Final Fantasy XV

av Alexis Winoy

Efter sju år har Square Enix äntligen levererat ett nytt och fräscht singel-player spel från Final Fantasy-serien. Final Fantasy XV är enligt skaparna för både nya såväl som de mer inbitna Final Fantasy-spelarna. Frågan är hur mycket XV skiljer sig från de andra spelen?

Välkommen till världen Eos, en värld inte helt olik vår egen. Människor klär sig som oss, har smartphones, kör runt i fräna bilar mitt i öknen, åker gondoler i en vacker romantisk stad omringad av vatten och spenderar även pengar på långa tågresor. Ja, nästan som vårt Tellus om man bortser från de science fiction- och fantasy-baserade element som finns och hotet från en stor armé som försöker ta över makten.

A band of brothers

Vi följer kronprinsen Noctis och hans tre barndomsvänner (som även är hans Crownguard) Gladiolus, Ignis och Prompto. Största delen av resan kommer att spenderas i deras bil, Regalia. Gladiolus har rollen som bodyguard och är den som rycker tag i Noctis för att få honom att skärpa sig. Ignis är mästerkock och även den smartaste av de fyra; han är också den som agerar chaufför när du själv inte känner för att köra. Prompto är en räddhare som tycker om att ta bilder med sin kamera; bilder som du för övrigt sedan kan dela med dina vänner på sociala medier. Du som spelare kontrollerar enbart Noctis, som utöver att vara en hejare på att slåss, även tycker om att fiska, medans de fyra reser runt Eos.

Noctis och hans ”band of brothers” ska bege sig från sitt hem och kungarike Insomnia till Altissia och oraklet Lunafreya. Det är nämligen så att Noctis och Lunafreya ska gifta sig. Så de fyra grabbarna skriker road trip och spelet är full igång! Tills… din bil, Regalia, bryter ner och de är tvungna att putta den till närmsta bensinstation där de möter den hjälpsamma mekanikern Cindy och hennes farfar, Cid. Efter bilen har blivit fixad igen så fortsätter resan men det tar inte lång tid innan deras resa får en oerhört tragisk vändning. Noctis och hans vänner nås av beskedet att hans far, kungen, har omkommit i en attack i deras stad Insomnia (staden som de förövrigt just lämnade). Inte nog med detta, nyheterna meddelar även att både Noctis och Lunafreya har omkommit. Att Noctis lever vet vi som spelare redan men hur mycket av det andra är sant? Det är nu storyn sätter fart på riktigt och om än ibland lite osammanhängande och väldigt linjär så ger den dig ca 40 timmar av både sorg, skratt och ilska när man följer Noctis, Gladiolus, Ignis och Prompto.

Boys will be boys

Under tidens gång märker man hur starkt killarnas band är; de är som bröder. Dock saknar jag en kvinnlig karaktär som är med i ”the main group”. Jag förstår att Square Enix vill måla upp ett porträtt om hur starka band de fyra grabbarna har och hur det utvecklas mer och mer. Kanske hade detta inte kunnat visas på ett annat sätt i enligt utvecklarnas mening. Men tyvärr känns det lite trist att den första kvinnliga karaktären som man träffar på, mekanikern Cindy, i princip inte har några kläder på sig. Visst det är mitt i öknen och kanske är jag lite för bitter här men jag hade föredragit att olja hamnat på skyddskläder och inte på mitt skinn. ”Each to their own, I guess”. Men med det sagt, så finns det en hel del karaktärer som man träffar på under resans gång.

Massiv värld

Och resa kommer du att göra! Mycket och länge. Final Fantasy XVs öppna värld är gigantisk! Den är inte bara slående vacker utan det finns massor av ’sido-quests’, samt ställen att besöka och utforska. Dessutom finns det Chocobos att hyra istället för att ta sig från A – B till fots på ställen som din bil inte kan ta dig. Under hälften av spelets gång så kommer du att antingen köra bil, rida Chocobo, springa eller ta dig runt Eos via andra medel. Det finns mycket att göra och din världskarta kommer bara att få mer och mer punkter att utforska ju mer du avancerar i spelet. Du kommer spendera en oerhört stor del av ditt resande i bilen Regalia, men efter att man har besökt ett ställe med parkeringsmöjlighet en gång så låser man upp ”fast travel” till den punkten. Detta underlättar väldigt mycket eftersom du kommer resa från och till samma ställen flera gånger. Med fast travel slipper du sitta genom flera minuter av bilåkande och stirra på fyra måttligt uttråkade killar.

Skillnaden märks tydligt

Svaret om hur mycket XV skiljer sig från de andra spelen är enkelt att slå fast när man dyker in i Final Fantasy XVs combat-system. XV är inte ett turordningsbaserat spel, som de andra Final Fantasy-spelen, utan dess strider är i realtid. Det finns ett ’Wait Mode’ alternativ att välja men spelet vill helst att du använder dess standard. Det är dock bra att ett alternativ finns, om det nu är så att man saknar den gamla känslan. Till den större delen av varje ’battle’ så kontrollerar du enbart Noctis och när tillfälle ges kan han ge orders till de andra för att utöva deras olika förmågor. Jag saknar att ha kontroll över varje karaktär och som en inbiten gammal FF-spelare som i princip spelat varje spel i serien så kliar det i fingrarna lite.

Final Fantasy XV är oerhört underhållande i striderna trots att det skiljer sig. Det är snabbt och actionspäckat.  Det tog lite tid att komma in i det nya systemet men när man väl lär sig hur allt fungerar kan man leverera oerhört kraftiga attacker mitt i allt kaos. Att attackera fienders baksida genererar mycket mer skada och bonus så det är alltid bra att ta sig tiden till att vara taktisk för att få bästa resultat. Magier är riktigt kraftfulla och kan ge dig ett stort övertag om de används rätt. Tyvärr finns det väldigt lite variation eftersom man som sagt enbart styr Noctis, samt att i trånga utrymmen är det svårt att ha ett övertag. En kul detalj att nämna är att killarnas starka band till varandra skiner igenom i striderna, då de hejar på varandra och hjälper varandra upp ifall någon är nära döden.

Glöm inte att sova!

Efter varje strid får du XP, AP och items. För att levla upp måste du dock vila i ett camp eller någon annanstans där du kan spendera natten. Genom att vila får du nämligen all XP du har tjänat ihop från fajter, uppdrag och dylikt och på så sätt levlar du upp. Nästan allt genererar XP i spelet! Det är även rekommenderat att sova genom nätterna eftersom det finns ännu farligare fiender, Daemons, som springer fritt om natten. Ibland krävs det dock att du spenderar lite tid ute i det mörka, speciellt för vissa uppdrag.

Utöver XP som ökar din level så får du även utdelat AP som du kan använda för att öka och förbättra Noctis och de andras olika förmågor för att underlätta. Det finns många olika kategorier att lägga AP på, som t.ex. Noctis egna Combat, Teamwork (för att stärka de andra grabbarna), Magic, Exploration och mycket mer. Det finns även en flik för de som valt ’Wait Mode’.

Häpnadsväckande grafik

Final Fantasy XV är ett oerhört slående vackert spel. Det var många gånger som jag stannade upp och bara sög in landskapet. Utvecklarna har fokuserat mycket på detaljer och spelets cutscenes är riktigt bra gjorda; även de som använder sig av den häpnadsväckande in-game grafiken. Det finns olika väderförhållanden som t.ex. regn, dimma, kyla och stekande värme. Karaktärerna reagerar faktiskt på detta med kommentarer. Som att t.ex. deras deras kläder blir blöta eller smutsiga. Ibland påverkar det även spelarens synfält. När det är natt är det riktigt mörkt och det enda du har är ficklampor som inte lyser så värst långt. Sådana detaljer älskar jag.

Spelet flyter på för det mesta och det var sällan som jag upptäckte grafiska buggar, mestadels i fotona som Prompto; där fanns en bild då Ignis var en del av bilen, t.ex. Jag upplevde ett par kraschar under dag två av mitt spelande men detta avtog senare. Utöver detta är Final Fantasy XV nog det vackraste spelet jag spelat på min Playstation 4 än så länge. Bossfighter som Titan och Leviathan måste helt enkelt upplevas. De är hårresande och jag kunde komma på mig själv sitta med munnen halvöppen av beundran. Kameran kan dock missgynna spelaren ibland under strider,  speciellt i trånga utrymmen.

Soundtracket, likt alla Final Fantasy-spel, är spot on. Det som är ännu bättre är att när man sitter i sin Regalia kan man lyssna på soundtrack från tidigare Final Fantasy spel. Dessa soundtrack kan man köpa av NPCs runt om i Eos. Spelet känns levande med både dynamiskt bakgrundsljud som passar väl in tillsammans med småpratet mellan grabbarna. De engelska röstskådespelarna har gjort ett bra jobb.


Specifikation

Recensionen är baserad på PlayStation 4-versionen.
Prisbild ca 500 kr

Recensionskod tillhandahållen av Koch Media / Square Enix

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar