Hem RecensionerSpelrecensionerPC Terminator: Resistance

Terminator: Resistance

av Lovisa Fischerström

Terminator har varit en franchise som pågått länge och trots att jag själv inte har sett en enda film är jag väl medveten om seriens existens och handling, just för att det nästan tillhör allmänbildningen att ha koll på. Även genom åren har en del spel på temat dykt upp och passande nog har det släpps både en ny film och ett nytt spel under november, trots att de båda är oberoende av varandra, men ändå tillhör samma serie så visst lever Terminator kvar. Frågan är om det borde?


I spelets början ges en kort förklaring till Terminatorseriens bakgrund, du får där info om programmet Skynet, ett program som byggdes för att skydda mänskligheten men som fick ett eget medvetande och istället vände sig emot mänskligheten med mål att förgöra den och startade på så sätt ett krig mellan människor och maskiner. Det var 1997 och dagen som senare skulle kallas Judgment Day. Detta blir grunden i spelet som utspelar sig 31 år senare, nämligen år 2028 då kriget mot maskinerna fortsätter. Bra bakgrundsinfo för dig om du, likt jag, inte sett en enda Terminator film.

Du spelar som Jacob Rivers, en av soldaterna i motståndsrörelsen The Resistance och tar dig här an action, försiktighet och tekniska färdigheter i sann FPS-anda. Kontrollerna är simpla, precis som vilket skjutspel som helst, du springer, kryper, smyger, hoppar, kastar granater eller helar dig själv, och har du någonsin spelat ett FPS-spel så kommer du veta vilka tangenter du ska använda. Jag kan dock tycka att kontrollerna känns något stela och att det inte riktigt finns någon finkänslighet eller känsla av äkthet i hur du kontrollerar karaktären, det är mer korrekt och hårt än följsamt och verklighetstroget. Action blandas med försiktighet, som att smyga förbi dina fiender och försöka att hålla dig utom synhåll för olika robotar. Ett simpelt uppdragssystem där du kan hålla dig till huvudstoryn eller göra sidouppdrag, dessutom möjligheten att själv påverkar storyn genom vilka val du gör i konversationer med NPCs vilket senare leder till att spelet har flera olika slut. Du har ett skill tree med färdigheter du kan utveckla såsom att göra mer skada, kunna dyrka upp ett lås eller att tillverka föremål som kan hjälpa dig i din kamp. Ganska standard i mer moderna skjutspel.

Än så länge kanske det låter som ett helt vanligt, ganska skoj FPS-spel? Det är det inte. Grafiken ser ut att vara 10 år gammal och karaktärerna rör sig ryckigt och alldeles för mekaniskt. Storyn är intetsägande och jag får ingen känsla alls av karaktärerna, jag kunde inte bry mig mindre om Jacob Rivers eller de kompisar han möter på vägen som behöver hjälp. Du tar dig igenom ett ganska öde landskap med mestadels robot-fiender av olika slag med olika sätt att hantera dem, spring och skjut eller smyg och göm dig, inget av det är särskilt roligt. Det roligaste är att dyrka upp lås eller att hacka en dörr eller maskin, något som ofta är helt irrelevant för själva spelet. Stundtals kan dock spelet ge ett visst adrenalinpåslag då ljudbilden och musiken bidrar till spänning och man hör att man är upptäckt, men mer än det så uppfylls inte kroppen av i stort sett några känslor allt när jag sätter mig för att spela detta meningslösa FPS-spel.

Använd din superförmåga och se genom väggar för att smyga förbi.

Inte nog med att storyn är tråkig och hela spelet känns ganska platt så finns inte ens ett multiplayer läge som skulle kunna höja det. Att spela ihop i ett lag mot terminators hade ändå kunnat vara något? Men icke sa Nicke. Det är bara att beta av storyn och sen är det klart och du har ett antal timmar i livet du aldrig kommer få tillbaka, vilket med många spel inte är något man är ledsen över, men i det här fallet är det något du kommer ångra. Eventuellt att min syn präglas av det faktum att jag inte har sett en enda Terminator-film, och visst kan jag tänka mig att om man är ett inbitet fan av filmerna så kan det säkert vara så att man uppskattar spelet på ett helt annat sätt. Om jag ska vara snäll så kan detta säkert roa några timmar om man gillar både FPS och Terminator, men om jag ska vara elak så tycker jag helst man ska undvika det.


Specifikation

Denna recension baseras på PC- versionen.
Spelet finns även till PS4 och Xbox One.

Terminator: Resistance. Lägsta pris 388 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-12-09.

Recensionsex tillhandahållet av Koch Media.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar