Hem RecensionerSpelrecensionerPC Kingdom Hearts 2.8

Kingdom Hearts 2.8

av Fredrik Olsson

Få gånger tinglar det till i ens gamer hjärta, som de gånger man kombinerar olika kända märken och i och med detta spel så kittlade det extra mycket. För här har vi Square Enix som möter Disney. Kan det bli annat än guld?

Jag kan börja med att vara tydlig med att jag aldrig spelat något Kingdom Hearts spel. Så därför kom jag in i detta spel med nya ögon. Men att det därför kommer färgas utifrån detta; på gott och ont.

Vad är detta?

Detta går under det långa namnet; Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue, och är ett tredjepersons action-rpg med strategiska inslag. Spelet består av tre delar; Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD (vad är grejen med dessa dåliga namn), Kingdom Hearts 0.2: Birth by Sleep – A Fragmentary Passage och slutligen Kingdom Hearts X Back Cover. Puh!

Det första delen (KH DDD) är den största av de tre; där vi får följa Sora och Riku´s försök att rädda de parallellvärldar som hotas av den elake Xehanort. Du ska ta dig an ett kollage av olika fiender genom att slåss med din enorma nyckel. En nyckel som även agerar genväg mellan de olika världarna. Världar baserade på filmer såsom Pinocchio, Fantasia, De Tre Musketörerna och Ringaren av Notre Dame, för att nämna några. Dina två hjältar som du kan växla mellan ska i princip låsa upp varje värld och på det sättet komma vidare. En riktigt intressant detalj är att de två befinner sig inledningsvis i olika världar, och har två olika historier som man kan ta del av genom att växla karaktär. Ett intressant grepp som jag tycker borde anammas mer av andra spel.

Du kan skapa egna ’spirits’; medkompanjoner som kan assistera dig i striderna. På detta sätt kan du få ytterligare komplexitet i striderna; även om det mest handlar om att slåss utav bara den. Men dessa ’spirits’ kan du namnge, samt uppgradera, under tiden. Vilket du kan göra genom att t.ex. spela minispel med dem, mata dem eller bara helt enkelt klappa dem. Sött så det förslår!

Striderna är aningen kaotiska, även om du har tillgång till specialkrafter, men har setts förut.

Den andra delen ( KH 0.2 BBS), är ett betydligt snyggare spel än ovan nämnda KH DDD, men det är inte konstigt då det är i samma motor som det kommande Kingdom Hearts 3. Även här får du ta del av en hjältinna vars uppdrag tar dig genom vackra landskap i sällskap av t.ex. Musse Pigg. Ett fint litet äventyr som tar slut efter två timmar. Action-mässigt påminner det om mer nutida hack’n’slash äventyr; men det görs bra, med fina animationer och är en kul liten aptitretare.

I och med att det är så kort så finns inte mycket att orda om det; det fungerar som en bra indikation på vart det bär hän framöver om vi säger så.

Den sista delen; Kingdom Hearts X Back Cover är mer eller mindre en film, som berättar om historien bakom serien. En entimmes film, som egentligen ger mest till de mer inbitna fansen.

Gameplay

Vad gäller dessa spel, så är det tredjepersons action lir, med betoning på strategi (vad gäller valen av krafter). Du ska slå ner alla elakingar så gott det går och ta dig igenom banorna som slänger på dig smärre pussel. Ett grepp som så klart setts i otaliga spel, men som görs aningen unikt i kombination med ens ’spirit’ djur och framförallt ens krafter.

Huvudspelet (KH DDD) är för övrigt en HD remake på ett Nintendo 3DS spel, vilket syns i både menyer och grafik. Allt är väldigt enkelt vad gäller utseende, på såväl världen som karaktärerna. Men trots det så tycker jag det ändå passar, märkligt nog. Det är ändå en värld som utgår från tecknade berättelser, så den mer enkelt uppbyggda världen (vad gäller färger, texturer och nyanser) passar förvånansvärt bra.

Dessvärre så är kontrollerna virriga, och med alla extra menyer som ska på pappret förenkla hanteringen av förmågor och dyl, så blir det mest plottrigt och i längden oengagerande.

Dessutom har du en kamera som från tid till tid vill leva lite av sitt eget liv, och kan få den bäste att sluta spela. Men bortser man från detta, så har man ändå en kompetent spelmekanik som kan uppskattas av de flesta.

Berg och dalbana! 

Det finns mycket att säga om det mesta här. På ett plan så är det frikostigt att Square ger inblick i kommande Kingdom Hearts 3 genom att lägga med tre olika delar. Allt för att bygga upp inför den kommande stor-releasen. Dock så finns det egentligen inte mycket för varken nybörjare eller veteraner, då speltiden är kort i de flesta fall (förutom KH DDD som har 7 hela nivåer). Men som den munsbit det är, så kan man tycka att det ska kosta likvärdigt det. Men ändå så kostar detta spel över 500 kronor, vilket jag anser vara alldeles för högt. Hade det kostat hälften, så skulle jag rekommenderat spelare att plocka upp det; men i nuläget så skulle jag i stället säga att det är bättre att vänta. Antingen på den kommande Kingdom Hearts 3.0 (när den än må dyka upp) eller när den kommit i reabacken.


Specifikation

Prisbild ca 540 kr. 


Recensionskod tillhandahållen av Koch Media / Playstation.

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar