Linelight

av Martin "Fyghar" Johansson

Bra pusselspel kan vara svåra att hitta, de kan vara jätteenkla eller löjligt svåra. Här har vi ett pusselspel med ett ljus i huvudrollen, ska vi se vart på skalan det hamnar?


Linelight är ett simpelt spel: du är en bit ljus som vill ta dig från punkt A till punkt B, men det är sällan så enkelt. Det är nämligen en hel del pussel att klura ut innan man kommer vidare, och de kan vara löjligt enkla eller nagelbitande svåra. Fast där ljög jag lite, de är inte alls svåra egentligen utan det beror helt på hur dum jag är för stunden. Ofta är jag normalt smart men det händer till och från att jag helt får hjärnsläpp, lägger ifrån mig spelet en stund och när jag sedan startar det igen klarar jag pusslet utan några problem. Sen fortsätter det så under hela tiden jag spelar.

Det är egentligen inte mycket man gör i det här spelet. Pusslen handlar ofta om att få rätt planering och timing. Det finns sex olika världar att spela igenom och det presenteras lite nya mekaniker i varje värld som man behöver anpassa sig till. Fientliga ljus, låsta vägar och längre ljus är några av de saker som introduceras för att höja utmaningen lite. Pusslen känns dock aldrig omöjliga utan de går alltid att lösa bara man tänker till lite.

Hur är kontrollerna då? Du behöver bara styra ljuset, antingen med styrspaken eller med styrkorset. Ibland kan man få ett annat ljus att röra sig genom att trycka på Y, men det är inte mycket mer att hålla reda på. Kontrollerna känns dessutom riktigt stabila. Det är visserligen ett simpelt spel, men mycket av spelets charm hade försvunnit om kontrollerna hade bråkat. Eftersom kontrollerna flyter på sömlöst kan jag bara sitta och slappna av medan jag försöker lista ut vad jag ska göra härnäst.

Grafiken är enkel men stämningsfull. Det enda jag ser är mitt ljus, vägarna det kan åka på samt olika hinder på vägen. Det räcker gott och väl. Musiken är också stämningsfull och i kombination med grafiken känns det väldigt mysigt att sitta och spela Linelight.

Det finns inte mycket mer att säga om det här spelet; det är ett charmigt pusselspel som är lagom utmanande, åtminstone för mig. Vissa kan tycka att de är för svåra och andra tycker att de är för enkla. Jag tror dock att de flesta kommer att uppskatta Linelight och med en prislapp under hundralappen är det svårt att inte rekommendera det här som ett Bra Köp.


Specifikation

Denna recension baseras på Nintendo Switch-versionen.
Spelet finns även på PC, Playstation 4, Android samt Apple.

Linelight. Lägsta pris 8,19 € enligt Steam 2020-11-13.

Recensionsex tillhandahållet av Plug In Digital.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar