider, vi rör oss inte fritt utan har några fixerade punker vi kan röra oss emellan. Det finns några olika typer av punkter. Strider, boss-strider, lägerplatser, smedjor med mera.
Det går dock inte att komma ifrån att det är striderna som är det huvuddelen i spelet och det är här det intressanta börjar. Striderna är turbaserade och varje tur så slås det med våra magiska tärningar. De är tre till antalet och har olika förmågor. Våra chimeras är baserade i en trekant med spetsar mot varandra och det är bara den i hörnet som pekas mot fienden som vi kan använda för att attackera (se den gröna bilden ovan). Nu kommer dock en tvist, vi styr även de vi slåss emot och vi måste använda alla tärningar på deras sida innan rundan tar slut.
Det blir plötsligt en strategi som både går ut på att göra skada, men också att undvika att göra skada på dina egna chimeras. Det är en fin balansgång och om inte det räcker så fortsätter våra chimeras vara skadade till nästa strid om vi inte hittar något som kan ge tillbaka lite livspoäng. Exempelvis bär från en buske eller en talisman som vi köpt från en smed eller vunnit i en strid. Med tidens gång kan vi även uppgradera våra tärningar, eller rättare sagt, byta ut sidor på tärningarna för att bättre passa våra strategier.
Vi kommer utmed spelets gång byta ut våra chimeras till starkare varianter genom att hitta dessa på olika punkter på kartan. Olika chimeras har även olika färdigheter såsom att börja med en sköld som skydd, få hälsan återställd från förra striden och många andra, ibland även negative färdigheter. Dessa färdigheter sköts automatiskt och inget som vi som spelare kan påverka annat än vid val av chimeras.
Striderna är inte så långa i början men utmed spelets gång har de lite mer hälsa, motståndarna blir lite svårare och vikten av taktik växer ordentligt. Några minuter och det är över. Något som jag stötte på ofta var skärmen med texten DEFEAT på. Och när den kom så var det bara att bita ihop och börja om från början, lite visare varje gång. Bit ihop och kom igen då.
Spelmekaniskt så spelade jag med musen. Klicka på tärning, klicka på kartan, inga avancerade kombinationer och inget som kräver snabba reflexer.
Musiken är trevlig, lugn och mjuk och ligger som en trevlig bakgrundsmatta. Jag stänger tämligen ofta av ljud i spel där det inte är ett måste för själva spelandets skull, men så blev inte fallet här. Det är en ganska harmonisk musik men som ändå ger en bild av att det är en strid vi är inne i, och i början hör vi minsann lite piano-plink.
Grafiken är tämligen enkel, inte massa onödiga animationer, rent och snygg. Lite svårt att beskriva stilen men närmast kanske vi kommer om man tänker illustrerad tysk barnbok.
Nu till något som var lite på minus-sidan. Det kraschade, inte bara en gång utan med jämna mellanrum. Inte bara på en dator utan på tre olika, tre väldigt olika datorer. Med olika märken på grafikkort, olika versioner av Windows och olika märken på processor. Spelet bara stängde av sig och vid några tillfällen frös datorn, vilket aldrig förekommer i övrigt.
Good Shepherd Entertainment har med Dicefolk presenterat ett trevligt och underhållande spel. Storyn är tämligen tunn och enligt mig ovidkommande, det är inte därför som jag spelar detta, det är för strider och strategier. Jag har haft mycket kul med det och jag kommer fortsätta ha kul med det. Vissa spel har jag installerat korta stunder i taget och andra ligger där permanent. Detta hör till de permanenta och även om jag kanske inte kommer starta det jätteofta så är det ett spel som kan startas när det finns fem-tio minuter över och ändå hinna möta DEFEAT-rutan innan det är dags att stänga ned. (om det inte kraschar…)
Denna recension baseras på PC-versionen.
Dicefolk. Lägsta pris XXX kronor på Steam 2024-02-21.
Recensionsex tillhandahållet av Good Shepherd Entertainement.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.