Overboard!

av Martin "Fyghar" Johansson

Mitt i natten på ett kryssningskepp på havet försvinner din make. Det dröjer några timmar innan folk börjar undra vad som har hänt och snacket börjar gå. Men du vet vad det är som har hänt. Det var ju trots allt du som slängde honom överbord… 


Direkt när jag startar upp spelet hamnar jag i en kort filmsekvens där herr och fru Villensey står på skeppets däck och småpratar. Fru Villensey ser dock något och ber sin make att titta närmare, men i nästa stund tar hon tag i hans bälte och hivar honom överbord. Nästa scen inleds med att hon vaknar upp på morgonen och tror att hon hade en trevlig dröm, men det visar sig att det inte var någon dröm. Nu måste hon snabbt komma på alibi och andra detaljer för att inte bli anklagad för sin makes försvinnande. Det är dock inte så lätt som man kan tro, för på samma sätt som mördarna aldrig lyckas komma undan i Agatha Christies noveller på grund av små detaljer, verkar alla minnas små detaljer som skickar fru Villensey i fängelse. Spelet börjar dock om igen efter en spelomgång, och både fru Villenesey och jag som spelare har lärt oss detaljer som kanske, bara kanske, kan få henne att komma undan sitt straff. 

Jag gillar verkligen premissen i det här spelet. Att jag som spelare ska försöka komma undan med ett mord som om jag vore en skurk i Agatha Christies berättelser om Poirot är uppfriskande. Det är dock väldigt lätt att säga fel sak, och de andra karaktärerna i spelet verkar nästintill ha fotografiskt minne för detaljer, men det känns aldrig helt otroligt att de kommer på saker. En har sett mannen falla ner i havet precis utanför sitt fönster, en annan var på däck samtidigt som dådet skedde och en tredje har hittat bevis för att fru Villensey var där kvällen före.

Det gäller dock att planera vad man ska göra för att lyckas komma undan, för man har bara några få timmar på sig att lyckas och allting man gör tar tid. Det tar tid att prata med de andra på skeppet, det tar tid att gå mellan de olika rummen och det tar tid att vänta på rätt tillfälle. Vissa karaktärer är nämligen på vissa platser vid särskilda tider och de har olika sorters kunskap vid olika tider också. Det blir dock snabbt uppenbart att det bara är timingen man behöver hålla reda på, för när det gäller dialogvalen kommer spelet efter en eller två spelomgångar markera de bästa valen så man kan snabbspola genom dialogerna i framtida genomspelningar. Den biten tycker jag är både bra och tråkig. Det underlättar ju framtida spelomgångar och det blir lite mindre att hålla kolla på, men det innebär att det bara är att gå igenom dialogen ett fåtal gånger och sedan låta spelet spela sig självt. Det är visserligen en visual novel men kom igen, något vill jag ändå göra.

Finns inte mycket att säga om kontrollerna, man flyttar sig genom olika rum via en karta och sedan trycker man på A för att bekräfta olika saker. X tar upp en lista med saker man kan göra för att lyckas bättre och + tar upp en pausmeny. Det är inte mycket som används men det fungerar bra.

Jag har däremot mer att säga om spelets presentation när det gäller både bild och ljud. Karaktärer och miljöer ser riktigt stilrena ut, som om det vore en tecknad serie från 50- eller 60-talet. Ljudet låter även det bra med sina miljöljud i de olika rummen samt de röster som finns med i spelet.

Overboard! är ett kul spel, en stund. Efter att ha spelat igenom det några gånger för att försöka komma längre försvinner spelglädjen snabbt då det inte finns någon direkt variation i spelomgångarna. Det kan vara kul men kanske inte värt sitt pris över hundralappen i dagsläget. Jag skulle nog vänta med att skaffa det tills det ligger strax under hundralappen dock då det är ett kul spel, en kort stund.


Specifikation

Denna recension baseras på Nintendo Switch-versionen.
Spelet finns även på PC samt iPhone.

Overboard! Lägsta pris 127 kronor enligt Steam 2021-07-07.

Recensionsex tillhandahållet av Inkle Studios.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar